2012. február 14. kedd, 10:17

 

Húsz év után először indították be az első magyar Opel Astra motorját, hogy azután az autó saját erőből tegye meg a Budapest-Szentgotthárd közötti 270 kilométeres utat. Az első Astra 1992. március 13-án gördült le a szentgotthárdi sorról Antall József miniszterelnökkel a volánja mögött. A közelgő huszadik születésnap alkalmából az Opel Magyarország igazgatója a budapesti Közlekedési Múzeumban jelentette be, hogy az autó az évfordulóra saját „lábon” hazamegy.



opel-astra-antall-jozsef

Kovács Tamás hangsúlyozta: „20 évvel ezelőtt - valamennyi vetélytársát megelőzve - az Opelnek jutott az az úttörő szerep, hogy idehaza elindítsa a személygépkocsi gyártást. Annak idején a cég európai vezetője úgy nyilatkozott, hogy az Opel célja az első hely megszerzése a magyar piacon. Erre jól rímel, hogy az elmúlt évben az Opel első lett a személyautó eladásokban, az Opel Astra pedig húsz év eladásait tekintve magasan vezeti saját szegmensében az eladási ranglistát.”

kovacs-tamas-opel-igazgato

Az „Íme az első” feliratot viselő Astrának közel húsz éve a Közlekedési Múzeum ad otthont. Az első magyar autó hosszú éveken át a kupolateremben lakott és most is onnan gurult ki – igaz még csak kézi erővel – hogy az elkövetkező hetekben alapos szervizelést kapjon. Kilométeróráján a 18-as szám olvasható – azaz a húsz év alatt az Astra gyakorlatilag egy métert sem ment. Fontos pillanat, amikor húsz év után újraindítják majd az Astra motorját, március 12-én pedig Budapestről hazaindult az első magyar autó a szentgotthárdi Opel gyárba. Váltott vezetéssel olyan gyári kollégák ültek a volán mögött, akik valamennyien ott voltak az első Astra születésekor.

elso-magyar-opel-astra-kozlekedesi-muzeum

Március 13-án az egykori autógyári épületben a születésnapi megemlékezés szinte szimbolikus jelentőségű, hogy húsz évvel az Opel és a magyar autóipar szempontjából is meghatározó jelentőségű esemény, az első magyar autó elkészülte után ebben a csarnokban gyáravatóra is sor került, az idei esztendő végén indul ugyanis Szentgotthárdon az ötszázezres kapacitású új motorgyár, amelyet az Opel félmilliárdos beruházással hoz létre. 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER