2011. augusztus 28. vasárnap, 12:02

 

A svájci frank megugró árfolyama nem csupán a hitelből vásárolt lakások, hanem a finanszírozott autók tulajdonosait is nehéz helyzetbe hozta. Korábban sosem látott szintre emelkedett a hitelátvállalással kínált használt autók száma, amelyek átvételéért tulajdonosaik sok esetben fizetni is készek a vevőnek.

 

Tavaly ilyenkor még 150-nél kevesebb, jelenleg már több mint 1700 hitelátvállalással kínált személygépkocsi található a hazai használtautó-kereskedelem több mint 80 százalékát közvetítő portálon. Az elmúlt egy év során jelentősen csökkent ezen autók átlagos vételára is: a tavaly csaknem 3 millió forintos szintről mára 1,6 millió forintra esett vissza – számol be az elmúlt időszak tapasztalatairól a használtautó.hu internetes szakportál.


„Az áresés három tényezőnek is betudható – magyarázza Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője. –  Egyrészt a kínált állományban a korábbinál nagyobb arányban jelennek meg az alacsonyabb kategóriákba sorolt autók, jelezve, hogy sokaknál a korábban csupán néhány tízezer forintra rugó havi törlesztőrészletek nagysága is elérte a kritikus szintet. Másrészt a tartozás növekvő összege automatikusan csökkenti ugyanannak az autónak a piaci értékét. Nem utolsósorban pedig a megnövekvő kínálat önmagában is lefelé nyomja az árakat.”

Rengeteg hirdetésben találkozhatunk a ’sürgősen eladó’ kifejezéssel, és egyre gyakoribb az is, hogy – mivel az autó értéke már nem fedezi a még törlesztésre váró összeget – az eladó plusz féléves, sőt, egyéves törlesztőrészletet is bevállal, vagy azonnal készpénzben kifizet több százezer forintot a vevőnek. Akit még ilyen feltételekkel sem könnyű megtalálni, mivel a hitelátruházás egyáltalán nem automatikus folyamat: ahhoz szükség van a finanszírozó pénzintézet hozzájárulására is. Ilyen esetekben az új tulajdonos nevére új szerződés születik, amelynek feltételei nagy eséllyel alacsonyabb önrészről és ebből is következően magasabb törlesztőrészletről szólnak.

„Hasonló, másfélmilliós átlagáron kínálják a bebukott hitelesek autóit a legnagyobb hirdetők között szereplő banki partnereink is. Bár a most tapasztalható 240 forint körüli árfolyam elmarad a múlt heti csúcsoktól, a korábbi hónapokhoz képest további jelentős többletterheket jelent. Ezért arra számítunk, hogy ősszel lényegesen tovább növekszik majd a bankok által eladásra kínált autók száma, illetve a finanszírozott használt autót kínáló magánszemélyek köre is.”


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER