2010. április 18. vasárnap, 14:37

Elektromos Mini versenytempóban

A híres Nürburgring-Nordschleife versenypályán elektromos autóval versenytempóban végigmenni bizony ambiciózus vállalkozás, a BMW csoport lett azonban az első gyártó, aki ezt teljesítette. Április 12-én, a MINI E elektromos autó versenyre alkalmas, kissé átalakított változata teljesített egy teljes kört a legendás, 20,8 km hosszú Zöld Pokolban, mégpedig elismerésre méltó 9:51.45 perces idővel. Az elektromos kisautó 187 km/órás csúcssebességet ért el.

BMW Mini EPeter Krams, a projekt vezetője a kör után elmondta: „A Nordschleife hossza és vonalvezetése nagyon nehéz tereppé teszi a pályát, főleg egy elektromos autó számára. A MINI E Race azonban kiállta a próbát és remek kört futott. A vállalkozás célja az volt, hogy megmutassuk, mekkora potenciál rejtőzhet egy olyan környezetbarát modellben, mint a MINI E” – mondta el Krams.

Az elektromos versenyautó kormányánál a korábbi DTM pilóta, Thomas Jäger ült: „Számos versenyen indultam már ezen a pályán, azonban ilyen érdekes autóval eddig nem volt dolgom” – fűzte hozzá Jäger, aki egyébként a MINI Challenge 2006-os bajnoka volt. „Az elektromos motor teljes nyomatéka szinte hihetetlen módon már a minimális fordulaton is rendelkezésre áll, ami teljesen egyedi élménnyé teszi a vezetést. Ezt csak tetézi, hogy az elektromotorból szinte semmilyen zaj sem érkezik. Mindent összegezve ez volt eddig a legtisztább és leghalkabb köröm, amit életemben megtettem.”
Elektromos Mini Nordschleife
Természetesen apró módosításokra is szükség volt, mielőtt az elektromos MINI-t a Nordschleife-re engedték. A MINI E Race egyedi könnyített karosszériát és bukócsövet kapott, hogy biztonságosan adhassa le teljesítményét. Ezen felül számos olyan alkatrész, mint a felfüggesztés, a fékek és a gumik is versenykörülményekre lettek hangolva. A MINI E 204 lóerős elektromotorját 5088 lítium-ion cella látja el energiával. A motoron magán nem végeztek módosításokat, szoftverét azonban a Nordschleife-re optimalizálták.

MINI E Nordschleife versenypályánA Nürburgring-Nordschleife a világ egyik leghíresebb versenypályája. Jelenleg bárki végigmehet rajta, aki előzetesen regisztráltatja magát, az egyik legnagyobb élményt pedig az úgynevezett versenytaxizás nyújtja, amikor egy rutinos versenypilóta versenyautóval viszi körbe a jelentkezőt. Ez a pálya ad otthont a legendás nürburgringi 24 órás versenynek is, amelyen a BMW Team Hungary is indul, idén május 15-16. között.

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER