Címkék: Toyota GR Supra

2019. március 01. péntek, 19:10

 

A 2019-es Genfi Autószalonon tartja világpremierjét a vadonatúj Toyota GR Supra GT4 tanulmányautó, amelyek úgy terveztek és fejlesztettek, hogy tökéletesen megfeleljen a nemzetközi GT4 versenyszabályoknak.

 

 

 A Toyota GR Supra GT4 tanulmány célja, hogy bemutassa, hogyan szolgálhat az új Supra megfizethető és versenyképes alapként a privát versenyzők számára.

 A Toyota március 5-én, a 2019-es Genfi Autószalonon rendezi meg az új GR Supra GT4 tanulmányautó világpremierjét. Ez a formai és műszaki tanulmány azt villantja fel, hogyan fejleszthető a nemrégiben bemutatott, ötödik generációs Supra sportkocsi-legenda egy vérbeli versenygéppé a nemzetközi GT4 futamokhoz, elérhető és megfizethető alternatívaként a privát versenyzők és a kisebb csapatok számára, ahogyan az már több sikeres Toyota-modell esetében (így például a GT86 esetében) is bevált.

 


 Az országúti használatra szánt Toyota GR Supra számos olyan értéket hordoz, amelyek ígéretes alapnak számíthatnak a GT4 futamok világában; ilyen például az autó tökéletes tömegelosztása, kétüléses kabinja, rendkívül merev és könnyű karosszériája, hátsókerékhajtása és kifejezetten alacsony súlypontja. A rövid tengelytávolság és a széles nyomtáv kombinációja éppen az ideális 1,55 arányt, vagyis az ‘arany középutat’ adja ki a remek menetstabilitáshoz és fordulékonysághoz. Mindezek értékes tulajdonságnak számítanak egy olyan versenysorozatban, ahol a szabályok teljesítmény-számításokat is tartalmaznak, hozzáigazítva az autó tömegét a motor teljesítményéhez.

 A TOYOTA GAZOO Racing által kifejlesztett tanulmányautón már első pillantásra látható, hogy alapjául a Supra szolgált. A tervezők megtartották az országúti változat mélyen ülő, erőteljes kiállását, de karosszériáját hosszabbra és alacsonyabbra formálták. Egy speciális kialakítású első diffúzor és egy hátsó légterelő szárny simítja ki a GR Supra GT4 körül a légáramlatokat, csökkentve a légellenállást és növelve a leszorító erőt. Mindkét elem természetes kender- és len-alapú kompozitból készül, mert ez környezettudatosabb megoldás a hagyományos karbonszálas szerkezetéknél. A Supra eredeti könnyűfém keréktárcsáit OZ 11 x 18 colos versenykerekekre cserélték a tervezők.

 

 

 A MacPherson első rugóstagot és a multilink hátsó futóművet megtartották, de mindezt versenyhangolású rugókkal, lengéscsillapítókkal és kanyarstabilizátorokkal egészítették ki. A versenypályákra jellemző sebességtartományokban is magabiztos lassításról nagy teljesítményű Brembo fékek gondoskodnak. A GR Supra GT4 tanulmányautó gépházában továbbra is az eredeti 3,0 literes, soros hathengeres, kettős megfúvású turbótöltővel erősített motor található, amelyhez automata sebességváltó kapcsolódik. A blokk teljesítményét egy motorsport-szintű vezérlőegység és egyedi kábelezés növeli. A gépészeti változások közt fontos még megemlíteni a motorsport-specifikációjú kihajtást és részlegesen önzáró differenciálművet is. A lecsupaszított utastérbe szilárd bukókeretet, FIA-szabványú tűzoltókészüléket és OMP versenyüléseket szereltek. A tanulmányautót motorsport-specifikus üzemanyag-tartály és gyorstankoló rendszer egészíti ki.


 A GT4 a világ egyik leggyorsabban növekvő motorsport-kategóriája, amely egyre több nemzeti és regionális futammal bővül Európában, Észak-Amerikában, Ázsiában és Óceániában. A 2006-ban alapított és a FIA által felügyelt futamsorozatot arra találták ki, hogy a profik és az amatőrök számára egyaránt megfizethető versenyzési lehetőségeket biztosítson, és lépcsőként szolgáljon a GT3 kategóriába való továbblépéshez. A TOYOTA GAZOO Racing kiértékeli majd a Supra GT4 tanulmányautó potenciális vásárlóinak reakcióit és érdeklődését, mielőtt döntés születne az autó további fejlesztéséről.

 



 

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER