Címkék: 2014 | Bamako | hírek

2014. február 05. szerda, 12:07

 

Szombaton szeles, hideg reggelre ébredtek az utazók. Sokan sátorban az autójuk mellett aludtak a Mauritániába vezető határátkelőnél. A marokkói határ után a senki földje néven ismert 5 km-es aknamezős terület van a Mauritán határig, melyet az ENSZ ellenőriz.

A belépés után a csapatok pihenéssel és szereléssel töltötték a napot Nouadhibouban. A kisváros hajóroncstemetőjéről és az embercsempész iparágáról híres, a Nyugat-Afrikából Európába menekülők illegális tranzitvárosa.



Vasárnap reggel 250 km-es autógyilkos, kemény, sivatagi szakasz várt a versenyzőkre. Az etapon több jármű is tönkrement, a puha homokos szakasz nem kímélte a lengyel motorkerékpáros Jerzy Strama járművét sem, őt egész éjszaka keresték és mentették a homok fogságából. A motoros kategóriában a lengyel Jerzy győzelmi reményei végképp szertefoszlottak. A második és harmadik helyen autózó Gumisember csapatok egyik autóján a ventillátor eltört, és így kilukasztotta a vízhűtőt. Őt a Gumisember 2. csapat vontatta be a célba, ezzel a meghibásodással súlyos pontokat vesztettek, és a szlovák Ulrich házaspárnak adtak még nagyobb előnyt.



Villám Géza Fiat Pandája ugyan bírta a puha sivatagi homokot, de nem minden amortizáció nélkül. A vasárnapi B2 Beach-re még gondtalanul beért, de a nouakchotti célba már vontatókötélen gördült be. A Panda hengerfejtömítése átégett, és ezáltal az autó ideiglenes üzemképtelenné vált. Egy 3000 forintos alkatrész áll Géza banjuli álmainak útjába. A Fiat viszonylag ismeretlen típus Mauritániában, eddig 3 Fiat motort szedtek szét, de nem találtak megfelelő alkatrészt. „Senkiháziak kezében van a Fiat alkatrész-ellátás Mauritániában” – mondta a futam alapítója, elégedetlen hanggal. A 132-es motoros, Márton András motorja szintén beadta a kulcsot Nouakchottban. Jelenleg magának és a motorjának keres helyet, hogy beérhessen Banjulba. Nouakchott tradicionálisan az a hely, ahol nagyon sok autó kénytelen befejezni a versenyt.



Vasárnap este a futam tradicionális tengerparti bulija várta a résztvevőket, a Budapest-Bamakoról elnevezett B2 Beach-en. Sokan az Atlanti-óceánban fürödtek, míg mások a dűnék között játszottak autóikkal és motorjaikkal. Az esti palacsinta- és halsütés, tábortűz mellett feledtette az elmúlt napok megpróbáltatásait. Ma egy 300 kilométeres etap vár a mezőnyre, a szenegáli St. Louis a cél.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER