2012. augusztus 25. szombat, 16:20

 

A Mitsubishi emrégiben mutatta be vadonatúj, Mirage* névre keresztelt kompakt gépkocsiját, amely 3,7 literes fogyasztásával a leggazdaságosabb benzines autó a japán piacon. A szupertakarékos kocsi nálunk jövő év elejétől lesz kapható.

Takarékos, megfizethető árú, kompakt, könnyen vezethető – ezek a Mirage legfőbb előnyei, amelyek éppúgy megfelelnek a fejlődő országok fogyasztói igényeinek, mint a fejlett országok belépő-kategóriájú „öko” járművekkel szemben támasztott követelményeknek. Magyarországon is egyre többen keresik tudatosan az alacsony fogyasztású, gazdaságosan üzemeltethető, de minőségi kompakt autókat, és ezeket az igényeket kiválóan szolgálja ki a Mirage. A Mitsubishi ezért egyre növekvő eladási számokkal kalkulál ebben a szegmensben, amit az eddigi értékesítései eredmények is alátámasztanak.

mitsubishi-mirage

A legtakarékosabb autó Japánban
Az autót Thaiföldön vezették be elsőként, jelentős sikerrel, hiszen mindössze július folyamán mintegy 33 000 megrendelést adtak le a Mirage-ra, és hasonló érdeklődés övezi az autót a Japán piacon is. Nem véletlenül, a Mirage hivatalosan is a legtakarékosabb ökoautó Thaiföldön és Japánban egyaránt: a fogyasztása a japán közlekedési tárca üzemanyag-fogyasztási tesztje alapján mindössze 3,7 l/100 km. Márpedig ez láthatóan az ázsiai vevőknek éppolyan fontos előny, mint az európai, köztük a magyar vásárlók számára, hiszen az ilyen autók, mint amilyen a Mirage, egyszerre védik a környezetet és a vezetők pénztárcáját.
A Mirage a fenti teljesítményével 20 százalékkal jobb fogyasztási adatot produkál, mint a 2015-re vonatkozó japán üzemanyag-takarékossági előírások, így az autó megfelel a japán kormány ökoautókra vonatkozó normáinak, így adókedvezmény jár vásárlóinak.

Tartalom és forma a takarékosság szolgálatában
A Mirage kiemelkedően jó fogyasztása a Mitsubishi tudatos és kitartó fejlesztési koncepciójának eredménye. Az autó kis önsúlyának, a csökkentett gördülési- és légellenállásnak, valamint számos járműtervezési előnynek köszönhetően már az alapmodell fogyasztása is csupán 4,3 l/100 km. A magasabb felszereltségi szintek pedig már magukba foglalják a gazdaságos autózást elősegítő Eco Drive Assist rendszert is. Ennek kijelzője a jármű sebessége és a pillanatnyi üzemanyag-fogyasztás alapján folyamatosan mutatja a vezetőnek, hogy miként bánik az üzemanyaggal, valamint azt, hogy azzal mekkora távolság tehető még meg – mindezzel takarékosabb vezetésre ösztönözve az autóst.
A rendszer részeként emellett olyan technikai fejlesztések szolgálják a tudatos vezetést, mint a harmadik generációs Auto Stop & Go (AS&G) rendszer, illetve olyan fejlett megoldások is, mint a Hegymeneti Elindulás-segítő és a fékezési energia-visszatápláló rendszer.

Szintén hozzájárul az alacsony fogyasztáshoz a Mirage optimális felépítése: a nagy szilárdságú fémek alkalmazása jelentős súlycsökkenést eredményezett a kifutó modell tömegéhez képest. A Mirage RISE koncepció szellemében kialakított karosszéria az ütközési energia elnyelését szolgáló orrkiképzésen és a biztonságosan szilárd utastércellára épül. A gyári töréstesztek eredményei azt mutatják, hogy a Mirage a kategóriája legbiztonságosabb autója.

A Mirage tervezőinek sikerült olyan optimális formát kialakítaniuk, aminek köszönhetően az autó légellenállása (cw) a gyártó saját mérései szerint mindössze 0,27-es értéket mutat.

A motor legnagyobb teljesítménye 51 kW (69 lóerő) percenként 6000-es fordulatnál, a maximális forgatónyomaték pedig 86 Nm 5000-nél. Ha ezeket az adatokat akkora saját tömeghez párosítjuk, mint amennyit általában a városi minik nyomnak, akkor egyértelmű, hogy a Mirage könnyedén hagyja maga mögött vetélytársait, és előzni is könnyű vele. A motor kényelmes és kellemes vezetési tulajdonságokat biztosít autópályán és városi forgalomban egyaránt.

A Mirage új 1000 köbcentiméteres és 1200 köbcentiméteres háromhengeres Mitsubishi (MIVEC) motorral kerül forgalomba. Ehhez az INVECS-III CVT váltó legújabb változatát társították, amelyhez egy kisegítő egységet is alkalmaztak a jobb gyorsulás és a gazdaságosabb autózás érdekében. A motorfordulatszám-tartomány megemelése a kioldókuplung beavatkozása előtt, valamint a váltóvezérlés optimalizálása gazdaságosabb fogyasztás elérését tette lehetővé, ami azonban nem ment a gyorsulás rovására.

A Mirage megjelenése Magyarországon 2013 tavaszán várható – a tudatos magyar autósok ekkortól élvezhetik a szupertakarékos autó nyújtotta előnyöket!
*A Japánban Mirage néven forgalmazott gépjármű európai elnevezése még nem ismert.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER