2012. február 08. szerda, 20:09

 

Folyamatosan bővül a Dunaújvárosi Főiskola Élettartam-kutató laboratóriumának gépparkja. A felsőoktatási intézmény mára már hazánk legnagyobb rázógépével és az egyik legjelentősebb méretű hő-sokk gépével rendelkezik. A fejlesztéseknek köszönhetően a szakemberek a visszapillantó tükrök tesztelésétől az űrkutatási eszközök öregítéséig végeznek kutatásokat.

A különböző termékeket gyártó vállalatok egyik fő célja, hogy a lehető legtöbb és legpontosabb információ birtokában legyenek az eszközök, berendezések élettartamáról. A berendezések öregedésének és károsodásának mértékét statisztikákkal, hasonló termékek viselkedésének megfigyelésével, vagy mesterséges öregítéssel (gyötréssel) próbálják meghatározni. A Dunaújvárosi Főiskola Élettartam-kutató laboratóriuma jelenleg hazánk legfejlettebb gépparkjával rendelkező létesítménye, amely már négy éve kutatja a különböző berendezések és alkatrészek élettartamát.
A mesterséges öregítésben élenjáró intézmény folyamatosan bővíti eszközeit, két rázógépe közül az egyik a legnagyobb hazánkban. A klímakamrával felszerelt berendezés maximálisan 600 kg-ot tud megmozgatni, egyszerre akár 16 csatornáról lehetséges a rázási folyamat szabályozása. A géppark továbbá az ország egyik legnagyobb méretű hő-sokk gépével bővült, amelynek hűtött és fűtött terei egyenként 300 literesek.  

„A laboratórium folyamatosan megújul, lépést tartunk a legújabb technikai vívmányokkal. Újabb mérőcsatornák felszerelésével és továbbfejlesztett szoftverek kialakításával képesek vagyunk ma már az Európai Űrkutatási Ügynökség (ESA) teszthelyeként is működni.. A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program 1.3.1-07/1-2F-2009-0001- Európai Campus az ország közepén elnevezésű Európai Uniós és állami társfinanszírozású projekt keretében továbbá hazánk legerősebb klímakamrával ellátott rázógépével, és vízhűtő berendezéssel is gazdagodott a laboratórium” – mondta Dr. Jenei István, a Dunaújvárosi Főiskola docense.

A laboratórium - melynek létrehozását a Robert Bosch Elektronika Kft. hatvani gyára támogatta - kezdetben a cég által gyártott autóipari elektronikus egységek öregítését végezte, valamint az ott előállított autóalkatrészek élettartamának tesztelésén dolgozott. A kutató bázis indítását követően, a folyamatos beruházásoknak köszönhetően egyre több és sokszínűbb ipari szegmenstől kap megrendelést a főiskola: ma már a BME Áramlástan Tanszékétől az autó tükör gyártón át, az ESA-ig különböző ipari szereplők adnak feladatokat a főiskolának.




  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER