2012. április 15. vasárnap, 13:07

 

Az Iveco a Laika Caravans partnereként hódította meg Észak-Európát a „Laika Arctic Experience 2012” expedícióban, amely január 15-én indult Stuttgartból. A résztvevők, a közel 40 napos túra során az év leghidegebb hónapjaiban érték el az északi sarkkört az új, Iveco alvázra épült és FPT Industrial motorral felszerelt Laika Kreos 8010 lakóautó segítségével.

A több mint 10 ezer kilométer hosszú, Európa legészakibb vidékeire tartó téli út célja a jármű és kiemelkedő műszaki megoldásainak tesztelése volt. Az új Daily 35C17 lakóautóalvázra épített Laika Kreost egy 170 lóerős Euro 5 erőforrással szerelték fel. A fejlett műszaki megoldásoknak köszönhetően a lakóautó az eddigieknél jelentősen alacsonyabb károsanyag-kibocsátást és üzemanyag-fogyasztást ért el.

iveco-laika-kreos

A rendkívül könnyű alváz jóvoltából a lakóautó igen kis tömegű, ugyanakkor szilárd lehet. A kompozit anyagokból készült első felfüggesztés garantálja a szerkezeti stabilitást és az alacsony önsúlyt, így a gyártók a felépítmény kialakításakor több lehetőséggel és nagyobb terhelhetőséggel számolhatnak.

A Daily lakóautóalváz igazi erejét ezenfelül a dupla hátsó kerekek adják, amelyek stabilabbá teszik a gépjárművet, és megnövelik a tengely terhelhetőségét. A vezetőülés kialakításánál fogva a lehető legnagyobb kényelmet nyújtja a leghosszabb utakon is. A bal oldalra szerelt kézifékkarnak és a műszerfalon elhelyezett sebességváltónak köszönhetően több hely marad az utastér középső részén, így a fülkében egyszerűbben lehet mozogni. A fáradás csökkentését és a vezető figyelmének fenntartását szolgálja az ülés és a kezelőszervek ergonomikus kialakítása, valamint a kormánykerék is, amelynek magassága 45 mm-es tartományban állítható. A nagy felületű szélvédő és a széles látószögű visszapillantó tükrök pedig optimális kilátást biztosítanak a sofőr számára.

iveco-laika-kreos-lakoauto

Az utazás során az expedíció megjárta Németország útjait, Dánia tájait. Emellett keresztülhaladtak Lappföld svédországi részén is, ahol a jármű szélsőséges időjárási körülményekkel és útviszonyokkal is szembenézett. A túra résztvevői február 6-án értek célba: ekkor hódították meg Európa szárazföldön elérhető legészakibb pontját, a norvégiai Északi-fokot (Nordkapp). A csapat tagjai hazafelé is sikeresen vették az akadályokat, és végül február 20-án, az expedíció 37. napján érkeztek vissza a németországi Travemünde-be.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER