Címkék: Honda | Honda HR-V

2015. szeptember 21. hétfő, 08:20

 

A Honda HR-V gyártása 1998-ban indult, az európai értékesítés 1999-ben kezdődött. A 3 és 5 ajtós első generációs modellből 110 ezer darabot adtak el. A második generációs HR-V a tavalyi Párizsi autószalonon debütált, a piacra pedig most érkezett.

A Jazz módosított padlólemezére épülő új HR-V kétféle motorral kapható egy 1,6 literes i-DTEC dízelmotorral, amelyet 6 fokozatú kéziváltóval kínálnak és egy új 1,5 literes i-VTEC benzinmotorral melyhez a kézváltó mellett automata is társítható.

A benzines belépő modell ára bruttó 5.499.000,-Ft, automata váltóval 6.299.000,-Ft.(eggyel magasabb szintben indul), a kéziváltós dízelé 6.199.000,-Ft. A Honda HR-V árakról a linken találnak további tájékoztatást.


A kupé és egyterű tulajdonságait ötvöző szabadidőautó megjelenésével és belső tágasságával a fiatal sportos felnőtt vevőkört kívánja elérni. A Honda becslései szerint az új HR-V jövőbeni vásárlóinak 70 százaléka másik márkáról nyergel át, s vélhetően egyterűt vagy középkategóriás ötajtóst vezetett korábban.


A HR-V-t markáns vonalak jellemzik, kinézete egyszerre sportos és robusztus  Az autó méretei: hosszúság 4,294 m, szélesség tükrökkel 2,019 m, magasság 1,605 m, tengelytáv 2,610 m. Az autó tömege motortól és váltótípustól függően 1241-1324 kg.

Az elejére jellemző a Honda szárnyat formázó orr része. Oldalát előre dőlő éles vonalak jellemzik, a hátsó ajtókilincseket a C oszlopba rejtették. A mélyen barázdált alsó karosszériaelemek és szélesre húzott lökhárítók a strapabíróság érzetét keltik.

 Az új HR-V-t 8 féle karosszéria színben választhatjuk: A hagyományos Milano Red mellett négy metál (Brilliant Sporty Blue, Alabaster Silver, Modern Steel, Ruse Black), három gyöngyházmetál (Morpho Blue, Crystal Black, White Orchid). Újdonság a kizárólag HR-V-hez kínált Ruse Black és Morpho Blue tónus, melyek azt a benyomást keltik, mintha kétféle színből keverték volna.A belteret a Smart Touch kialakítás jellemzi, amely magában foglalja az új hétcolos (felszereltségi szint szerint) érintőképernyős kijelzőt, melyről a légkondi is szabályozható, a Start&Stop indítógombot és az elektromos rögzítőféket. A műszerfal ahol a kezünkel érintjük puha borítású.
A kardánalagűt fényes fekete festése emeli a minőségérzetet, ezt egyébként az európai vásárlóknak készítették így.A vezetővel szemben három lebegő hatású, megvilágított kerettel körülölelt műszer kapott helyet. Ha a Honda által fejlesztett ECO Assist aktív, a sebességmérő háttérvilágítása – a vezetési stílus függvényében – zöld és fehér között változik.

Az első utas előtt három új, „széles áramlású”, állítható szellőzőrostélyt helyeztek el, az áramlás mértékét úgy szabályozták, hogy az ablakhoz legközelebb eső nyíláson érkezzen a legtöbb oxigén, ugyanakkor keveset fújjon a középkonzolon kialakított csatorna, s közepes mennyiséget a középkonzolhoz legközelebbi légbeömlő.Szórakoztatóelektronikai és információs rendszer
A vadonatúj HR-V vezetője a – 2015-ös CR-V-ben bemutatott - Honda Connect segítségével tarthat kapcsolatot a külvilággal, illetve szórakoztathatja utasait. A berendezés alapáron jár a középszinten és magasan felszerelt modellváltozatokhoz, s extraként rendelhető az alapmodellhez.
Az alkalmazásalapú, Android operációs rendszerre épülő Honda Connect kezelése épp úgy történik, mint egy modern okostelefon esetében, azaz tapintással, simítással irányítható a készülék. Fejlettségéből fakadóan a Honda Connect többek között a világháló böngészésére, valamint valósidejű hírek, forgalmi információk, időjárás-jelentések, internetes rádiók, zenestreamek lejátszására is alkalmas, sőt a közösségi oldalak is nyomon követhetők vele.
Gyárilag telepített szoftverei mellé további alkalmazások is letölthetők a Honda App Centre-ből, ezáltal a vezető igényeire szabható a berendezés. Az előre installált Aha alkalmazással ezernyi audiocsatorna (pl. zene, hírek, podcastok, hangoskönyvek) érhető el, lehívhatók a közösségi oldalak hírfalai, s igénybe vehetők a helyhez kötött szolgáltatások.

A Honda Connect érintőképernyőjéről a menetadatok is leolvashatók (pl. megtett kilométerek száma, üzemanyag-fogyasztás stb.), és – felszereltségtől függően - itt jelenik meg a tolatókamera képe is.
Ráadásként a rendszer képes MirrorLink, WiFi, Bluetooth, HDMI és USB kapcsolatot kiépíteni okostelefonokkal s egyéb multimédia-eszközökkel, méghozzá úgy, hogy ezeket a készülékeket az érintőképernyőn keresztül kezelheti a pilóta.

A HR-V felszereltségét díjnyertes, műholdas Garmin navigációs rendszer is gazdagíthatja, ez a legfelső szinten alapáron jár, a többi modellhez extraként rendelhető. A Honda Connectbe integrált navigációs rendszer egyik legfőbb előnye, hogy az előre telepített térképek és POI-adatbázisok révén a felhasználók mobilkapcsolat nélkül is tájékozódhatnak, és könnyedén megtalálhatják a kívánt célpontot.

A belépőmodell ötcolos kijelzővel társított, 160 wattos, AM/FM/CD-kompatibilis audiorendszerrel s persze kiváló hangzással várja utasait, míg a középső és felső szinteken 180 wattos, hathangszórós hifi kerül az autóba.


Az utastér tágasságát a karosszéria középrészére helyezett üzemanyagtartállyal érték el. A vezető pedig 100 m-rel magasabbról szemlélheti a közlekedést, mint egy átlagos autóban, másrészt a magasabban elhelyezkedő ülések a beszállást is megkönnyítik.
A vezetőülésnél kicsit közelebb kéne hozni az ajtón lévő könyöklőt, illetve legalább 5 centivel közelebb állíthatóvá tenni a kormányt, gondolván az alacsonyabb sofőrök kényelmére is.

Hangelnyelő elemek kerültek kerékjáratokba és szigetelőbetéteket tettek a padlószőnyegek, a padlókárpit és a műszerfal alá, így az utastérbe jutó zaj 100 km/óránál 65 dB.

Magasabb felszereltségi szintekhez félig nyitható panorámatető rendelhető, melyet teljesen elhúzható árnyékolóval szereltek.

A rakodási lehetőségek variálhatóságát a 60/40 arányban osztott Honda Mágikus ülésrendszere is megkönnyíti. A Mágikus Ülésrendszer a megszokott konfiguráció mellett három egyéb pozícióba is beállítható:
- Utility (haszonjármű) üzemmód – a támlák egészen előre dőlnek, így hatalmas, síkpadlós, 1845 milliméter hosszú raktér várja a poggyászokat.
- Tall (magas) üzemmód – a hátsó ülőlapok függőleges pozícióba kerülnek, így a második sorban padlótól plafonig (1240 mm), illetve első támlától hátsó támláig kihasználható a hely.
- Long (hosszú) üzemmód – az első utasülés és a jobb hátsó támla egyaránt előre dől, így a kialakult „alagútba” 2445 milliméter hosszú tárgyak is gond nélkül behelyezhetők.A csomagtartó mérete 470 liter, amely az ülések ledöntésével 1533 literre bővíthető, az anyósülést lehajtva 240 cm hosszúságú tárgy is szállítható.. Az ötödik ajtó 1180 milliméter széles, amely a berakodást segíti.
A csomagtér méretei: magassága 900 mm, szélessége 1180 mm. A rakodóperem és a hátsó ülések közötti távolság 845 mm, az első ülések közötti távolság 1845 mm.  Rakodóperem 650 mm-re van a talajtól.


Motorok
Az új Honda HR-V egy négyhengeres 1,5 literes benzines és egy 1,6 literes dízel erőforrással választható induláskor. Mindkét hajtómű a Honda Earth Dreams Technology motorcsalád tajga, s megfelelnek az Euro 6 károsanyag-kibocsátási norma előírásainak.

1,5 literes benzines (i-VTEC, 96 kW, 130 LE)
csúcsteljesítményét hatezres percenkénti főtengelyfordulaton adja le, míg a 155 Nm-es legnagyobb forgatónyomaték 4600-tól érhető el. A kéziváltóval felszerelt HR-V 10,7 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, míg CVT nyomatékelosztóval 11,2 másodperc ez az érték. Az utóbbi, kifejezetten hatékony erőátvitellel az üzemanyag-fogyasztás vegyes üzemben 5,2 l/100 km, s a szén-dioxid-kibocsátás sem haladja meg a 120 g/km-t..
1,6 literes dízelmotort (i-DTEC, 88 kW, 120 LE
1,6 literes i-DTEC dízelmotort kizárólag az európai piacon forgalmazza a Honda. Alacsony üzemanyag-fogyasztásának és károsanyag-kibocsátásának hátterében számos fejlett technikai megoldás áll, ilyen például a közösnyomócsöves befecskendező és a turbófeltöltő, valamint a csökkentett belső súrlódás. Manuális váltóval társítva kombinált üzemanyag-fogyasztása csupán 4,0 l/100 km, s szén-dioxid-kibocsátása is csak 104 g/km.

Az autó végsebessége 192 km/h, automata váltóval 187 km/h.
Vegyes fogyasztása l/100 km:
benzines kéziváltós 5,6, automata váltóval 5,2
dízel kéziváltós 4

Gyorsulás 0-100 km/h-ra
benzines kéziváltós 10,7 s, automata váltóval 11,2 s
dízel kéziváltós 10,1

Ezt tanúsíthatjuk is, a dízel nagyon kellemesen mozgatta az autót, a benzinest automata váltóval próbáltuk, amely erőteljes gázadásra hangosabb motorreakciót produkált, kisebb gyorsulás mellett. A dízel és a benzines közötti árkülönbség 700.000,-Ft.


Váltók
Alapesetben pontosan kapcsolható kéziváltóval tárulnak a motorok. Az új váltón optimalizálták a fogaskerekek szélességét és elrendezését, ezáltal rövidebbé válhatott az egység, és új, alacsony súlyú, nagy szilárdságú tengelyt alkalmaztak az általános hatékonyság növelésének érdekében.A Honda által fejlesztett, CVT váltó a HR-V 1.5 i-VTEC-hez is elérhető lesz. Vezérlését az európai autósok szokásaira szabták, azaz közvetlen és egyenletesen működik, akárcsak egy hagyományos kéziváltó, a szoftver hét sebességfokozatot szimulál

Két speciális programot is írtak a CVT erőátvitelhez. Az EDDB (Early Downshift During Braking – korai visszaváltás fékezés közben) segíti a vezetőt fékezéskor. Lassulást érzékelve, vagy amikor jármű lejtőn ereszkedik, illetve kanyarhoz közelít, az EDDB emeli a fordulatszámot, növelve ezzel a motorféket, és lehetővé téve az intenzívebb újbóli gyorsítást.
A Fast Off figyeli, hogy a sofőr mennyi idő alatt lép le a gázpedálról, és ha az átlagosnál gyorsabb tempót érzékel, úgy változtatja a fordulatszámot, hogy motorfékkel segítse a lassítást. E rendszer fokozott tesztelésen esett át az európai gyorsforgalmú és többsávos úthálózaton. Például könnyedén azonosítja azt a szituációt, amikor a vezető előzne, de a szomszédos sávban közlekedő jármű miatt a manővert nem tudja azonnal végrehajtani. Ilyenkor a Fast Off a hirtelen gázelvétel hatására magasabb fordulaton tartja a motort, hogy minél előbb megkezdhesse majd a sofőr az előzést.Karosszéria és felfüggesztés
Az új Honda HR-V karosszériájának 27 százaléka nagy szakítószilárdságú acélból készül, és a részegységek illesztése is rendkívül merev, így a padlólemez, illetve a kocsitest nem csavarodik számottevően. A merev karosszéria a futóművet (elöl MacPherson rendszerű, hátul H alakú, torziós, csatoltlengőkaros) is masszívvá teszi, ezt fejeli meg az alacsony súlypont és a minimális csavarodási hajlam.

Az agilis viselkedésben az új, szénkefe nélküli villanymotorokra épülő, adaptív elektronikus szervokormánynak jelentős szerepe van. Hogy minimális legyen az alulkormányozottság és maximális az úttartás, a karosszéria hosszirányú elfordulási tengelyét (roll centre) elöl alacsonyabbra engedték, míg hátul magasabbra emelték. Az eredmény kivételesen egyenletes, kiszámítható viselkedés, ami a crossover szegmens leginkább magabiztosságra ösztönző modelljévé teszi a HR-V-t.

Fékek
Elöl 293 milliméteres, hűtött tárcsafékek teljesítenek szolgálatot, hátra pedig 282 milliméter átmérőjű, tömör tárcsák kerültek. A hatékony fékezést és a stabil útfekvést az alábbi elektronikus kiegészítők szolgálják: blokkolásgátló (ABS), elektronikus fékerőelosztó (EBD), fékasszisztens, menetstabilizáló (VSA) és hegymeneti asszisztens.

Kerekek
Az Európában értékesítendő HR-V modellek könnyűfém felniket kapnak. Az alapmodell és a középszinten felszerelt változatok 16 colos kerekeket és 215/60 R16 méretű abroncsokat, magasabb felszereltségben pedig 215/55 R17 gumikat.

Aktív Biztonság
Minden európai HR-V-hez alapáron jár a Honda által fejlesztett Aktív Városi Fékrendszer. Ezt az eszközt arra tervezték, hogy segítsen elkerülni a kis sebességnél elforduló balesteket, illetve hogy ha elkerülhetetlen az ütközés, csökkentse annak mértékét. A rendszer lézerradarokkal pásztázza az utat, és automatikusan fékez, ha veszélyhelyzetet érzékel. A berendezés 32 km/órás sebességig működik. Ha a rendszer veszélyhelyzetet érzékel, először vizuális és hangjelekkel figyelmezteti a vezetőt, s óvatosan fékez, majd automatikusan állóra lassítja az autót.

A közepesen és magasan felszerelt modelleknél a – radarokra és kamerákra épülő - Fejlett Vezetéstámogató Rendszer benne foglaltatik a vételárban. Ez a menetbiztonsági eszközöket felvonultató csomag az alábbiakat tartalmazza:
- Frontális Ütközésre Figyelmeztető Rendszer (15 km/óránál lép működésbe, veszélyes helyzetekben vizuális és hangjelekkel figyelmeztetve a vezetőt. A biztonságosnak ítélt távolságot a sofőr állíthatja be vagy ki is kapcsolhatja
- Közúti Jelzőtábla Felismerő Rendszer (A rendszer a kör alakú, sebességkorlátozó és előzni tilos táblákat ismeri fel, és két táblát képes a kijelzőre rajzolni egy időben.)
- Intelligens Sebességhatároló (az Állítható Sebességhatárolót és a Közúti Jelzőtábla Felismerő Rendszert kombinálja) A Sebességhatároló ez utóbbi információ alapján állítja be a végsebességet, azaz ha a vezető aktiválja, gyorshajtás esetén a HR-V automatikusan a megengedett legnagyobb sebességre lassít. Emellett vizuális és hangjelekkel figyelmezteti a vezetőt, ha több mint 3 km/órával túllépi az érvényes sebességhatárt, és hiába a gázadás, nem gyorsít a megengedettnél nagyobb tempóra. Ha jön egy újabb tábla, ami erősebb iramot enged. Ilyenkor azonnal frissít a rendszer, és engedélyezi, hogy az adott sebességig gyorsítson a jármű. A rendszer kikapcsolható.
- Sávelhagyásra Figyelmeztető Rendszer (Ha a vezető irányjelzés nélkül készül elhagyni az aktuális sávot, vizuális és hangjelekkel figyelmeztet.)
- Automatikus Távolsági Fényszóró. (A fényszórók 40 km/órától használhatók automatikus üzemmódban. Ilyenkor a rendszer érzékeli az ellentétes irányú forgalmat (személy- és teherautó, motorkerékpár, bicikli), valamint az utolért járműveket, s önműködően le- és felkapcsolja a távolsági fényszórókat)

Passzív Biztonság
Minden új HR-V a Honda által fejlesztett Fejlett Kompatibilitású Karosszériaszerkezetre épül (Advanced Compatibility Engineering™ - ACE™). A kocsitest struktúrája elosztja, illetve elvezeti az utastér irányából az ütközések során keletkező energiát, jelentősen csökkentve a kabinra jutó terhelést. Az ACE az alá- és ráfutásos balesetek során is véd.

Minden Európában eladott HR-V-hez nyolc légzsák jár alapfelszereltségként. Az első, oldalsó és az – utastér teljes hosszában felfúvódó – függönylégzsákokat intelligens elektronika vezérli. Az első ülések fejtámláit úgy tervezték, hogy mérsékeljék az ostorcsapás jellegű nyaksérülés kockázatát.Felszereltségek
Az új Honda HR-V háromféle felszereltségben kapható (Comfort, Elegance, Exe).
Speciális csomagok pedig a Chrome, Robust, Aero, Illumination, Convenience, Cargo, Milano Red.
A Honda a különféle csomagok mellett egyedülálló extrákat is kínál.


 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

Autóspanasz.hu

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER