2011. október 07. péntek, 02:59

 

Ma Európában tíz emberből nyolc városban él. Fogyasztóként elvárják, hogy időben hozzájussanak mindenhez, amire szükségük van, városlakóként viszont jobb életminőséget követelnek. Így kerülnek az ellentmondás középpontjába a városi élethez nélkülözhetetlen teherautók.

renault-navigacio

A Renault Trucks a teherjárművek lehető legszélesebb kínálatát ajánlja arra, hogy mindig legyen olyan autó, amely az adott feladatra leginkább alkalmas. A gyártó a megkülönböztető Clean Tech védjegy alá tömöríti az alternatív energiával működő (elektromos, hibrid és földgáz üzemű) járműveket. A sofőröknek szánt új kommunikációs eszközök kifejlesztésével messze túlmegy a konstruktőr szerepén, hiszen az okostelefonnal dolgozó sofőrök állnak majd a jövő városi áruellátásának középpontjában. Ezt a jövőt a Renault Trucks a városi áruszállítás javítását célzó projekteken keresztül már el is kezdte ízlelgetni. A Renault Trucks másik fontos törekvése, hogy a megfelelő teherautó teljesítsen feladatot a megfelelő helyen, a megfelelő hajtással és a megfelelő időben úgy, hogy az egyaránt váljon az ügyfelek, a sofőrök és a lakosság javára.

A városi áruterítés kihívásai
A föld lakosságának 60 százaléka városokban él, Európában ez az arány eléri a 80 százalékot. Városi környezetben a teherautók épp úgy nélkülözhetetlenek, mint másutt: nélkülük hogyan jutna el az áru az üzemekhez vagy a vásárlókhoz, hogyan lehetne karbantartani a csatornát, begyűjteni a háztartási hulladékot? Az áruszállításra használható hely egyre kisebb és egyre drágább a városokban, a közlekedést egyre nagyobb forgalmi dugók nehezítik, az emberek ráadásul egyre tisztább környezetet szeretnének. A közúti fuvarozónak ezért olyan megoldást kell találnia, amely csökkenti a szennyezést, csökkenti a zajt, csökkenti a város telítettségét és fokozza a biztonságot.  

foldgaz-uzemu-renault-teherauto

A megfelelő teherautót a megfelelő hajtással a megfelelő helyre...

Ezekkel a kihívásokkal szembenézve a Renault Trucks gyártóként azt tartja a legfontosabbnak, hogy mindig az adott feladat elvégzéséhez leginkább alkalmas teherautót használjanak. Törekedve erre, a gyártó gazdag és változatos kínálatot alakított ki városba
szánt járműveiből, amely nem csak a szállítók elvárásait elégíti ki maradéktalanul, hanem azoknak a professzionális felhasználóknak az igényeit is, akik kénytelenek teherautóval részt venni a városi közlekedésben (az önkományzatok megbízásából végzett csatorna-karbantartás, a háztartási hulladék elszállítása, vagy kisiparos tevékenység).
A Master (első- és hátsókerékhajtású), a Maxity, a Midlum, a Premium Distribution és az Access kínálat minden igényét kielégíti azoknak az ügyfeleknek, akiknek 2,8 - 26 tonna össztömegű  teherautóra van szükségük. Valamennyi jármű a fogyasztás csökkentését elősegítő hajtáslánccal készül, jónéhányat közülük automatizált váltóval szerelnek fel. A világszerte több mint 1500 értékesítési és szervizpontból álló Renault Trucks hálózat közel 100 Fast&Pro műhelyében kifejezetten a haszonjárművek értékesítésére és karbantartására szakosodott, felkészült szakemberek fogadják az ügyfeleket, megteremtve ezzel a lehetőséget, hogy az ügyfelek professzionális körülmények között és a lehető legjobb áron tartsák karban a járműveket, hiszen egy megfelelően karbantartott jármű kisebb költséget és kevesebb szennyezést jelent.

A teherautók városi közlekedésével és használatával kapcsolatos korlátozások évek óta arra sarkallják a Renault Trucks-ot, hogy a dízel járművek helyettesítésére alkalmas alternatív megoldásokat fejlesszen ki.
A Clean Tech védjegy alá tartoznak az elektromos (Maxity Electrique), a hibrid (Premium Distribution Hybrys Tech) és a földgázüzemű járművek. Ez utóbbit a földgázzal működő Premium Distribution képviseli, amelyet már több mint tíz éve forgalmaz a márka. Az elektromos és hibrid járműveket nemrégen kezdte forgalmazni a Renault Trucks, miután több éves kísérleti szakasz után éveken át (2008 és 2011 között) valós üzemeltetési körülmények között, ügyfelei körében tesztelte ezeket a járműveket. Ezzel párhuzamosan a gyártó megtette az első lépéseket a Clean Tech védjegy bevezetésére a hálózatban. Az alternatív energiával működő járművek ugyanis speciális szaktudást és célszerszámokat igényelnek, amelyet a Renault Trucks nyújt a hálózat tagjainak, ezzel biztosítva ügyfeleinek a Clean Tech járművek kifogástalan javítását és karbantartását. Egyre nagyobb az érdeklődés az ilyen típusú járművek iránt, és az ügyfelek, valamint a saját ügyfelek első, rendkívül pozitív visszajelzései arra bátorítják a gyártót, hogy továbbhaladjon ezen az úton.

Alkalmazások okostelefonokra
A világ legjobb teherautója sem tudja időben teljesíteni a feladatát, ha dugóban kell ácsorognia. Ezért a Renault Trucks még tovább megy « felelős konstruktőri » szerepében. 2011 eleje óta a gyártó különböző alkalmazásokat fejlesztett ki okostelefonra; céljuk, hogy megkönnyítsék a sofőrök munkáját és hozzájáruljanak mindennapi feladataik sikeres teljesítéséhez.
Az első a NavTruck volt, az egyetlen kifejezetten teherautós, iPhone-ra tervezett GPS, amely az útvonalat a teherautó sajátosságainak és a különböző forgalmi szabályozásoknak a figyelembe vételével tervezi meg. Az alkalmazásnak köszönhetően a teherautó nem akad el többé, és nem kell tartani attól, hogy egy váratlan korlátozó tábla miatt a többi autót feltartja.
Ezt követte a Deliver Eye és a Selected for you, és hamarosan újabb alkalmazások jelennek meg. A Renault Trucks ezen a téren nyert tapasztalata arra ösztönözte a gyártót, hogy innovatív megoldásokat keressen a városi áruszállítás megkönnyítésére. A Renault Trucks részt vesz az Optimod’Lyon projektben, amelynek célja annak vizsgálata, hogy az agglomerációkban hogyan lehet begyűjteni, feldolgozni és a felhasználóknak mobiltelefonon továbbítani a szállítási folyamattal kapcsolatos adatokat. Például a valós időben történő tájékoztatás, vagy a folyamatos haladás érdekében online útinfo a forgalom alakulásáról.

renault-muholdas-navigacio

A Renault Trucks az elindulása, 2009 tavasza óta partnere az európai uniós FREILOT projektnek is. A négy európai nagyváros (Bilbao, Helmond, Krakkó és Lyon) bevonásával folytatott, hároméves projekt célja olyan megoldások kikísérletezése, amelyek könnyebbé, jobbá teszik a városi áruszállítást. Ilyen például az “intelligens” közlekedési lámpa, amelyben szenzor érzékeli a FREILOT eszközökkel felszerelt teherautók közeledését a piros lámpához, majd a gyorsabb haladás elősegítése érdekében azonnal zöldre vált, így a teherautónak nem kell sem megállnia, sem újraindulnia. Ez egyrészt jelentős üzemanyag-megtakarítást eredményez, másrészt nagy szerepet játszik a közlekedés folyamatának fenntartásában.

A városi áruszállítás szervezését érezhetően javíthatja az éjszakai órákban, vagyis a «megfelelő pillanatban» történő szállítás. Ennek óriási előnye, hogy éjszaka nem kell közlekedési dugóval számolni, ami kisebb fogyasztással, kevesebb stresszel és gyorsabb munkavégzéssel jár. Van viszont egy kötöttsége: a lehető legcsendesebb teherautókkal lehet ezt a munkát végezni. A Renault Trucks részt vesz egy olyan projektben is, amelynek célja a klasszikus hűtési rendszereket felváltó új módszer, a kirogén technika alkalmazása. Ez utóbbi előnye, hogy a folyékony nitrogén használatának köszönhetően a hűtési rendszer teljesen zajtalan. A kirogén technika különösen hibrid teherautókban alkalmazva hatékony. A két technikát ötvöző első Premium Distribution Hybrys Tech teherautókat október 6-án állítja forgalomba a Geodis BM csoport Lille városában, ahol a Carrefour helyi üzleteinek áruellátása lesz a feladatuk.

A Renault Trucks átfogó választ kíván nyújtani a városi áruszállítás kihívásaira. Egyrészt a városi áruszállítás követelményeinek megfelelő, nagyteljesítményű, és nem túl falánk hagyományos járművek kifejlesztésével, másrészt az alternatív energiaforrásokkal működő, környezetbarát Clean Tech járművek kínálatának kialakításával.
A Renault Trucks nem elégszik meg járműgyártói szerepével. Ezt bizonyítják azok az okostelefon-alkalmazások, amelyeket a sofőrök munkájának megkönnyítésére fejlesztett ki, valamint a részvétel különböző kísérleti, a városi áruszállítás javítását célzó projektekben a közúti fuvarozás többi szereplőjével karöltve.
A Renault Trucks hitvallása egyetlen gondolatban összegezhető: használjuk a megfelelő teherautót a megfelelő hajtással a megfelelő helyen és a megfelelő időben. 

renault-teherautok


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER