Címkék: Lexus LY | luxus | yacht

2018. szeptember 10. hétfő, 21:46

 

Tavaly leleplezett és rendívül kedvező fogadtatásra lelt Lexus Sport Yacht tanulmányának hangos nemzetközi sikere után a Lexus láthatóan nem csupán a gasztronómia, a film és a dizájn területére tesz felfedező utakat, hanem más téren kilép az autók világából. 

A Lexus LY 650 a környezetbarát hibrid elektromos luxusautóíról ismert, ám az elmúlt években valódi életmódmárkává is váló japán prémium autógyártó ’L-finesse’ elnevezésű formanyelvének első tengeri megnyilvánulása: a 65 láb hosszú Lexus jacht az LS felsőkategóriás luxuslimuzin, az Európában nem forgalmazott LX csúcs SUV és az LC szuperportkupé után a Lexus negyedik csúcsmodellje.

A kézműves jegyekkel megalkotott látványos autók gyártása olyan gyakorlat, amelyben a Lexus rendkívül következetes: gondoljunk csak a kézi munkával készített, művészi ajtópanelekre az LS 500-asban, vagy az azúrlepke inspirálta bonyolult festési eljárásra, amely a szemet gyönyörködtető Structural Blue árnyalatot eredményezte. A minél több területre kiterjesztett kézművesség használata olyan lehetőség, amellyel a Lexus továbbra is élni szeretne. Az új, tengerjáró Lexus újabb bizonyítéka annak, hogy a cég folyamatosan feszegeti a határokat az autóiparban, sőt azon túl is. A Lexus folyamatosan újraértékeli, hogy mit is jelent az igazi luxus, s ennek eredményeként időről időre kimerészkedik többek között a kulinária, a dizájn és a film világába is. Yoshihiro Sawa, a Lexus nemzetközi elnökének vízióját követve: „A márka új utakat fedez fel, hogy innovatív és lenyűgöző tapasztalatokkal gazdagítsa ügyfeleit.” A Lexus partnerként működik együtt a világ legszínvonalasabb élményszolgáltatóival, további értelemet adva mottójuknak: Experience Amazing. A Lexus most újra vízre száll az LY 650 jachttal. Az L-finesse a Lexus formanyelvének legkorszerűbb kifejeződése az autóiparon kívüli megfogalmazásban – így az LY 650 a Lexus Sport Yacht tanulmány utódjának tekinthető. Az első Lexus LY 650 gyártása előreláthatóan 2019 második felében fejeződik be, bemutatkozása az év vége felé várható.

A Lexus Takumi mesterek és a Marquis-Larson luxus hajóépítő vállalat szakértelme
A Lexus Sport Yacht tanulmányt övező hatalmas érdeklődést látva a vállalat – Shigeki Tomoyama ügyvezető alelnök ötlete alapján – újabb előre lépett történt a hajózás területén. Az alelnök szerint „a luxus életstílus álomszerű vízióját szeretnénk életre kelteni, ahol a Lexus jacht a tengereken is képviseli a Lexus mobilitását.” Az álom valóra váltásában a Marquis-Larson Boat Groupra esett a választás; ez a vállalat építi meg, értékesíti és szervizeli a következő Lexus jachtot, figyelembe véve az egyedi hajók építésében szerzett tapasztalataikat. (Képességeiket azzal is bizonyították, hogy a korábbi Lexus Sport Yacht tanulmányt ők alkották meg.) A Pulaskiban (Wisconsin, USA) működő Marquis-Larson ideális partnernek bizonyult a jachttervezés második fejezetében is, mivel a cégre egyszerre jellemző a hagyományos kézműves munka, a modern technológia és az ihletett formatervezés. Kiegészítve a Lexus magasan képzett Takumi mestereinek elismert örökségével, a Marquis-Larson szakértelmét kiváló hajóépítők garantálják, akik közül sokan már harminc éve a vállalat dolgozói.

Lexus L-finesse formanyelv: észrevétlen átmenet a luxusautóktól a hajózás világába
A korábbi, 42 láb hosszú sportjacht-tanulmány több attraktív jellemzője is visszaköszön az LY 650-esen. 65 láb hosszával, 19 láb szélességével, erős, kiemelkedő orrával, hajlított fedélzeti íveivel, hangsúlyos tatrészével a legújabb Lexus jacht igazán előkelő. Elölről nézve az elegáns, határozottan a Lexusra jellemző tetőív szinte ráfolyik a hátsó rész emelkedő, széles kiszögelléseire.

A Lexus és a hajózás
A Lexust 1989-ben a világ legzöldebb autógyártójának tartott Toyota alapította azzal a céllal, hogy a valaha létező legjobb autókat fejlessze ki és állítsa elő a vevők legnagyobb megelégedésére. A Lexus International 2012-ben jött létre, mint vállalaton belüli vállalat, koordinálva a márka központi stratégiáját, a tervezést, a dizájnt, a mérnöki munkát és a termelést. A Toyota tengeri üzleti részlege (Marine Business Department) 1997-ben alakult prémium jachtok fejlesztésére; fejlett technológiáit és minőségellenőrzési eljárásait a cég a luxusautók gyártása során tökéletesítette. A Toyota Marine Ponam sorozatához 26 és 28 láb hosszú sporthorgász hajók tartoznak, valamint 31, 35, 37 és 45 lábas luxus kabin-cruiserek, amelyeknek tartós és csendes héjazata teljes mértékben hegesztett A5083 alumínium ötvözetből készül. A Ponam-modellek takarékos turbódízel motorokkal üzemelnek, amelyeket a Lexus GX 300d (3,0 literes, négyhengeres turbódízel), valamint az LX 450d (4,5 literes, V8-as kettős turbótöltésű dízel) luxusautók erőforrásai alapján fejlesztettek ki. A Toyota Ponam sorozata Japánban piacvezető a prémium jacht kategóriában.1998 és 2002 között a Toyota Marine Epic sorozatában elsősorban amerikai piacra szánt üvegszálas verseny ski boat-ok (motorcsónakok vízisíeléshez) és wakeboardok is szerepeltek, a hajókat a Lexus LS 400 luxusszedán erőforrásából kifejlesztett 4 literes, 1UZ-FE DOHC V8-as benzinmotor hajtotta.

A Marquis-Larson Boat Group
„Hisszük, hogy nincs nagyobb szabadságérzés annál, mint amikor vízen vagyunk; ezért is állt elő cégünk egy hattagú szabadidőhajó-családdal 16-52 láb hosszban. A hat sorozat a következő: az új Marquis, a Carver jachtok, a Larson családi motorcsónakok, a Larson FX édesvízi halászhajók, a Larson Escape pontonhajók és a Striper sósvízi halászhajók.”

Lexus LY 650 műszaki adatok (előzetes értékek)


 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

Autóspanasz.hu

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER