2012. február 26. vasárnap, 15:44

 

Megláttam, tetszett a kiállása. Körüljártam, tetszett. Felnyitottam a csomagtartóját, nagy. Beültem, először furcsálltam a műszerfal egyszerűségét, majd kezdtem felfedezni. Elindultunk, érezni elsőre a méreteit, a testét. Szimpatikus.

Képgaléria
Mitsubishi ASX
Mitsubishi ASX
A képre kattintva galéria nyílik több képpel!Mitsubishi ASX MY11,5 1,8D 4WD Intense teszt
Mitsubishi ASX ára, Műszaki adatai
Éjszakai fényei

Néztem a képernyőt. Egyetlen ami nem fog tetszeni, sajnos a rávetülő fénytől nem látszik jól. Próbáltam magam felé balra billenteni, nem tudtam. Érintőképernyő, fedeztem fel örömmel. Szép, jól használható. Még egy ami nem tetszett a műszerfal kemény műanyagai. De hát ez az autó a meglepetések autója, ahogy későbbiekben látni fogjuk lassan fedi fel vezetőjének a titkait, melyek ez igazán élvezhető autóvá fogják tenni megismerőjének, gazdájának.Indítani akkor lehet amikor az izzításjel kialszik a műszerfalon, addig hangjelzést ad, majd kuplung kinyomással indíthatjuk. Este van. Szép az üdvözlő fénye, s ekkor fedezem fel a nem is napfénytetőt, hanem panoráma üvegtetőt, éjszaka a szélét egy gyönyörű sárga ledsor díszíti – a meglepetések autójában. Meg is nézem másnap alaposabban. Hát ezért van ebben az autóban ilyen nagyszerű világosság, nos lehet szegény képernyőkijelző is ennek esett áldozatául, a rávetülő sok fénytől. Ha nem szeretné a Mitsubishi egyenlőre azonnal átszabni a műszerfalat - bár szerenségebb lenne feljebb helyezni - talán egy a sofőr felé és kissé lefele való billentő funkció beépítésével orvosolni lehetne a láthatóságát, az amúgy a jól átlátható magyar nyelvű menüben nagyszerű információkat rejtő navigációs és multimédiás rendszernek.

Hát ezért van ilyen világos az ASX-ben

uvegteto

A tető sötétítése elektronikusan működtethető. A térképolvasó lámpákat a lámpák billentésével kapcsoljuk, tetszik.
Ha már ennyire mindenképpen hív befelé az autó először is egy nem műszálas érzetű szürke, azaz praktikus színű, de tetszetős dombornyomású szövetkárpitozott kényelmes vezetőülés fogadja a beülni szándékozót.

vezetoules

Az ezüstös ovális gyűrűben lévő fehér megvilágítású fordulatszámmérő és kilométeróra között színes LCD multi-információs kijelzőn megjeleníthető a hatótávolság, a napi számláló, a megtett összes távolság, az átlagfogyasztás, hűtővízhőmérséklet, tank telítettsége, s a külső hőmérséklet. A meglepetések autója érzékeli már elindulás előtt, hogy jeges útra számít/hatunk. Az órát hiányolom, valahogy a pörgő életvitelünkhöz, mindig rá kell pillantanunk, azonban a MY12-es ASX-ben már digitális kvarcórát kapunk.

muszerek


A bőrözött jófogású kormányon találjuk a rádió, telefon, hangvezérlés és tempomat gombjait.

mitsubishi-asx-kormany


mitsubishi-asx-muszerfal

Ugye egyszerűnek tűnik, pedig a váltó előtt van egy nagyszerű tárolóhely, szivargyújtó és a jobb 1 előtt a kesztyűtartó egy USB csatlakozót rejt.
A könyöklő előre húzható. Alatta pedig nem csak egy egyszerű tárolót találunk, hanem AUX, USB és 12V-os csatlakozókat. (lsd. képgaléria)

Nem hagy nyugodni ez a központi kijelző, hogy be ne mutassam külön.

Országonként (nem csak Magyarországra) lehívhatóak a legfontosabb jellemzők, sebességhatárok, segélyhívó szám, beállítható útvonalunk nyomkövetése. (Clarion magyar nyelvű iGO térképszoftver)
Lapozható logikus, érdekes menü, mert az ASX a meglepetések autója.
A hátsó térfél akkor jó, ha nem emberes ember ül elöl. Jómagam 168 cm vagyok. Az anyósülésre ülve 52 cm a lábterem, azaz így kényelmes. A mögöttem ülőnek 20 cm térdtér marad.
A középső ülésből 2 pohártartós csomagtér felé is nyitható könyöklő nyílik.

hatso-ulesek

A csomagtartó mérete több mint elégséges. A gyári adat szerint 442 liter. Mérésünk szerint cm-ben:
Lehajtott üléseknél hosszirányban 150 cm. Üléseknél keresztirányban 127 cm, csomagtér 1 m tárolók között 135 cm. Hátsó üléssorral a hosszirány 83 cm.

csomagter

Belülről már kezdtük megismerni ezt a nagyszerű gépet, s még nem mentünk vele egy métert sem. Pedig nagyon élvezetes. Elsőként említem, hogy a kormányszervó nagyon jó! Nem hiperkönnyű városban és nem keményedik fel kellemetlenül autópályán. Ez persze szubjektív. Én így szeretem. Szeretem, ha nagyobb sebességnél is inkább a gumik iránya és az autó sebessége korlátozza a kormányzást, mint elektronikusan vezérelt keményedés, lekorlátozás. Azaz az ASX-et így könnyebb kitéríteni a pályájáról, de a sofőr vezeti, ez jó!
A motor hangja nem hangtalan, de csöndes. A váltó könnyű és pontos.

Összkerékhajtás kapcsoló
Ez a kapcsoló ami kéne ebbe az autóba.
Az 5.850.000 Ft-os indulóár (1.6 Mivec  117 LE  Invite), és ahol megjelenik a kapcsolható összkerékhajtás  (1.8 DI-D 116 LE  Invite felszereltség 4WD) 8.750.000 Ft, bizony 2.900.000,-Ft a különbség. Hát ez sajnos majdnem 3 millió Forint. Itt nagyon jó lenne, ha a csomagokban engedne a Mitsubishi. Ez a kapcsoló adja a – nem off-road versenypályáét -, de biztonságos kirándulás szabadságát. Havas terepen legnagyobbrészt 2 WD-vel közlekedtünk minden gond nélkül, de havas jeges lejtőkön gyakorlatlanabb, de gyakorlott sofőröknek is jól jön a 4 WD kapcsolás a biztonságos fel-és lemenetelre. Ezt ki is próbáltuk csúszós nagyobb lejtésszögű dombokon, az autó magabiztosan kezelte a helyzetet.

Igen, kényelmes és hasznos hegymeneti elindulássegítő. Ilyen gyors vészfékezésre figyelmeztető jelzéssel azonban még egyetlen tesztautóban sem találkoztam. Azaz, ha satuféket nyomunk kigyullad a blinker, (vészvillogó). Azonnal, legalább 3-at, tehát van időnk újra nyomni, ha a helyzet megkívánja. Találkoztam olyannal, igen ez gyorsabb, mintha én találnám meg kézzel, de ezt a gyorsaságot nem tapasztaltam egyetlen autóban sem, ez valóban biztonsági alkalmazás – a meglepetések autójában.
Start-Stop rendszer nem indult be a hideg miatt. Az ESP-t hosszan tartó gombnyomással iktathatjuk ki. A parkolóradarunk 120 cm-től jelez.

Euro NCAP összetörte a 2WD 1.8 dízel Invite LHD autót
Teszt eredménye 5 csillagHát járjuk körül ezt a vasat.

Az arca visszafogottan agresszív, Mitsubishis. Szép orrvonalakkal. Felfelé húzó övvonallal. Hátsó ajtóktól sötétített üvegeket találunk.
Szép, igazi örömöket rejtő autó, ha kiszálltunk és bezárjuk becsukódnak a tükrei. Szeretésre méltó meglepetések gépe aludni tér.mitsibishi-asx-hatulrol

Mitsubishi ASX MY11,5 1,8D 4WD Intense teszt
Mitsubishi ASX ára, Műszaki adatai
Éjszakai fényei 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

Autóspanasz.hu

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER