2011. augusztus 13. szombat, 14:21

 

2011. augusztus 15-én reggel negyedik alkalommal indul útnak a budapesti Memento Parkból (Szoborpark) a Kaukázus Rali. 11 ország, 6, 000 kilométer, 17 nap – autós túra Budapesttől Jerevánig, hegyi utakon, egykori és jelenlegi háborús zónákon keresztül.

 

ut-magas-kaukazus

A 11 országon áthaladó amatőr futam olyan régiókat is érint, amelyeket a legtöbben csak a hírekből ismernek: végig vezet többek között Bosznia, Koszovó, a Grúz-orosz határvidék és Hegyi-Karabah puskaporos tájain. A már hagyományokkal rendelkező kelet-európai kalandralira a világ minden tájáról érkeznek az elszánt utazók.
Az autós kalandtúrák szerelmeseinek különleges lehetőséget kínál a Kaukázus Rali, hogy megismerjék a méltatlanul háttérbe szorult, de páratlan szépségű Kelet-Európa eldugottabb régióit.

A budapesti rajt után a versenyzők nekivágnak a Balkán országainak: Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró Koszovó, majd Albánia úttalan útjait járva Görögországon keresztül érkeznek meg a Boszporusz-csatornához. Ezután a futam a Fekete-tenger mellett végighalad Törökországon, majd Grúziába érkezik.
A résztvevők Magas-Kaukázus fantasztikus tájain keresztül, 5000 méteres hegyek között hegyi csapásokon autózva birkóznak meg a napi szakaszokkal, majd délnek fordulva jutnak el Örményországba. A bizonytalan politikai státuszú Hegyi-Karabah tájai különleges élményt nyújtanak az utazóknak. Az Örményország és Azerbajdzsán között fekvő, 1993 óta demilitarizált zóna, a „senki földje” aknamezői között, az iráni határ mellett vezet a csapatok útja Dél-Örményországba. A résztvevők 17 nap után érik el a célállomást, Örményország fővárosát: Jerevánt.

kaukazus-rally-utvonal

A Kaukázus Ralit kalandtúra specialisták és tapasztalt utazók szervezik, akik többek között, az indiai Riksa rali, a Hetes busszal Afrikába, a Budapest-Csernobil futam és a Central Asia Rally megálmodói.
- Célunk, hogy a résztvevők testközelből ismerhessék meg Kelet-Európa eldugott tájait, az ott élők életét, az érintett területek múltját és jelenét. Ezekről a régiókról, különösen a ’90-es évek konfliktus zónáiról csak a hírekből hallottunk és csak akkor, ha valami szörnyűség történt. Pedig mind a Balkán, mind a kaukázusi országok hihetetlen csodákat rejtenek, csak nyitott szemmel kell járni. – vallja Berényi Attila, a futam főszervezője.

A futamon, a jól felkészített szuper-terepjáróktól a normál utcai autókon keresztül a kelet-európai autóipar rozsdás gyöngyszeméig minden megtalálható.
2011-ben igazi nemzetközi futamot láthatunk: a magyar csapatok mellett többek között Lengyelországból, Olaszországból, Portugáliából, Hollandiából, Kanadából, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Nagy-Britanniából, Írországból, és Új-Zélandról is érkeznek versenyzők.

A nevezettek között megtalálható többek között Szunai Linda szépségkirálynő, a Miss World Hungary 2011 verseny első helyezettje, aki nem csak a mezőnnyel tart, de ő indítja útjára a csapatokat.
Az idei futamon egy komplett amerikai rockzenekar, a The Durgas is a részt vesz, és mivel saját teherautójukon minden szükséges felszerelés megtalálható, a legváratlanabb helyen is tudnak koncertet adni. A túrát saját filmes stábbal örökítik meg, hiszen ilyen turnéra biztosan nem ment még zenekar.
A verseny szabályrendszeréből adódóan bármilyen járművel rajthoz lehet állni, hiszen a kitartás, a kreativitás, a problémamegoldó képesség és a csapatszellem fogja eldönteni, kinek a kezébe kerül a negyedik Kaukázus Rali Kupa a verseny végén Jerevánban.
- Nem sebességőrült önjelölt raliversenyzőket várunk, ez nem autóverseny. A gyors autó itt másodlagos tényező. A csapatmunka és kreativitás sokkal fontosabb. Aki nem versenyez, az is megküzd majd azért, hogy célba érjen – mutat rá a főszervező.
A nyertes csapat a díszes kupán kívül ingyenes nevezést nyer a 2012-es Deccan Odyssey Autoriksa Ralira, amely egy igazi megmérettetés: két hét motoros riksákkal Dél-India csodálatos tájain át.
A versenyzők a szervezők által meghirdetett jótékonysági programban is részt vesznek, mind pénzeni, mind természetbeni adományok gyűjtésével, mellyel a Mission Armenia NGO szervezetet támogatják, rajtuk keresztül pedig a legrosszabb körülmények között élő, elsősorban az Azerbajdzsánból menekült családokat.

Start:

2011. augusztus 15. reggel 8:00 óra
Szoborpark, Budapest
Balatoni-Szabadkai utca sarka
N47 25.590, E19 00.010


  •  

Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

Autóspanasz.hu

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER