Címkék: környezetvédelem | óceánszemét | Volvo

2017. november 03. péntek, 15:56

 

A Volvo Cars egy különleges kiadású V90 Cross Country modellel köszönti a Volvo Ocean Race rajtját, és támogatja a világtengereket szennyező műanyag hulladékok ellen folytatott küzdelmet.

 

A Volvo Cars  bemutatta díjnyertes V90 Cross Country terepképes kombi modelljének a 2017/18-as Volvo Ocean Race vitorlásverseny rajtját ünneplő különkiadását.

Az ügyfelek az autó megvásárlásával közvetlenül hozzájárulnak az óceánok állapotának megértését célzó erőfeszítésekhez. A Volvo Cars a V90 Cross Country Volvo Ocean Race különkiadás első 3000 eladott példánya után autónként 100 euróval támogatja a Volvo Ocean Race műanyag hulladékokkal kapcsolatos tudományos programját.  Az összesen 300 000 eurós támogatással a Volvo Cars ismét megerősítette a környezetvédelem iránti, régről fakadó elkötelezettségét.



A Volvo Ocean Race tudományos programja keretében az idén rajthoz álló versenyhajókat olyan különleges szenzorokkal szerelték fel, amelyek segítségével a kutatók az óceánok legtávolabbi zugaiból is gyűjthetnek adatokat. Az érzékelők mérik a hőmérsékletet, a légnyomást, az áramlatokat és a szélsebességet, ami alapján a tudósok képesek lesznek pontosabban előre jelezni az időjárást, illetve precízebb globális klímamodelleket fognak tudni felállítani.
 
Ezen túlmenően a hajók mérik a környező víz sótartalmát, a benne feloldott CO2 mennyiségét, valamint az algák mennyiségét. A mikroműanyagokról gyűjtött egyéb adatokkal együtt ezek a mérések lehetővé teszik, hogy pontosabban felmérjük a műanyagszennyezés mértékét, illetve annak óceánjainkra gyakorolt hatásait. A program tudományos partnereinek egyike a Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA).

„Büszkén támogatjuk a Volvo Ocean Race tudományos programját, amely hozzájárul ahhoz, hogy minél alaposabban megismerjük földünk legnagyobb természetes erőforrásának: az óceánoknak a működését.” – nyilatkozta Stuart Templar, a Volvo Cars fenntarthatósági igazgatója. „Termelő vállalatként arra törekszünk, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsük a környező világra gyakorolt hatásunkat, így számunkra tökéletesen testhez álló lehetőséget kínált ez a projekt, amely innovatív megközelítésben igyekszik megoldást keresni egy hatalmas környezetszennyezési problémára. Különösen releváns ez annak fényében, hogy jövőnket elektromos formában képzeljük el.”
 
Az autó maga is megoldást kínál a tengerek szennyezésének problémájára: szőnyegbetétei abból az Econyl nevű anyagból készültek, amelyet 100 százalékban újrahasznosított műanyagokból, többek között a tengerfenékről felszedett halászháló-maradékokból gyártanak.



 
A V90 Cross Country Volvo Ocean Race modellt a Volvo formatervezői és a vállalat Special Vehicles részlegének mérnökei fejlesztették ki. Ez a részleg a Volvo Cars torslandai (Svédország) létesítményében működik; az itt dolgozó szakemberek egyedi kialakítású modelleket fejlesztenek: nekik köszönhetjük például a felülmúlhatatlan fényűzést nyújtó Volvo Excellence modelleket, valamint a V90 és V90 Cross Country típusok rendőrségi kiviteleit.
 
A már ismert modellre épülő V90 Cross Country Volvo Ocean Race maradéktalanul kínálja a Cross Country modellektől megszokott és elvárt funkciókat és szolgáltatásokat: az összkerékhajtást, a megemelt szabad hasmagasságot, valamint a minden időjárási és útviszonyok között optimális vezethetőséget és kényelmet kínáló, egyedi hangolású futóművet.
 
A V90 Cross Country Volvo Ocean Race különleges, kifejező formai részleteivel és színvilágával tűnik ki a 90-es modellcsalád tagjainak sorából. Matt szürke és ragyogó narancssárga részletek – ahogy azokat a 2014-es Volvo Concept XC Coupé tanulmányon láthattuk – találkoznak a kristályfehér gyöngyház karosszériaszínnel, az egyedi keréktárcsákkal és különleges varrású kárpitokkal.

„A V90 Cross Country Volvo Ocean Race egy olyan kiegyensúlyozott, remek közúti és terepalkalmassággal bíró modell, amely aszfaltozott utakon éppúgy otthonosan mozog, mint a civilizációtól távol.” – mondta Dan Olsson, a Volvo Cars Special Vehicles részlegéért és tartozékprogramjáért felelős alelnöke. „Ezen túlmenően egy sor egyedi funkciót kínál alapkivitelben: ilyen a beépített, kiemelhető zseblámpa, az extra elektromos csatlakozó aljzatok, vagy az ötletes, víz- és koszálló anyagok.”

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER