2010. április 16. péntek, 21:36

2010. Március 1-től az objektív felelősség kapcsán első fokon országos hatáskörrel a Vas megyei rendőrfőkapitány jár el. Itt indul az eljárás központosított elektronikus rendszerben. Az eljárás alá vont pedig megtekintheti az interneten a traffipax bemérés helyét adatait, fotóját.

 

2010. Március 1-től az objektív felelősség kapcsán első fokon országos hatáskörrel a Vas megyei rendőrfőkapitány jár el. Itt indul az eljárás központosított elektronikus rendszerben. Az eljárás alá vont pedig megtekintheti az interneten a traffipax bemérés helyét adatait, fotóját.

Objektív felelősség bevezetésének előzményei

Online traffipax fotók2008 előtt nem volt köteles megnevezni hozzátartozóját valaki, ha az szabálysértést követett el, így kibújási lehetőség volt a felelősségre vonás alól.

2008. január elsejétől az objektív felelősség intézményének bevezetése után a közlekedési törvény egyik szakaszát módosították, s létrehozták az üzemben tartó felelősségét.

Ennek a végrehajtására hozott a kormány 410/2007-es kormányrendeletet, amelyben a végrehajtás szabályainak részleteit tartalmazza. Ennek a bevezetése 2008. május 1-től kezdődött.

Ide tartozik a gyorshajtás, a vasúti átjárón történő áthaladás, a fényjelző figyelembe nem vétele, a megállás és a várakozásra vonatkozó szabályok megsértése, a behajtási tilalom és a kötelező haladási irány, valamint a természet védelmével kapcsolatos szabályok megsértése.

Az 1-es számú melléklet tartalmazza ezen szabályok megsértése esetén milyen összegeket kell fizetni, illetve milyen esetekben van mentesség a bírság befizetésére.

Központosították az eljárást

Eddig 7 megyeszékhelyen dolgozták fel az adatokat, másodfokon pedig a Budapesti Rendőrfőkapitány járt el szombathelyi kihelyezett egységgel. A 410/2007-es kormányrendeletet módosították.

Ennek következtében 2010. március 1-től a Vas megyei rendőrfőkapitány jár el első fokon, másodfokon maradt a budapesti Rendőrfőkapitány illetékessége.

Az összevonást a nagy számú kb. évente 600 ezer ügyre tekintettel a gyorsabb elektronikus feldolgozásra való áttérés, illetve egységes eljárási rend és gyakorlat kialakítása indokolta. A feldolgozási helyet pedig a már meglévő infrastruktúra.

A méréseket természetesen nem ők végzik, hanem csak a megindult eljárásokat dolgozzák fel illetve hajtják végre országos szinten.

A Traffic point nevű informatikai rendszerrel dolgoznak. Ennek e gyors rendszernek a segítségével a fénykép elkészülte ill. a beméréstől számítva 5 napon belül értesítik az üzemben tartót az eljárás megindításáról, 22 napon belül pedig határozatot hoznak.

Iratbetekintés, azaz interneten megtekinthető a traffipax fotó

Létrehoztak egy oldalt az interneten kozigbirsag.police.hu, ahol a rendszám és a határozatban szereplő azonosításával az interneten megtekintheti az illetékes a traffipax fotót vagy a bemérés adatait.

Ezt az oldalt tovább kívánják fejleszteni, hogy internetes befizetésre is lehetőséget adjanak.

Továbbá tartalmazni fog iratmintákat például részletfizetés kérésre, tájékoztatás mentességre adatlappal.

1 hónap adatai szerint eddig a közel 63 ezer ügyből kb. 53 ezret fejeztek be. A fennmaradó ügyek megszüntetésre kerültek – egyéb más okok miatt - nagyrészt olvashatatlan vagy hibás mérés, elmosódott fotók miatt.

Linkek a témában:

KRESZ változások 2010. januártól


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Takács Zsuzsa
-3
 
 
Van a tulajdonomban egy Skoda Fabia típusú autó, melyet pár hónapja kizárólag a fiam használ, mióta ellopták az autóját. Ebben az időszakban két gyorshajtási büntetés érkezett a nevemre üzembentartóként: 30 e és 45 e Ft összeggel. Kérdésem, hogy ezeknek a gyorshajtási büntetéseknek van-e vonzata a közlekedési előéleti pontrendszerben. Amennyiben igen, mit tehetek, hogy a gyorshajtás miatti esetleges büntetőpontok ne engem terheljenek.
Kovács Gábor
+3
 
 
Azt hiszem hogy lefényképeztek 2012.08.26.án Kiskunfélegyháza felé kb:100km/ó-val mentem egy darabig mert akik elmentek mellettem csak dudálni tudtak hogy feltartom a forgalmat.A kérdésem hogy mennyit fizethetek
Kiss Attila
+5
 
 
GHF-008 Gépjármű
Raj Zoltán
+7
 
 
Helló!

Az lenne a kérdésem,hogy hol lehetne megnézni a képeket,és akkor mi van,ha én eladtam az autót,és a mókus fényképezteti magát folyamatosan..? Persze adás-vételim az van..
Subertné Nyilas Melinda
+2
 
 
Azt szeretném megkérdezni minek kell látszani a traffipax fotón?
Szabó Gusztáv
+2
 
 
Hát az 5 napon belüli értesítés nemigen valósul meg, legfeljebb a keltezésben, a postázás még egy hét - na, nem mintha sürgős lett volna...
Állítólag 600e ügy, minimum 30e Ft-tal, az ugye 18 milliárd Ft, jó lenne, ha ebből jutna a közbiztonságra is, mert ugye a betörők, a 20ezerért gyilkolók elfogása nem jelent bevételt...
Nagy Zoltán
+3
 
 
A tábla se látszik már, csak a puszta... Persze a cím ahol ők álltak az lakott területen belül, egy bizonyos cím előtt állt. Az a hivatalos.. Széllel szembe.... felesleges....

Másik eset :
Készült egy kép ahol 90-el hajtottam. Persze nem lehet tudni hogy hol. Kép alapján valahol fa sor vagy bozótos mentén. Majd egy másik kép amin egy 60-as tábla van. Kérdésem hogy nem egy képen kellene lennie a max megengedett táblának és az én sebességemnek?
futár
-3
 
 
Ha elhagytad a táblát és ez látszik fellebbezd meg.
Nagy Zoltán
+4
 
 
Lakott területen belül előztem egy mikrobuszt, mivel irányjelző nélkül előzött többször gyalogost és kerékpárost, amit mögötte hajszál híján elcsaptam, mert egy hirtelen kormány rántással el intézett... Előztem, Mellé értem kattant a fotó 73km. Majd vissza álltam 50-re. Ez 30.000 lett! Talán jobb lett volna ha mégis elgázolom az úton lassabban haladókat!

Másik eset.
A trafi lakott területen belül állt, én már elhagytam a táblát, látszik a fotón hogy lakott területen kívül járok, gyorsítottam.. 86-nál hátulról kattant a fotó! 45.000. Stb!

Regényeket lehetne ide írni, de felesleges!
Tóth Géza
+19
 
 

Kérdésem, hogy mit kell tartalmazni a traffipax fotónak?
Hány db kép, helyszín azonosítás, kresz tábla... stb.

Köszönöm
Kovács Béla
0
 
 
Hogy hajtják be a büntetést a trafipax fotó alapján ( amennyiben egyáltalán) a külföldi rendszámmal közlekedő autók üzembetartóján? S ha nem, akkor miért nem, és rendben van e az erre vonatkozó előírás, mármint hogy csak a hazaiakat büntetik, a külföldieket pedig nem?
Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

Autóspanasz.hu

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER