Címkék: csapat | Toyota | WRC

2017. április 20. csütörtök, 10:15

 

A TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team tesztpilótája, Esapekka Lappi és navigátora, Janne Ferm a májusi Portugál Rally futamon áll először rajthoz a FIA Rally Világbajnokság (WRC) mezőnyében. Csapattársaihoz, Jari-Matti Latvalához és Juho Hänninenhez hasonlóan Lappi is egy Yaris WRC-vel versenyez majd néhány WRC-futamon, amelyeket az autó fejlesztési munkájának szempontjai szerint választanak ki. Az első ilyen esemény a május 19-21-i futam lesz.

 

A Monte-Carlo Rallyn történt bemutatkozása óta az idén megújult Toyota Yaris-on alapuló WRC versenygép remekül teljesít: már a második, svédországi futamán győzelemre segítette Latvalát, ám a TOYOTA GAZOO Racing ennek ellenére is kitart elhatározása mellett, hogy az első szezon célja a tanulás és a tapasztalatszerzés. A csapat rengeteg értékes adatot gyűjtött az eddigi futamok során, és a későbbiekben egy harmadik autót is rajthoz állít majd, ha egy verseny hasznosnak ígérkezik a Yaris WRC fejlesztésének felgyorsításához. Lappi – a rally egyik legfényesebb új csillaga és a tavalyi WRC 2 győztese – még a 2017-es évad előtt csatlakozott a TOYOTA GAZOO Racing csapathoz, és a tesztek során kiismerte már a Yaris WRC-t. A 26 éves finn a valós versenykörülmények közt további hasznos ismereteket szerezhet majd az autóról.



“Esapekka egy nagyon fiatal és nagyon lelkes versenyző, de még nem jutott elég ideje arra, hogy első futama előtt tökéletesen kiismerje az autóját. Tudom, hogy mindent megtesz majd a sikerért, és hogy ugyanarra törekszik, mint az egész csapat: szeretné eredményesen végigautózni a távot, és közben a lehető legtöbb információt gyűjteni. Az autóval már eddig is komoly előrelépést sikerült elérnünk, és ebben a fejlesztési folyamatban Esapekka is fontos szereplő lesz. Persze egy pilóta már abból is sokat tanulhat, ha magányosan teszteli az autót, de éles versenykörülmények közt még értékesebb tapasztalatokat gyűjthet; ezért is döntöttünk úgy, hogy Esapekka és Janni rajthoz állnak néhány idei futamon. És persze az sem árt, ha a fiatal srácok esélyt kaptak.” – fogalmaz Tommi Mäkinen csapatfőnök.

“Ez az a pillanat, amiért egész életemben dolgoztam; boldoggá tesz a lehetőség, hogy egy WRC-géppel versenyezhetek. Először 2014-ben, a Finn Rallyn találkoztam Tommival és Mr Toyodával, bár akkor csak odaköszöntünk egymásnak, és sejtelmem sem volt arról, hogy végül a csapatuk pilótája leszek! Nem volt még alkalmam túl sokat tesztelni a Yaris WRC-t, úgyhogy a futamon a korábbi tapasztalataimra kell támaszkodnom – bár ez az autó hatalmas előrelépést jelent az R5-höz képest. Janne is tudja, hogy van még tanulnivalónk, hiszen itt sokkal lendületesebb az iram, de együttes munkával, lépésről lépésre mindent megismerünk majd. Az a célom, hogy hiba nélkül teljesítsem a versenytávot. Ha ez összejön, akkor már jó eséllyel néhány pontot is szerezhetek.” – teszi hozzá lelkesen Esapekka Lappi tesztpilóta.


Esapekka Lappi eddigi pályafutása
Születési idő: 1991. január 17.
Életkor: 26 év
Nemzetiség: finn

2007: A finn gokart-bajnokság győztese
2008: Rally sprint (győzelem minden futamban)
2009: Az első rally
2011: Az első WRC rally (Finn Rally, az Év Újonca cím)
2012: A finn rally-bajnokság győztese (győzelem minden futamban)
2013: Az első WRC 2 győzelem Portugál Vodafone Rally
2014: FIA ERC bajnok
2016: A WRC 2 bajnokság győztese (5 futamgyőzelem)

WRC 2 statisztika
WRC 2 startok száma: 17, Győzelmek száma: 7, Dobogós helyezések száma: 11,
Pontszám: 245, Stage győzelmek száma: 126



 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER