Címkék: Lexus UX

2019. február 12. kedd, 20:55

 

A világ legfejlettebb környezetbarát öntöltő hibrid elektromos hajtásával érkező vadonatúj Lexus UX a forradalmi technológiák és jövőbemutató műszaki megoldások egész sorát kínálja.

 

 

  A hazai márkakereskedésekbe jövő hónapban érkező sikervárományos crossover tervezőcsapatát mégis a Lexus gazdag és sokszínű japán öröksége inspirálta. Különleges, jól működő kettősség ez, amelynek kiváló példája az UX utasterét az átható ‘Engawa’ építészeti koncepció alapján alakították ki, amelynek lényege a belső és a külső tér közötti finom átmenet. Épp ilyen jól illusztrálják ugyanakkor az évezredes japán hagyományok új formában történő tovább élését a Takumi mesterek által varrt ‘Sashiko’ kárpitok, a hagyományos japán tolóajtók papírmintázatát idéző ‘Washi’ borítás a műszerfalon, vagy épp a valamennyi dizájnelemben visszaköszönő ‘Omotenashi’ - azaz a japán vendégszeretet szellemisége.

 

 

Az ‘Engawa’ építészet
  Az UX kompakt külső méretei ellenére a tervezőcsapat olyan belsőt akart létrehozni, amely nyitott és tágas érzetet biztosít. A megoldást a tradicionális japán építészeti koncepció, az ‘engawa’ inspirálta.

„Sok japán háznak van verandája, amely egyfajta hidat képez a belső és a külső tér között. A Lexus UX-ben hasonló megoldást találunk: láthatatlan kapcsolatot alkottunk az utastér és az autó külseje között.” – avat be Tetsuo Miki, az UX vezető tervezője.

Ez a dizájn-elem tágassá és levegőssé teszi a teret az UX utasai számára, a vezető pedig jobban érzi az autó méreteit, így sokkal könnyebben manőverezhet szűk helyeken is. A kilátást tovább javítja az alacsony motorháztető, amelynek kialakítását az új (GA-C) platform és az alacsonyra szerelt hajtáslánc is segíti.

A ‘Sashiko’ varrás
  Az UX-ben megjelenő puha bőrkárpitot a ‘sashiko’ ősi japán öltéstechnika ihlette, amit a judo-, és a kendoruhák varrásánál használnak. Ez biztos és gyakorlott kezet követel, így a ‘sashiko’ öltést a Lexus-gyárban a legjobb ‘takumi’ kézműves mesterek készítik. A bőrt perforációs technikával készített geometrikus minták díszítik, amelyek tökéletes vonalaikkal feldobják az ülések megjelenését.

„A tradicionális ‘sashiko’ varrástechnika több mint 1200 éves; a centiméterenkénti négy öltés olyan erőt kölcsönöz, hogy ezt a technikát használják a judo-, és kendoruhák készítésénél is. Ez a kézműves módszer hasznos szolgálatot tett a régi japán tűzoltók ruházatának készítésénél is, mivel a sashiko varrás erősítette pamut védőkabátjukat.” – árulja el Keiko Shishido, az UX utasterének tervezője.

A ‘Washi’ borítás
  Az új UX az első Lexus a ‘washi’ papírt mintázó műszerfalborítással; ami a tradicionális japán házakban használt ‘shoji’ papír tolóajtók megjelenését idézi.

Az ‘Omotenashi’ vendégszeretet
  Amióta 1989-ben bemutatták az első Lexust, a vállalat mindig különleges kiszolgálást kínált vásárlóinak. Az elmúlt 30 évben begyűjtött számtalan díj is bizonyítja: a Lexus célja, hogy ügyfelei úgy érezzék magukat, mintha vendégségben lennének. Az inspirációt ehhez az egyedülálló ügyfélkezeléshez az ‘omotenashi’ adja, amely japánul a ‘vendégszeretet és a udvarias kiszolgálás’ megfelelője. De az omotenashi jóval több, mint kitűnő szolgáltatás; ősi koncepció, amelynek része, hogy valaki képes ráérezni a másik ember igényeire. Az omotenashi arra is kihat, ahogyan a Lexus mérnökei az autókat (az új UX-et is), tervezik. Ez a filozófia ölt testet a kéz nélkül nyitható csomagtérajtóban, amely a kényelmes be- és kipakolást segíti, vagy az S-Flow klímaberendezésben, amely finoman savas nano-e® ionokat bocsát ki, s ezzel megtölti az utasteret friss levegővel, valamint gyengéden hidratálja is a bőrt és a hajat.

 


 

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

Autóspanasz.hu

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER