2010. október 21. csütörtök, 20:12

 

Liszt-mozdony avatásával nyílt meg Sopronban a Liszt Ferenc Emlékév 2011
A Liszt Ferenc arcmásával díszített mozdony hazánkban és Ausztriában közlekedik majd.

 

liszt mozdony makett

Liszt Ferenc arcmásával díszített mozdonyt avattak a ma délután Sopronban, a holnap nyíló Liszt Ferenc Emlékév alkalmából. A GYSEV Zrt. tulajdonában lévő mozdony hazánk és a szomszédos Ausztria területén közlekedik majd, és a tavaly pályára állított Széchenyi-mozdony párja. A 230km/h végsebességű, 86 tonna súlyú Taurus mozdonyra, mintegy 120m2 fóliát feszítettek fel.

A fővárosban 2010. október 22-én nyíló Liszt Ferenc Emlékév alkalmából ma délután, a Soproni Pályaudvaron nagyszabású rendezvény keretében avatták fel azt a Liszt Ferenc arcmásával díszített Taurus mozdonyt, amely a mai naptól fogva Magyarország és Ausztria egyes részein közlekedik majd az EuroCity és InterCity kocsik élén. A mozdony első útja a fővárosba vezetett, a Sopron-Budapest Intercity élén.

A sajtótájékoztatót rendhagyó körülmények között, egy Budapestről-Sopronba tartó, az újságírók és protokoll vendégek számára kialakított, nem menetrendszerinti, rendezvényvonaton tartották meg. Az ünnepségen beszédet mondott Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára, dr. Fodor Tamás, Sopron város polgármestere és Dávid Ilona, a GYSEV Zrt. júliusban kinevezett vezérigazgatója. A mozdonyt, első útja előtt Horvát Imre a soproni Szentlélek Plébánia plébánosa áldotta meg.

liszt mozdony leleplezese

Dávid Ilona a GYSEV Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a tematikus mozdonyok az ország egyik legfejlettebb vasútvonalának védjegyei lesznek.  „a Liszt-mozdony, olyan ’mozgó emlékmű’ amely úgy tiszteleg a nagy zeneszerző emléke előtt, hogy hírül viszi az érintett pályaszakaszon. Nem titkolt szándékunk volt megelőzni azt, hogy a közelgő bicentenárium évében Európa úgy ismerje meg Liszt Ferencet, mint a nagy osztrák zeneszerzőt, Franz Liszt-et.” – mondta a vezérigazgató asszony.
Németh László ötletgazda, a vasúti modellezéssel foglalkozó Loc&More ügyvezetője szerint Nyugat-Európában már bevett szokás az ilyesfajta felületek kultúra- és értékközvetítésre való felhasználása, és remélhetőleg nálunk sem lesz ez másként.  A zeneszerző emlékére készített Liszt-mozdony, a tiszteletadás egyik legnagyszerűbb példája.

liszt ferenc mozdonyliszt mozdony makett
  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Németh D. Szabolcs
0
 
 
A Liszt mozdony dekoráció tervezője:
Tranta Péter
Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

Autóspanasz.hu

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER