2013. január 25. péntek, 16:46

 

Kevesebb, mint tíz hónappal a Mercedes-Benz legújabb, kecskeméti gyárának megnyitása után a helyszín újabb mérföldkőhöz érkezett: a Mercedes-Benz CLA gyártásának hivatalos elindulásával - a B-osztályt követően – legördül az első, kizárólag Kecskeméten gyártott modell a gyártósorról.

Frank Klein, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója ez alkalomból magas rangú látogatókat üdvözölt a gyárban: a 2012. márciusi ünnepélyes megnyitóhoz hasonlóan Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Dr. Dieter Zetsche, a Daimler AG vezérigazgatója és a Mercedes-Benz Cars üzletág vezetője voltak jelen.

mercedes-cla-kecskemet

Dr. Dieter Zetsche beszédében kitért a termékválasztás hátterére: „A CLA a múlt évben bemutatott Concept Style Coupé tanulmányautó formavilágára épül. A leggyakoribb kommentár akkoriban úgy hangzott: „Kérjük az autó sorozatgyártását! Pont ezt tesszük most.” A kecskeméti gyár csapatának kiváló teljesítményére utalva Zetsche a következőket mondta: „Azt a tényt, hogy Önök jó autókat tudnak gyártani, az a 40.000 darab B-osztály igazolja, amely eddig legördült a gyártósorról. A kecskeméti kollégáink első osztályú munkát végeznek itt a gyárban”. Ezt követően Zetsche a vállalat nevében köszönetét fejezte ki valamennyi magyar, a politikát, közigazgatást és a társadalmat képviselő partnernek a folyamatos és konstruktív partnerségért: „Jó úton haladunk közös célunk megvalósítása felé, hogy Kecskemét a magyar járműipar központjává váljon.”

Frank Klein, ügyvezető igazgató az elhangzottakat a következőkkel egészítette ki: „A gyár csapata teljes erőbedobással azon dolgozik, hogy a CLA-t ugyanolyan tökéletes minőségben szállítsa ki ügyfeleinek, mint a Kecskeméten gyártott B-osztályt. Ez szándékaink szerint méltó folytatása lesz a nagyon sikeres 2012-es gyártási évnek.”

A kecskeméti gyár az elmúlt évben teljesítette célját és több mint 40.000 darab autót gyártott. Ezzel hozzájárult a B-osztály mindezidáig legjobb évéhez az értékesítésben (világszerte 145.649 egységet sikerült értékesíteni, ami 11 %-kal meghaladja az eddig legsikeresebb 2006-os évet).
Az első Mercedes-Benz CLA „Made in Kecskemét” modell, hasonlóan az első hazai B-osztályhoz, ismét jótékony célú akcióban vesz részt, amelyből származó teljes bevétel a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkáját támogatja. 

mercedes-cla-gyartas



A Mercedes-Benz CLA
Az új CLA a világ legjobb légellenállási alaktényezőjével (cw 0,22) büszkélkedhet. Az avantgárd kupé-designnal és kívánságra 4MATIC összkerékhajtással készülő CLA-val a márka új szegmenst alapít. Négyajtós kupéként az új modell a CLS-t megalkotó elképzelésen alapul, ami 2003-as debütálása óta számos követőre talált. Keret nélküli ajtóival a CLA a Concept Style Coupé tanulmányautó formavilágát helyezi át közvetlenül a sorozatgyártásba. A vadonatúj modell szériafelszereltségéhez tartozik a radaralapú balesetmegelőző rendszer (Collision Prevention Assist), amely már 7 km/órától figyelmezteti a vezetőt az akadályra, és a fékpedál megnyomásakor elindítja a célirányos fékezést. A CLA azonnal rendelhető, a márkakereskedőkhöz 2013. áprilisában érkezik meg.

A Mercedes-Benz kecskeméti gyára
A kecskeméti gyár a rastatti üzemmel közösen együttműködve gyártja a Mercedes-Benz új kompakt-autó generációjának modelljeit. A közös gyártás lehetőséget ad a két üzem gyártókapacitás-kihasználtságának rugalmas és optimális irányítására. A kecskeméti gyárat kevesebb, mint 4 évvel a 2008. nyarán történt helyszínválasztást követően 2012. márciusában adták át, és azóta a legmodernebb és környezetbarát technológia segítségével gyártja a B-osztályt. A munkatársak száma a gyárbővítést követően 2.500-ról több mint 3000-re emelkedett. A gyár nem csak a munkatársak szakképzettségének köszönhetően lett a legvonzóbb munkáltató a környéken, hanem annak az úttörő kezdeményezésnek is, hogy a vállalat magyar partnerekkel közösen, német mintára meghonosította a duális szakképzést és a duális főiskolai képzést. Már több mint 65 tanulót képez a cég a duális szakképzés keretein belül, és tavaly ősszel 11-en kezdték meg a duális főiskolai tanulmányaikat.
"Munkatársaink megfelelő képzettsége nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a magyarországi gyárunkból kigördülő autók a már megszokott Mercedes-csúcsminőséget nyújtsák. Naponta tapasztaljuk, hogy mind a személyes kapcsolat, mind a mindennapi munkavégzés terén a magyar és német mentalitás nagyon jól kiegészíti egymást, így 'mindkét kultúra legjobbját' adjuk a közös sikerért" – hangsúlyozta Frank Klein.
A 2012-es év azonban más szempontból is sikeres volt a vállalat számára: a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. elnyerte a Figyelő TOP 200 díjátadó gálán az „Az év munkahelyteremtője" címet.
A kecskeméti régió hosszú távú erősödése és a magyar járműipar központjaként történő megszilárdulása volt a célja azon stratégiai partnerségi megállapodásnak, amelyet a Daimler AG 2012-ben a Magyar Kormánnyal írt alá.
A kategóriájában világszerte meghatározónak ígérkező modell Magyarország számára nagy gazdasági jelentőséggel is bír, ugyanis míg a Mercedes-Benz B-osztály gyártásához a kecskeméti gyár 17 Magyarországon gyártó alkatrész beszállítóval állt kapcsolatban, addig ez a szám a CLA modell gyártásának elindulásával tovább nőtt. Jelenleg a vállalat 25 hazai beszállítóval dolgozik együtt, amelyek közül hat a gyár telephelyéről, két cég a kecskeméti régióból és a további 17 beszállító Magyarország egész területéről segíti a termelést.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER