2011. május 20. péntek, 16:53

 

Vitorlás, Repülőgép, Autó együtteséből született magyar fejlesztésű vitolra magyar szabadalom!
Soponyai Géza hajóépítő mester Fekete László mérnök közös munkája nyomán fejlesztett merev szárnyú világszabadalmaztatott Avatar nevű hajót mutatták be a balatonkenesei Marina Port kikötőben.

soponyai-geza-es-csapata

A Soponyai Géza hajóskapitány és Fekete László mérnök nevével fémjelzett, és az Infiniti prémium autók gyártója által támogatott világszabadalom egyedülálló látvánnyal örvendeztette meg a Balatonon kíváncsiskodókat. Az Avatar nevű versenyhajó árbocán ugyanis nem a hagyományos vitorla, hanem a repülőgépekéhez hasonló merev szárny díszelgett. A szárny előnye, hogy olyan nagy húzóerőt fejt ki, ami a hajó kiemelkedő gyorsulásához vezet. A merev-szárnyakat eddig árboccal egybeépítve készítették, ami megnehezítette a tárolást és rendkívül költségessé tette a technológiát. A zseniális magyar ötlet a világon először küszöböli ki ezeket a hátrányokat. A szárny teljesen összecsukható, nem kell daruval nehézkesen ki-be emelni.
Az új fejlesztésű szárnyat a Nautic 12 Racer típusú Media Contact Avatar versenyhajóra szerelték fel. A szárazföldi próbákat követően májusban teszik vízre a Balatonon, ahol látványa azonnal felkelti majd mindenki figyelmét. A szárny 19 méter magasra emelkedik, összecsukva pedig 3 méteres. A teljes szélessége 4 méter 80 centi, súlya a karbonszálas technológiának köszönhetően csupán 150 kilogramm. 14 db 1 méter 20 centis szelvényből áll, ez teszi lehetővé az összecsukhatóságot és a precíz beállítást. Felületét szupererős műanyag fólia borítja.

infiniti-hajo

Soponyai Géza és csapata a fejlesztés gazdasági előnyei mellett a híres magyar Kékszalag vitorlás verseny megnyerését reméli a versenyhajótól. A Balatonon idén 43. alkalommal tartott megmérettetés Európa leghosszabb nagyhajós távolsági versenye, amely nem kisebb kihívás elé állítja a vitorlázókat, mint a Balatonfüred - Kenese - Siófok - Keszthely - Tihany - Balatonfüred útvonal, hozzávetőlegesen 200 kilométer minél gyorsabb megtétele. A hivatalos rekord eddig 10 óra 40 perc.

A rendezvény kedves háziasszonya Pataki Zita meteorológus volt.

magyar-vitorlas-ujdonsag-infiniti

pataki-zita-soponyai-geza

soponyai-geza-a-boldog-kormanyos

merev-szarnyu-vitorlas-elso-utja

fekete-laszlo-mernok

merev-szarnyu-vitorlas-magyar-fejlesztes

soponyai-hajoskapitany

magyar-merev-szarnyu-vitorla


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER