Címkék: Hungaroring | kamion | Kamion EB | Kiss Norbi | Oxxo Racing

2015. szeptember 06. vasárnap, 19:53

 

A szombati első futamhoz hasonlóan a vasárnapi első versenyen is a címvédő Kiss Norbert, az Oxxo Racing-Axxyss Motorsport pilótája győzött a Hungaroringen zajló kamion Európa-bajnokság magyarországi fordulóján. Norbi a mogyoródi hétvégét egy második hellyel zárta.

Kiss újra rajt-cél győzelmet aratott a Hungaroringen
Norbi kiváló versenyzéssel örvendeztette meg a szép számban összegyűlt hazai szurkolókat, s mivel az összetettben mögötte második Adam Lacko kamionja a futam közben kigyulladt, az Eb-pontversenyben is jelentősen növelni tudta az előnyét.

Kiss mögött a vasárnapi első viadalon a háromszoros Eb-győztes német Jochen Hahn lett a második, utóbbi honfitársa, a kamion Eb történetének első női futamgyőztese, a diadalt épp szombaton a Hungaroringen megszerző Stephanie Halm pedig a harmadik.



Kiss a rajtot tökéletesen kapta el, s bár az első kanyarban Hahn szorongatta, elsőként fordult el, majd fokozatosan elkezdett ellépni a mezőnytől. A regnáló Európa-bajnok az első körben 1.5 másodperccel volt gyorsabb, mint Hahn, a versenyt azonban a harmadik körben piros zászlóval félbeszakították, mert a cseh Adam Lacko kamionja a pálya hátsó részén kigyulladt. Az összetettben Kiss mögött második pilóta ki tudott szállni a vezetőfülkéből, de a versenygépét egy olyan ponton állította le, amely balesetveszélyt jelentett volna a továbbiakban.

A futam Lacko kamionjának mentéséig, nagyjából 20 percig állt, majd a megismételt felvezető kör utáni újraindításnál Kiss ismét a külső íven tartotta Hahnt az első kanyarban és megtartotta a vezető pozíciót.

A folytatásban a magyar pilóta a túlnyomó részt a célegyenesben helyet foglaló több tízezer hazai szurkoló hangos bíztatásától kísérve egyre komolyabb előnyre tett szert az üldözőkkel szemben.
Kiss a hajrá, vagyis az utolsó három kör kezdetén már több mint hét másodperccel előzte Hahnt, sikere egy pillanatig sem forgott veszélyben.


Kiss Norbi egy második hellyel zárta a mogyoródi hétvégét
A 30 éves szombathelyi pilóta így 119 pontra növelte az előnyét az összetettben a háromszoros Eb-győztes német Jochen Hahnnal szemben, aki a mostani negyedik helyével vette át a pontverseny második helyét a cseh Adam Lackótól. A hétvége záróviadalát a spanyol Antonio Albacete nyerte meg, a harmadik helyen a cseh David Vrsecky végzett.



A fordított rajtrács szabálya miatt nyolcadikként startoló Kiss az első kanyarban belekeveredett a középmezőnyben folyó ütközetekbe, s csak a felső lassítónál szerezte meg a hetedik helyet, az agresszív manőverért azonban figyelmeztetést kapott a versenybíróságtól. Ez büntetéssel nem járt, így a címvédő aztán egy újabb helyet javított, majd a negyedik körben egy fantasztikusan kivitelezett előzéssel feljött ötödiknek.

Kiss hat körrel a leintés előtt már negyedik volt, egy körrel később pedig a harmadik pozíciót is megszerezte, majd elképesztően látványos csatát vívott és nyert meg Vrseckyvel szemben, így a hajrának másodikként vágott neki.
Az élen haladó Albacetének 8.5 másodperc előnye volt Kiss-sel szemben, így a magyar Európa-bajnoknak a hátralévő három körben már nem volt ideje felzárkózni, és harcba szállni a győzelemért.

"A mai első futam éppen olyan jól alakult, mint a tegnapi, bár a piros zászlós szünet kicsit váratlanul ért, de az újraindítás után sikerült ismét kihoznom a maximumot a kamionból" - nyilatkozta Kiss, s hozzátette, a második versenyen az első körökben volt a legnehezebb a dolga. "A rajtnál egy picit veszítettem a sebességemből, mert azt hittem, gyorsabban mentem, mint ami megengedett, így aztán elég nagy forgalomba kerültem. Utána meg kellett vívnom néhány nagy csatát, hogy felérjek a dobogóra, de azt hiszem, mindegyik sportszerű volt, és bemutatta a kamionversenyzés javát."

A Hungaroring Sport Zrt. tájékoztatása szerint vasárnap 22 ezer néző látogatott ki a mogyoródi pályára, így a szombati 10 ezer fős közönséggel együtt a kétnapos versenyhétvégén összesen 32 ezer szurkoló volt ott a helyszínen.
A kamion Eb két hét múlva a belgiumi Zolderben folytatódik.


Az Európa-bajnokság állása 7 forduló után (még 3 van hátra):
1. KISS NORBERT 441 pont
2. Jochen Hahn (német) 322
3. Adam Lacko (cseh) 321
MTI

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER