Címkék: Skyward | szélcsatorna | sztárok

2014. május 16. péntek, 08:25

 

Major Beni a nagyon fiatal, de már sikeres magyar kamionversenyző kommunikációs ügynöksége révén kaptunk meghívást a Skyward szélcsatorna bemutatójára.

 

 

Sajnos a sztárok közül pont Beni nem tudott eljönni mandulagyulladása miatt, így nem tudjuk megmutatni miként teljesítette volna a lebegést a szabadesést szimuláló szerkezetben.

A budapesti Skyward szélcsatornát Króner Zsolt és Verebes Gábor ejtőernyős tulajdonosok fejlesztették. Elmondásuk szerint a cél az áramló szél kiegyenlítése volt, mivel a szél, a levegő áramlás közben turbulens képet ad, azaz nehéz egyenesben tartani, az elcsavarodást megakadályozni.


„Elkészült egy 1:5 modell, és abban végeztük el a kísérleteket. Továbbá egy speciális áramlástechnikai szoftverrel finomítottuk a levegő útját, ebben a szoftverben tudtuk a légterelőket és azok hatásait figyelni.
A 4 ágú 4 irányú szélcsatorna egyedi geometria, a többi csatorna 2 ágú 4 osztatú vagy 3 ágú leginkább. Megfigyeltük a többi csatorna előnyeit és hátrányait, és a hátrányok kiküszöbölésére összpontosítottunk. A rendszer egyszerűnek tűnik, motor -> lapátok -> légcsatorna -> széltér. A legnagyobb feladat a szél kiegyenesítése és a szerkezet-hatékonyság. A légcsatorna részben a levegő lelassul négyszeres felületben áramlik tovább a széltérhez képest, a sebessége pedig kb. harmadára esik vissza. Ekkor hűl le, majd ezt a még áramlásban lévő levegőt gyorsítjuk vissza és a keresztmetszet csökkenéssel kihasználva a fizika előnyeit teszünk szert extra sebességre. Összegezve, a keresztmetszetekből adódó növekedés vagy csökkenés esetén lineárisan csökken vagy nő a szél/áramlás sebessége.
A szelet nem kellett stabilizálni, mert a sebessége állandó, illetve azt a motorokkal tudjuk szabályozni. a szél útja, áramlása az ami turbulens. Erre fejlesztettünk ki egyedi légterelőket, speciális keresztmetszettel és arányokkal. Ezeket kísérleti úton tudtuk folyamatosan finomítani, amíg a leglaminárisabb szelet meg nem kaptuk.” – írták kérdéseinkre a fejlesztők.

Több éves tesztelés után egy éven keresztül épült meg a budapesti szélcsatorna negyedikként az Európában 3 jelentősebb szélcsatornák - Prága – Skydive Arena, Németország – Bottrop Indoor-Skydiving, Anglia – Bedford, Bodyflight – után. A hazai szélcsatornát elkészülte után több külföldi szélcsatorna tulajdonos és oktató tesztelte és mindegyikük megállapította hogy a legegyenletesebb szelet eddig csak ebben a csatornában tapasztalta, azaz a lamináris áramlás itt a legjobb minőségű.


A TÜV engedély engedéllyel rendelkező szélcsatorna szerkezete és motorjai:
4,1 méter átmérőjű octagono széltér, 9 m belmagasság, 3 m üvegrész, 6 m diffuzor (táguló tér)  
4x315 kW elektromotorok, speciális saját fejlesztésű laprendszer
Szélsebesség 230-240 km/óra

Az üzemeltetők szerint az ejtőernyős ugrás élményét imitálja az a szélgép. A profi oktatók végig a vállalkozó szellemű ejtőernyős jelöltek mellett vannak, fogják őket és folyamatosan irányítják. Tériszonyosoknak sem megrázó az élmény, hiszen a drótháló stabil talapzatnak bizonyul, le sem kell nézni, pláne nem ugrani. Saját tapasztalat szerint, aki tud úszni és a vízben lebegni, nagyon hamar megérzi az egyensúlyt, de másoknak sem kell aggódniuk, csak rábízni magukat az oktatóra és a szélre. Reumások kicsit megérzik másnap a csontjaikat, az én vállam nem „állt” be. Előtte azon aggódtam, hogyan kapok majd a nagy szélben levegőt. Bent viszont semmi gondom nem volt a levegővétellel.

A 3 perces repülésért 15.000,-Ft elsőre soknak tűnik, azonban, ha belegondolunk, hogy ez 3 ejtőernyős ugrásnak felel meg, s azok áraihoz viszonyítjuk, mindjárt barátságosabb hasonló élményért, biztonságban. Csomagokban véve pedig olcsóbban is kijöhetünk. Születésnapi ajándéknak pedig kifejezetten jó ötlet.
A Skyward szélcsatorna a volt Csepel Művek területén található.


Egyre népszerűbbek a szélcsatorna versenyek (windtunnel camp), a versenyzők különféle formációkban lebegnek, zuhannak vagy felelmelkednek. Itthon eddig 2 versenyt rendeztek (2 fős formarepülő verseny): 2way Bottle I, és 2way Bottle II., melyeken 4 ország képviseltette magát, Magyarország, Horvátország, Szerbia és Szlovénia.
Sztojcsev Tamás társtulajdonos indult csapatával egy 4way bottle-n Hollandiában, mely 4 fős formarepülés, 52 csapatból 5. helyezést érték el.


A budapesti Skyward szélcsatorna tulajdonosai:

Verebes Gábor:
Több, mint 19 éve ejtőernyőzik, bázisugrik.
Nemzetközi verseny eredmények
•         több, mint 4000 ejtőernyős ugrás
•         több, mint 500 bázis (13 éve ugrotta az első bázist)
•         többszörös magyar bajnok
•         2 éve dubai világbajnokságon képviselte hazánkat, 110 versenyző swoop kategóriában az első húszban volt
Mindenben versenyágban indult  már és komoly hazai és nemzetközi eredmények vannak mögötte. Magyar Bázisugró és Ejtőernyős SE alapítója, vezetője és oktatója. Magyar ejtőernyős képzés fő képviselője, tandempilóta.

Króner Zsolt:
Több, mint 6 éve ejtőernyőzik.
Nemzetközi verseny eredmények
•         Hazai négyes formaugró versenyeken dobogós eredmények

Sztojcsev Tamás:
Több, mint 20 éve ejtőernyőzik, bázisugrik.
Nemzetközi verseny eredmények
•         Dubai világbajnokság 4 formaugró verseny
•         Svájc egyéni szikláról történő szárnyas ruha repülés 60-ból 12. hely
•         Malaysia Petronas Tower-ról törtnő bázis ugró verseny 55-ből 7. hely
•         Törökország, Norvégia, Lakihegyi torony,
•         Nemzetközi WingSuit boogie 7 éven keresztül
•         2013-ban nemzeti 4 forma ugró nemzeti bajnok, célra szállás nemzeti bajnok, freefly nemzeti bajnok
•         több, mint 2000 ejtőernyő ugrás
•         több, mint 700 bázisugrás

Kovács Tibor:
Most kezdte el az ejtőernyős tanfolyamot.





  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER