2012. szeptember 21. péntek, 10:35

 

A Volvo Car Corporation egy teljesen új szegmens felé kövezte ki az utat 1997-ben a V70 Cross Country változattal. Most, 15 évvel később, a prémium C-szegmensben mutatkozik be az új Volvo V40 Cross Country.

volvo-v40-crossover

„Az új V40 Cross Country arra az örökségre építkezik, amelyet még a V70 Cross Country alapozott meg 1997-ben. Azoknak készült, akik szeretnének egy csipetnyi kalandot csempészni a mindennapokba. Amikor szeretne elszabadulni a városból, elég erős ahhoz, hogy elvigye tulajdonosát és a felszerelését bármilyen kalandra, és haza is hozza. Azért a hegyet az autóban utazóknak kell megmászniuk” – mondta Lex Kerssemakers, a Volvo Car Corporation termékstratégiáért és járműcsaládokért felelős részlegének alelnöke.

Nagy teljesítményű crossover
Míg a Volvo XC modellek izmos megjelenésükkel, addig a V40 Cross Country a markáns vonalak eleganciájával büszkélkedik, egyedi funkcióit a stílusos kivitelezésbe integrálva.

volvo-v40-cross-country

„Jól megfogható a különbség az XC és a Cross Country változatok között. A Volvo XC modelljeinek határozottan szabadidő-autó jelleget ad egyedi felépítésük és a megemelt üléshelyzet, a Cross Country változatok viszont a dinamikus kombik és ferdehátúak kifejező terepjáró-verziói. A V40 Cross Country a vezetési dinamika terén is felveszi a versenyt a legsportosabb versenytársakkal.” – fejtette ki Lex Kerssemakers.

A V40 Cross Country változatban a sofőr 40 mm-rel magasabban ül, mint a normál V40 modell esetében.
A nagy teljesítmény ígéretét a Cross Country számos egyedi részlete fokozza tovább:
•    A Volvo V70 modellel megegyező méretű kerekek, akár 19 collos keréktárcsákkal.
•    Elöl sötét, kontrasztos lökhárító, méhsejt mintázatú hűtőrács és függőleges nappali menetfény.
•    Igényesen kialakított, kontrasztos küszöbök.
•    Kontrasztos hátsó lökhárító integrált alsó légterelővel.

Dizájn
A Volvo ötajtós, ötüléses prémium járműve olyan letisztult, terepjárók által ihletett részletekkel rendelkezik, mint az eloxált, fényes fekete keret az ablakok körül, a visszapillantó tükrök fekete háza, valamint a tetőn végighúzódó elegáns sínek.

Rézvörös és barna színvilág
Belül a külső réz metál színt visszhangozza a kontrasztos varrás, amely még tovább hangsúlyozható a rézszínű középkonzol-betét választásával. A bőrkárpitozás öt különböző verzióban érhető el, például az Espresso barna színben.

volvo-v40-4-4

Rakterek
A V40 Cross Country elég sokoldalú ahhoz, hogy a kalandvágyó vásárlók barátaikat és a felszerelésüket egyaránt magukkal vihessék a spontán kalandokra. A kétrészes, 40/60 arányban osztott hátsó ülések támláit könnyen le lehet hajtani. A csomagtérben egy praktikus, függő teherháló is felszerelhető. Külön rendelhető a puha rögzítőháló, és tartozékként acél változat is kapható.

Az autó csomagterébe egy sokoldalú „kiegészítő” padló is rendelhető, amely számos hasznos dologra használható:
•    Felhajtva a megvásárolt kisebb-nagyobb dolgokat lehet elhelyezni benne.
•    Összehajtogatva a lehető legnagyobb űrtartalom áll rendelkezésre a csomagtartóban.
•    Padlóként használva hosszú tárgyakat lehet pakolni az autóba.
•    Megfordítva védelmet és hatalmas rakteret biztosít.

Az első utasülés előredöntésével még több hely nyerhető. A két állandó akasztó mellett a kiegészítő padló két további akasztót is tartalmaz a bevásárlószatyrok számára. A felső és alsó padlóban zárt tárolóhelyet alakítottak ki. Tartozékként rendelhető a „csomagpadló-rendező”, amely a kisebb tárgyakat biztonságban a helyükön tartja, valamint egy „rakományrendező”, amelynek része egy csomagtérelosztó, egy teherrögzítő pánt és két padlósín.

A kartámasz alatti tárolórekeszben CD lemezek és más apró tárgyak helyezhetők el. A választott audiorendszertől függően itt található az USB/iPod vagy AUX-bemenet csatlakozója. A kartámasz állításával a vezető rendelkezésére álló támaszkodó felület bővíthető. A kartámasz előtti részen, a konzolba integrálva két pohár elhelyezésére alkalmas pohártartó és egy 12 V-os csatlakozóaljzat található.

A kesztyűtartóban két üdítősüveg vagy doboz fér el, amelyeket az elektronikus légkondicionáló rendszerből érkező hideg légáram hidegen tart. További kényelmi funkciók:
•    Állítható magasságú fejtámlák az első üléseken és a középső hátsó ülésen.
•    Napszemüveg-tároló a vezetőoldali ajtó felett.
•    Tolltartó a kesztyűtartóban.
•    A hátsó ülésbe épített pohártartó.
•    Praktikus tárolóhelyek a műszerfal alatt, az első ülés elején, az első ülések háttámláján és a hátsó oldalülések külső részén.

Ötletes megoldás a lelkes téli kalandozók számára, hogy a jégkaparó mindkét első ajtóban egy különleges kialakítású, folyadékelvezetéssel rendelkező rekeszben tárolható.

Hétféle hangulatvilágítás
A belső világítást úgy tervezték, hogy az a „színpadi világítás” érzését keltse. A fontos területeket LED-ek világítják meg. A vezető választhatja a belső hőmérséklethez igazodó, kéktől vörösig változó világítást, illetve hangulatának megfelelően dönthet a további hét megvilágítási mód valamelyike mellett. Az első és hátsó olvasólámpák fényereje szabályozható.

Összkerékhajtás

A V40 Cross Country összkerékhajtású T5 turbófeltöltős benzinmotorral rendelkező verziója kimagasló vezetési dinamikával rendelkezik, így az autó még jobban teljesít minden úton, minden időben. Az öthengeres 2,5 literes T5 motor teljesítménye 254 lóerő, a maximális nyomaték pedig a gyorsításkor túltöltéssel elérhető 40 Nm-rel együtt 400 Nm. A T5 erőforrás automata sebességváltóval érhető el, és 6,1 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100 km/órára, üzemanyag-fogyasztása mindössze 7,8 l/100 km (kombinált európai ciklus).

A jármű emellett választható 1,6 literes, 180 lóerős, turbófeltöltéses közvetlen üzemanyag-befecskendezésű T4 motorral is, amely 270 Nm nyomaték leadására képes (30 Nm túltöltéssel). Üzemanyag-fogyasztása mindössze 5,5 l/100 km, amely 129 g/km széndioxid-kibocsátásnak felel meg.

volvo-v40-osszkerekhajtas

Powershift sebességváltó
A T5 modell egy hatsebességes automata sebességváltóval rendelkezik, míg a T4 modell az automatikus hatfokozatú Powershift vagy hatfokozatú kézi sebességváltóval rendelhető. A Powershift váltó gyakorlatilag két, külön tengelykapcsolóval rendelkező, párhuzamosan beépített manuális váltó, amely gyors és üzemanyag-takarékos váltást tesz lehetővé.

Dízelmotorok
Az öthengeres, kétliteres D4 turbódízel erőforrás az üzemanyag-takarékos vezetési élményt szolgálja. 177 lőerős teljesítménnyel rendelkezik, és 400 Nm nyomatékot képes leadni széles fordulatszám-tartományban. Automata sebességváltóval 8,3 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100 km/órára (kézi váltóval 8,6 másodperc alatt). Az üzemanyag-fogyasztás és a széndioxid-kibocsátás 4,4 l/100 km, illetve 117 g/km kézi sebességváltóval, automata sebességváltó esetén ezek az értékek pedig 5,2  l/100 km, illetve 137 g/km (kombinált európai ciklus). A V40 Cross Country továbbá a kétliteres, 150 lóerő teljesítményű és 350 Nm nyomatékú D3 motorral is választható. Mindkét turbófeltöltésű dízelmotor hatfokozatú automata sebességváltóval és hatfokozatú kézi sebességváltóval is elérhető.

Kategóriaelső, 99 g/km széndioxid-kibocsátású D2 változat

A V40 Cross Country D2 motorral rendelkező változatát az alacsony, kilométerenként mindössze 99 gramm széndioxid-kibocsátás jellemzi, amelyhez 3,8 l/100 km üzemanyag-fogyasztás társul. Az 1,6 literes dízel erőforrás teljesítménye 115 lóerő, maximális nyomatéka pedig 285 Nm (15 Nm túltöltéssel). A D2 motor start/stop funkcióval és kézi sebességváltóval érhető el.

Start/stop funkció minden verzióhoz
Valamennyi motorváltozat támogatja a Start/Stop és fékezési energia-visszanyerő rendszereket, függetlenül attól, hogy a modell kézi- vagy automata sebességváltóval rendelkezik.

Lejtmenet vezérlés
A V40 Cross Country változat összkerékhajtású T5 verziója lejtmenet vezérlést is biztosít, amely automatikusan vezérli az autó sebességét meredek lejtőn való lefelé haladáskor, jelentősen megkönnyítve ezzel a vezető dolgát. A V40 Cross Country egy praktikus visszagurulás-gátló funkcióval is rendelkezik, melynek segítségével emelkedőn is könnyen lehet elindulni.

Központban Európa és Kína
A Volvo évente 17 000 darab új Volvo V40 Cross Country értékesítését tervezi. A teljes darabszám mintegy 50 százaléka európai, és mintegy 30 százaléka kínai vevőkhöz kerül. A V40 Cross Country változata a Volvo Gentben található gyárában készül majd, és a gyártás 2012. novemberben indul.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER