Címkék: gokart | Kancsár | Prtimao

2015. november 16. hétfő, 20:42

 

A múlt héten rendezték meg a portugál városban, Portimaoban a Rotax Max Challenge Grand Final versenysorozat döntőjét, melyet nem hivatalos világbajnokságként tartanak nyilván a gokartosok. 

A versenyen 52 ország képviseletében 288 versenyző állt rajthoz négy kategóriában, a junioroktól a felnőttekig. A legkisebbek, a Micro és Minimax kategóriák hivatalosan még nem vehetnek részt a világversenyen, ezért az itt szereplő további 72 versenyző betétfutamként indult a nagy fináléban. A verseny érdekessége, hogy az azonos feltételek biztosítása érdekében, a rendezők biztosítják a gokartokat és a Rotax motorokat, így csak a versenyző tehetsége és tudása (no és néha a szerencséje is) dönti el a küzdelmet.

A magyar színeket népes csapat képviselte a versenyen, hiszen a Magyar Bajnokság győztesei automatikusan jogot nyernek a fináléra, de több magyar versenyző a Közép- Kelet Európai Bajnokságból nyert indulási jogot. A kilenc, magyar színben induló versenyző egytől egyig kiemelkedő teljesítményt nyújtott, amivel összesítésben a magyar csapat a nemzetek értékelésében a 10. helyen zárt, messze megelőzve olyan gokartos nemzeteket, mint az olaszok, vagy épp a spanyolok.

kancsar-gokartban

A MicroMax kategóriában Dominkó Arnold és a Hargitai Racing versenyzője Válint Balázs nevezett, és ért el 15. és 26. helyet. A MiniMax kategóriában Válint Bence az előkelő 13. helyen futott be, míg Tuzson Bencének a döntőben több fennakadás után csak a 35. hely jutott.

Kovács Zsombor egyeneságon került a Junior kategória döntőjébe, amire korábban magyar versenyző még nem volt képes, majd egy mozgalmas döntőben több ütközés után a 22. helyen futott be.

Ekkor már mindenki a két csúcskategória döntőjét várta, melyekben erős magyar érdekeltség volt. A Masters kategóriában Locskay Lajos a Hargitai Racing színeiben a 12. helyre tudta behozni a gokartot, ami a késhegyre menő küzdelemben remek teljesítmény.

Az igazi siker azonban csak ezután jött. Már az egész héten érezni lehetett, hogy ha a szerencse nem pártol el Kancsár Ferenctől, akkor itt világraszóló siker születhet, olyan, ami a magyar gokartsportban még senkinek sem sikerült. Kancsár az egész héten, minden futamát megnyerve került a végső döntőbe, ahol az első rajtkockából indulva, hibátlan vezetéssel, az ellenfeleitől jócskán meglépve biztosította be magának és a magyar csapatnak a világbajnoki címet! Teljesítményére mi sem jellemzőbb, hogy a sokszoros Forma-1 futamgyőztes, korábban sokáig a Ferrari csapatban versenyző brazil Rubens Barrichello a negyedik helyen, Kancsártól 14 másodperccel lemaradva futott be.

Az eredményeket látva úgy tűnik, hogy a sok éves munka kezdi meghozni a gyümölcsét, és az egyre erősödő Magyar Bajnokságban olyan tehetségek fejlődnek, akik magas szinten tudják képviselni hazánkat nemzetközi versenyeken is.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER