Címkék: Dessewffy utca | megállni tilos | parkolás | parkolási díj | szabálysértési bírság | tábla | VI kerület

2019. január 30. szerda, 20:33

 

Idén január 15-én részletesen bemutattuk önöknek a Budapest VI. kerület Dessewffy utcai parkolás kérdéses szakaszát (a Hajós utcától a Bajcsy Zsilinszky út felé), ahol a terepelrendezés és a parkolás kellékeinek elhelyezése folytán tömegesen büntették a folyamatosan leparkoló autósokat kb 25 méter szakaszon.

 

Cikkünkben lévő fényképek és leírás alapján látható és ellenőrizhető, hogy a városi forgalomban parkolóhelyet kereső autósnak nem életszerű visszakeresni, hogy volt-e az utca elején a járdán való parkolást megengedő felfestés, pláne ha ugyanabban az utcában az előző szakaszon úgy parkolhattak, parkolhatnak a gépjárművek, aza mindkét oldalon és hasonló távolságban, továbbá a parkolóautomata elhelyezéséből sem arra következtetnek az autósok, hogy ott helyezik el ahol tilos lenne parkolni, így a másik oldalról kéne az összes autósnak átjárni, hogy a parkolójegyét megválthassa.
Dessewffy utca parkolási helyzet szabálysértési bírságok


A helyzet megjelentetése után megkerestünk több hivatalt, így a VI. kerületi polgármesteri hivatalt is. Hassay Zsófia polgármester asszony január 22-én kelt, január 28-án megküldött levelében avval tájékoztatta lapunkat, hogy „A további félreértések elkerülés érdekében Hajós utca és Dessewffy utca csomópontban „eltűnt Megállni tilos” forgalmi jelzőtábla pótlását kértük a Budapest Közút Zrt.től.”
Ezt a Budapest Közút Zrt kommunikációs főmunkatársa Pálffy Renáta megerősítette, sőt a mai napon tájékoztatta a lapunkat, hogy a kérdéses megállni tilos táblát január 23-án pótolták.  (Köszönet a gyors intézkedéséért a polgármester asszonynak és a Budapest Közútnak.)

A megfogalmazásokból arra következtetünk, hogy előzőleg is volt valamikor kihelyezve tábla, ezt leveleinkben kérdeztük is, de erre nézve és hogy amennyiben volt akkor hol volt elhelyezve, továbbá az esetleges eltűnésének időpontja körüli tudakozódásunkra egyik hivatal sem adott választ. A polgármester asszony a levelében megemlített annyit, hogy a jarokelo.hu oldal kért már segítséget erre az esetre a járókelők szempontjából.

A probléma észlelését 2018. június 7-én jelentették meg. Bardócz Csaba az oldaltól avval tájékoztatott, hogy „A beérkező bejelentéseket önkéntes ügykezelőink átnézik és továbbítják az illetékes felé. Az illetékes válasza megjelenik az oldalunkon és nyomon követhető a bejelentés megoldása. A Dessewffy utcával kapcsolatos bejelentésre a VI. kerület Terézvárosi Polgármesteri Hivatal Rendészeti Osztály válasza 2018.12.18-án érkezett meg (Dobos Ágnes hozzászólása), melyben azt írják, hogy a bejelentést kivizsgálták, a helyszínt visszaellenőrizik és jogsértés észlelése esetén a szükséges intézkedéseket megteszik.
Jelenleg a bejelentés megoldása most itt tart.”

A probléma leírása lapjukon evvel a kulcsfontosságú mondattal kezdődik:
"Míg korábban ezen a szakaszon nem volt ilyen probléma, az elmúlt hetekben egyre több a járdára parkoló kocsi a Dessewffy utca Bajcsy felőli végén egy foghíjtelek előtt"

Nem tartjuk valószínűnek, hogy az autósok egyik napról a másikra megátalkodott járdafoglalókká váltak a szabálysértési bírságokkal is dacolva, inkább vélhetően ekkoriban kerülhetett el a helyéről a most pótolt Megállni tilos tábla.

Kérdés, hogy a probléma több, mint 7 hónapja napvilágra került, továbbá nyilvánvalóan meglátszott azon a szakaszon kiosztott bírságok nagyságában is, hogy az illetékes hatóságok miért nem intézkedtek ilyen hosszú ideig?

A bírságokat tekintve azon a kb. 25 méteres szakaszon 5 autó fér el, ha az üres telek kapuját tiszteletben tartják így nagyon szerényen számolva 5autó x legkevesebb 4 váltás 20 db bírság azaz legalább 200-250 ezer forint bírságot szabtak ki /NAP az heti öt napra számolva 1-1,24 MILLIÓ forint az 4-5 MILLIÓ forint egy HÓNAPBAN 7,5 hónapra számolva 30-37,5 Millió forint szabálysértési bírságot szabhattak ki nagyon szerényen számolva és egy utca kb 25 méter szakaszára. Ekkora megugrás sem szúrt szemet az illetékeseknek amellett, hogy az említett oldal üzemeltetői jelentették is a hatóságoknak??

Most úgy tűnik, hogy a kikerült tábla már segítheti az autósokat, de mi a helyzet a befizetett parkolási díjakkal, hiszen ezen autósok vélhetően mind vettek jegyet, mivel abban a hiszemben voltak, hogy jó helyen parkolnak. Mi lesz ezekkel a befizetett díjakkal? Hiszen ott nem kell parkolási díjat fizetni, ahol megállni tilos és ezért bírságot adnak.



Ismét számoljunk a Dessewffy utcában 440 forintba kerül a parkolás /óra 8-18 óráig azaz 10 óra alatt egy parkolóhelyért elvileg 4400 forintot kell fizetni, azért elvileg, mert 3 óra a max várakozás és sokan úgy veszik meg, hogy kis időt ráhagynak a visszaérkezésig nem centizik és reszkirozzák a büntetést.
Tehát ha csak 4 leparkolt autót számolunk az napi 17600,-Ft ez egy héten 88.000,-Ft, egy hónapban 352.000,-Ft  Az 7,5 hónapra számolva 2,614.026 MILLIÓ forintot fizethettek be az autósok a terézvárosi vagyonkezelőnek olyan helyen ahol nem lehet parkolási díjat kiszabni, illetve nem kell parkolási díjat fizetni.

Természetesen megkerestük 15-én a Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit ZRT-t is (A társaságot a terézvárosi önkormányzat bízta meg a közterületi fizetőparkolás üzemeltetési feladataival.) a parkolási ügyekhez tartozó Parkol-6 e-mail címén keresztül, hogy adjanak tájékoztatást arra nézve, hogy az itt megálló autós miként kaphatja vissza a fölöslegesen befizetett parkolási díjat, de eddig még semmilyen választ nem adtak az automata visszajelzésen kívül, hogy megkapták a levelet és 30 napon belül válaszolnak majd írásban. A vagyonkezelő válaszát továbbra is várjuk, hogy adnak-e megoldást avagy jogi út után kelljen kutatnunk.

Addig is figyeljék, hogy megvan-e még a tábla amit visszaszereztünk és azonnal szóljanak nekünk (is), ha esetleg megint eltűnne, mert mint látják milliók vándorolhatnak el a körülmények által megtévedt autósok zsebéből.


 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER