2011. szeptember 26. hétfő, 21:55

 

Egykor csupán csecsebecsének vélték, mára azonban világhírnévre tett szert és ikonná vált a majdnem minden Rolls–Royce orrán ott díszelgő fémasszony. Emilyt, vagy más nevén az Eksztázis szellemét egy élő nőről mintázták. Idén épp száz éve dacol a széllel – többek közt erről is megemlékeztek az I. Nemzetközi Oldtimer és Youngtimer Fesztiválon.

 

Rolls-Royce-Emily

A most alakuló Rolls–Royce-klub egy Silver Clouddal, egy Corniche-sal, Silver Shadow-kal és egy Phantommal vonult fel a színpad előtt, majd indult el egyórás budapesti útjára. Az apropó többek közt az a jubileum volt, hogy Emily idén éppen százéves. 

Emily elődje nem sokkal a márka megalapítása után, 1907-ben készült el és került fel Lord Montagu of Beaulieu Silver Ghostjára, aki az angol autózás egyik úttörője s egyben szakértője volt. Charles Robinson Sykes szobrásznak a lord jobbkezeként dolgozó Eleanor Velasco Thornton állt modellt. Talán nem meglepő, hogy a szépséges Eleanor nem csupán egy munkatárs volt, házasságról azonban a nagy családi társadalmi és anyagi különbségek miatt nem lehetett szó. A lord családja nyomására egy rangban jobban hozzá illő nőt vett feleségül, Eleanorral való titkos kapcsolata azonban életük végéig fennmaradt, s még egy gyermek is született belőle.

Az első elkészült szobrocska hosszú, libegő ruhát viselt, mutatóujját a szája elé tartva jelképezte kapcsolatuk titkosságát (amelyről azért a szobrász tudott). Montagu példáját követve eztán több tulajdonos készíttetett hasonló egyedi díszeket az autójára, mígnem a cég vezetése – engedve a divathullámnak és attól félve, hogy a kocsikhoz méltatlan emblémák is születnek majd – hamarosan megbízta a szobrászt, hogy készítsen egy hasonló alkotást, amelyet minden Rolls–Royce büszkén viselhet. Több variációból az igazgatótanács végül a ma is ismert, a suttogó hölgyre nagyon hasonlító, karjait hátra lendítő nőalakot választotta ki, s némi hezitálás után a Spirit of Ectasy, azaz az Eksztázis Szelleme nevet adta. A hasonlóság természetesen nem véletlen, ehhez a nagy számban 1911 óta, tradicionálisan kézi technológiával készített orrdíszhez is Eleanor állt modellt. Kisebb változtatásokkal ma is ő néz ránk a Rolls–Royce autóiról.

Emily-Phantom
A bemutató és a felvonulás legfiatalabbja: egy mattfekete Phantom

Rolls-Royce-Silver-Shadow
A legismertebb Rolls–Royce-ból, a Silver Shadow-ból több különböző színű is felsorakozott

Rolls-Royce-felvonulas
Ritkán kelt ekkora feltűnést egy kék villogó nélküli autókból álló konvoj Rolls Royce felvonulás


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER