Címkék: Honda | Honda Civic | körrekord

2016. június 14. kedd, 19:02

 

Az utcai versenyautóként aposztrofált Honda Civic Type R körbejárta Európát, és öt versenypályán döntötte meg avagy állította fel a leggyorsabb elsőkerék-hajtású autó köridejét.

A sorozatot a 2014-es siker inspirálta, mikor is a Civic Type R minden idők leggyorsabb elsőkerék-hajtású autó által futott körét teljesítette a Nürburgring Nordschleifén.

Elsőként egy esős, áprilisi napon, Silverstone-ban állt rajthoz a modell, hogy a Brit GP otthonában mutassa meg mire képes. Volánjánál Matt Neal, a Brit Túraautó-bajnokság háromszoros bajnoka foglalt helyet, aki 2 perc 44,45 másodperc alatt ért körbe a legendás aszfaltcsíkon. Ez az időjárási viszonyokat figyelembe véve remek időnek számít, Matt Neal és csapata azonban nem volt elégedett, s a hó végén visszatért, hogy szárazon is meghódítsa a pályát. Ezúttal 2 perc 31,85 másodpercet értek el, így minden korábbi fronthajtású időeredményt megdöntöttek.

honda-civic-type-r-hungaroring

Ezt követően a belga Spa-Francorchamps kanyarjait hódította meg a Civic Type R, a kormányt pedig a Honda Racing újonca, Rob Huff forgatta sikeresen. A május eleji megmérettetésen elképesztő, 2 perc 56,91 másodperces időt futott a brit pilóta.

Innen Olaszországba, pontosabban Monzába vezetett az út, ahol Michelisz Norbert villanthatta meg tehetségét - honfitársunk 2 perc 15,16 másodperc alatt kergette végig a Honda Civic Type R-t a történelmi parabolikán.

A stafétát Tiago Monteiro vette volna át, hogy hazai pályán, Estorilban bizonyítsa a Civic Type R képességeit, de a WTCC német futamán balesetet szenvedett. Helyére a portugál versenyző, Bruno Correia érkezett, akit többek között a WTCC biztonsági autójának vezetőjeként is ismerhetünk. Az ifjú tehetség csupán egy napot ment a Civic Type R-rel, ez azonban nem zavarta a rekorddöntésben - 2 perc 4,03 másodperc alatt jutott el a rajttól a célig.

honda-civic-type-r-michelisz

A végállomás nem más, mint Magyarország volt, hazánkba június 6-án érkezett a Honda csapata. Itt természetesen megint Michelisz Norbert jutott szerephez, már csak azért is, mert 2015-ben, a Zengő Motorsport színeiben már győzedelmeskedett a Hungaroringen. Norbi két napot töltött el Mogyoródon, s addig nyüstölte a Type R-t, míg sikerült 2 perc 10,85 másodperc alatt körbeérnie, egyúttal beállítania az ötödik kiemelkedő időeredményt.

Philip Ross, a Honda Motor Europe alelnöke elmondta: „Ez a különleges rekordsorozat végleg bebiztosította a Civic Type R pozícióját a teljesítményorientált elsőkerék-hajtású modellek kategóriájában. A tervezőcsapat tagjai és versenyzőink remek munkát végeztek, hála nekik a Civic Type R valóban nem más, mint egy utcai versenyautó”.

honda-civic-type-r-silverstone

Honda Civic Type R
A Civic Type R tavalyi bemutatkozása egy új, teljesítményorientált korszak kezdetét jelezte a Hondánál, ezt bizonyítja, hogy különleges képességei a Civic-paletta többi tagjánál is felfedezhetők.

A típus a Honda következő generációs modelljeinek első hullámával érkezett, s akárcsak az új NSX, egyértelműen mutatja, hogy a márka továbbra is élen jár a technikai fejlesztésekben.

A Civic Type R a világon elsőként kapta meg a Honda kétliteres VTEC TURBO motorját, s olyan műszaki csemegék emelik még magasabb szintre, mint az agresszív, funkcionális, fénydiódás világítás és a különleges, vadonatúj futómű-konstrukció. Fejlett mivoltából fakadóan páratlan vezetési élményt nyújt, úgy a versenypályán, mint a közutakon.

Civic Type R rekordidők

Dátum Versenypálya Köridő Vezető
2016. április 4., hétfő  Silverstone (Grand Prix versenypálya), Egyesült Királyság 02:44,45 (nedves pályán) Matt Neal (Egyesült Királyság)
2016. április 26., kedd  Silverstone (Grand Prix versenypálya), Egyesült Királyság 02:31,85 (száraz pályán) Matt Neal (Egyesült Királyság)
2016. május 10., kedd  Circuit de Spa-Francorchamps, Belgium 02:56,91

Rob Huff (Egyesült Királyság)

2016. május 23., hétfő  Autodromo Nazionale Monza (Grand Prix versenypálya), Olaszország 02:15,16 Michelisz Norbert (HUN)
2016. május 31., kedd  Autódromo do Estoril, Portugália 02:04,08 Bruno Correia (POR)
2016. június 6., hétfő  Hungaroring, Magyarország 02:10,85 Michelisz Norbert (HUN)

honda-civic-type-r-belso


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER