Címkék: Ausztrália | GAZOO Racing | Toyota | WRC

2018. november 12. hétfő, 20:37

 

Az eseménydús, embert és gépet egyaránt próbára tevő Spanyol Rally után, az idény utolsó fordulója, az Ausztrál Rally előtt a Toyota Gazoo Racing World Rally csapata áll az első helyen a Rally Világbajnokságon (WRC) az autógyártók világbajnoki mezőnyében, a csapat idén legeredményesebb pilótája, Ott Tanak pedig a harmadik helyről, de a végső győzelem matematikai esélyével várhatja az évadzáró futamot. 

A Toyota csapat 331 ponttal és 12 pontos előnnyel áll az élen, aminek köszönhetően egy magabiztos hétvégi szerepléssel könnyen aranyéremre válthatja a sportágba 17 év kihagyás után mindössze 1 szezonnal ezelőtt, tavaly visszatérő japán gyártó reményeit. Ez, az idei Le Mans-i 24 órás versenyen szerzett győzelem után valódi diadalmenetet jelentene a Toyota számára. Az eddig 181 pontot gyűjtő Tanak lemaradása 23 pontos az élen álló Ogierhez képest, miközben egy ausztráliai győzelem 30 pontot hozna neki, így némi szerencsével ugyan, de akár az egyéni bajnoki cím is összejöhet.

A Toyota Gazoo Racing World Rally Team november 15. és 18. között Ausztráliába utazik, hogy részt vegyen a 2018-as szezon utolsó versenyén, az Ausztrál Rallyn, ahol a márkabajnokság megszerzése a cél. Ebben az értékelésben jelenleg 12 ponttal vezet a Toyota. Ott Tänak továbbra is az egyéni bajnoki címért harcol majd, jelenleg 23 ponttal lemaradva a tabellát vezető versenyző mögött. Csapattársai, a szintén Toyota Yaris WRC-vel versenyző Esapekka Lappi jelenleg a negyedikm míg Jari-Matti Latvala az ötödik helyen áll. Az Ausztál Rally központja az Új-Dél-Wales-ben található Coffs Harbour, ami Sydney és Brisbane között félúton, a tengerparton fekszik. A verseny útvonala murvás utak keverékéből áll, amelyek között található kanyargós erdei út, és nyitottabb, lendületesen kanyargó országút is.
A csütörtök reggeli shakedown után az első versenyesemény pénteken, Coffs Harbour-tól északra lesz. Az új Orara East és Coldwater szakaszok után Sherwood következik - mindegyik szakaszon kétszer haladnak végig a versenyzők. A szombati kör délen lesz, ezen két új szakaszt tűztek ki: részben a régi Nambucca útvonalán, majd ehhez jön még az Urunga szakasz és a Raleigh versenypálya. A szombati és vasárnapi versenynap is egy rövid, partközeli aszfaltgyorsaságival ér véget Coffs Harbour-ban. A szezon utolsó napján, vasárnap három szakaszt kell kétszer teljesíteni, végül pedig a Wedding Bells Power Stage és röviddel utána a pódium ceremónia következik.

Tommi Mäkinen (csapatvezető)
„Izgalmas szezon volt az idei, sok csúccsal és mélyponttal, úgyhogy minden adott egy izgalmas végjátékhoz Ausztráliában. Nagy lehetőség előtt állunk: hatalmas siker lenne a bajnokságot megnyerni rögtön a második évben. Ahogy az lenni szokott, nem lesz egyszerű dolgunk, de van okunk a bizakodásra. Murván jó teljesítményt nyújtottunk Angliában és Spanyolországban is. Úgy tűnik, képesek vagyunk fejlődni ezeken az utakon, amelyekhez az ausztrál körülmények nagyon hasonlóak. A cél elérése érdekében mindenki keményen dolgozik, egy jó autóval és három remek pilótával jó esélyünk van arra, hogy el is érjük azt.”

Jari-Matti Latvala (7. számú kocsi pilótája)
„Várom már Ausztráliát, ez egy olyan rally, amit nagyon élvezek. Egyfelől nagyon oldott a hangulata, az időjárás általában nagyszerű, úgyhogy tökéletes hely a szezon zárására. Aztán ott vannak a szakaszok: idén sokat változtattak az útvonalon, de a legtöbb utat már ismerjük, és tudjuk, hogy általában elég gyorsak, amit persze én kifejezetten szeretek! Magabiztosan utazom oda, miután mostanában jó tempót tudtunk felmutatni, és reménykedem egy igen jó helyezésben, ami segíteni fog a bajnokság megnyerésében.”

Ott Tänak (8. számú kocsi pilótája)
„Mindent beleadok Ausztráliában. Van még matematikai esélyem a pilótabajnokság megnyerésére. Habár nem csak tőlem függ a végeredmény, mindent meg fogok tenni, nem adom fel! A márkák bajnokságában előnyünk van, szilárd a pozíciónk. A legutóbbi versenyeken jól teljesített murván az autónk, és ez bizalommal tölt el. A Rally Australia mindig nagy kihívást jelent; az utak gyorsak és egyenletesen kanyargóak, ami kiválóan passzol nekünk.”


Esapekka Lappi (9. számú kocsi pilótája)
„Szeretnék jól végezni Ausztráliában, és ezzel hozzásegíteni a csapatot a márkabajnokság elnyeréséhez. Tavaly számomra a tapasztalatszerzésről szólt ez a rally, és remélem, ezeket a tapasztalatokat most fel tudom használni egy jobb teljesítmény eléréséhez. Száraz időben az út kanyargása nagy kihívást jelent majd, mert laza murvás a felület. Tavaly egy kicsit már gyakorolhattam ott, de elég rendesen tud esni is. Akkor pedig az erdőkön keresztül vezető részeken a tapadás szintje nagyon megváltozhat.”

Statisztika (Rally Australia):

Mi történt tavaly?
A Toyota Yaris WRC bemutatkozó szezonját versenyképes szerepléssel fejezte be Ausztráliában. Jari-Matti Latvala második volt, de az utolsó szakaszon kiesett. Ennek ellenére a pilóták bajnokságában a negyedik helyen végzett. Csapattársa, Esapekka Lappi abszolút hatodikként végzett a versenyen, így a csapat a gyártói értékelésben harmadik helyet ért el.

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER