Címkék: BMW | kiállítás | versenyautó

2015. május 30. szombat, 05:54

 

A gépkocsi feltalálása óta a különféle művészeti ágazatok képviselői időről időre ihletet merítenek a sebesség élményéből, a mobilitás négykerekű szimbólumából és a modernkori innovációkat felvonultató versenyautókból.

1975 óta a BMW Art Cars modelljei is eme történet releváns, tekintélyes szereplői. Az első BMW Art Car ötlete a művészetek iránt rajongó francia autóversenyző, Hervé Poulain fejéből pattant ki, aki negyven évvel ezelőtt felkérte művész barátját, Alexander Caldert, hogy formálja saját ízlésére versenyautóját.




Jochen Neerpasch-csal, a BMW Motorsport akkori igazgatójával együttműködve született meg az első BMW Art Car, amely egy csapásra a közönség kedvencévé vált a versenypályán. Az 1975 óta eltelt negyven évben, rendszertelen időközönként ugyan, de sorra születtek meg a BMW Art Cars kollekció újabb és újabb egyedülálló műalkotásai, olyan művészektől, mint Andy Warhol, Roy Lichtenstein, David Hockney és Jeff Koons.

„A BMW Art Cars kollekció modelljei az autóipar, a technológia, a dizájn, a művészet és a versenysport páratlanul egyedülálló keresztmetszetének végtelenül izgalmas fejleményei” – mondta Maximilian Schöberl, a BMW Group vállalati és kormányzati ügyekért felelős részlegének igazgatója. „Guruló műalkotásaink negyven évre visszanyúló története olyannyira egyedülálló, mint maguk a művészek, akik írták. A BMW Art Cars kollekció alkotásai vállalatcsoportunk globális méretű kulturális elkötelezettségének lényeges és felettébb központi elemei” – tette hozzá.

A BMW Art Cars kollekció negyvenedik évfordulóját a bajor gyártó idén világszerte elsőrangú kiállításokkal ünnepli Hongkongban, a párizsi Pompidou kulturális központban, a BMW Múzeumban, valamint az olaszországi Comói-tó partján megrendezett Concorso d’Eleganza Villa d’Este Klasszikusok Hétvégéjén, ahol a Jeff Koons alkotta legújabb BMW Art Car, a 2010-es BMW E92 M3 GT2 mellett a legendás sorozat első négy tagja is kigurult a nagyközönség elé május 22-24. között. A kiállításokat még az idén New York-ban, Miamiban és Sanghajban is egy-egy újabb felvonás követi.

Azon tizenhét, nemzetközi szinten is elismert művész, akik 1975 óta eleddig közreműködtek a BMW Art Cars kollekció színesítésében, világszerte ismertté és az érdeklődés tárgyává tették a guruló műalkotásokat. Az egyedülálló széria legtöbb modellje javarészt Münchenben, a BMW Art Cars kollekció otthonának számító BMW Múzeumban található, az állandó járműkiállítás részeként. Amelyik modell nem a múzeumban pózol, az épp a világot járja – Los Angeles-i, londoni és hongkongi vásárokon tűnik fel, vagy a Louvre, a New York-i Solomon R. Guggenheim Múzeum és a Sanghaji Kortárs Művészetek Múzeuma időszakos tárlatát színesíti.



A BMW Art Cars kollekció nagy része azonban nem csupán a múzeumokban, de – korábbi életükben – a versenypályákon is lenyűgözte már a rajongókat:

    Alexander Calder: 1975, BMW 3.0 CSL
    Frank Stella: 1976, BMW 3.0 CSL
    Roy Lichtenstein: 1977, BMW E21 320
    Andy Warhol: 1979, BMW M1
    Ernst Fuchs: 1982, BMW 635 CSi
    Robert Rauschenberg: 1986, BMW 635 CSi
    Michael Jagamara Nelson: 1989, BMW E30 M3
    Ken Done: 1989, BMW E30 M3
    Matazo Kayama: 1990, BMW 535i
    César Manrique: 1990, BMW 730i
    R. Penck: 1991, BMW Z1
    Esther Mahlangu: 1991, BMW 525i
    Sandro Chia: 1992, BMW E36 M3 GTR
    David Hockney: 1995, BMW 850 CSi
    Jenny Holzer: 1999, BMW V12 LMR
    Ólafur Elíasson: 2007, BMW H2R projekt
    Jeff Koons: 2010, BMW E92 M3 GT2

A BMW Group a BMW Art Cars kollekció negyvenedik évfordulóját a közösségi médiára is kiterjesztette: a #BMWArtCar hashtag követésével mindenki részese lehet a tizenhét különleges jármű érdekes születési körülményének, miközben a BMW arról is megkérdezi a követőket, hogy mi mindent jelent számukra az „autó művészete”.

2014-ben Hatje Cantz megjelentette a BMW Art Cars kollekciót részletesen bemutató első átfogó kiadványt. A kétszáz oldalas könyv gazdagon illusztrálva tekinti át a rendkívüli széria történetét, egészen az 1975-ös kezdetektől, mi több, portrék és interjúk segítségével hozza még közelebb az olvasóhoz az egyes művészek megközelítését.

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER