Címkék: Ford | Kábítószer. drog | szimuláció | szimulációs öltözet

Írta: Administrator   
2015. november 27. péntek, 16:15

 

A Ford új öltönye drámai módon szembesíti a fiatalokat az illegális kábítószerek hatása alatti vezetés veszélyeivel.

A Ford a német Meyer-Hentschel Intézet tudósaival közösen fejlesztette ki azt az öltözetet, amely többek között a cannabis, a kokain, a heroin vagy az MDMA (ismertebb nevén ecstasy) különböző hatásait szimulálja, beleértve a lassabb reakcióidőt, a látászavart, a kézremegést és a rossz koordinációt.

Az új Kábítószeres Vezetést Szimuláló Öltözetet a Ford beépíti a fiatalok számára szervezett Driving Skills for Life díjnyertes programba, amely több mint 500.000 kezdő autós számára nyújtott ingyenes képzést világszerte, online és élőben egyaránt. A 11 éve indult program keretében a fiatal autósok oktatása egy zárt tanulópályán folyik, és ugyanitt próbálhatják ki az öltözéket is. ”Az illegális kábítószerek hatása alatti vezetés könnyen jelent halálos veszélyt az autóban ülők és a környezetük számára is,” nyilatkozta Jim Graham, a Ford Driving Skills for Life programjának menedzsere. ”Az Ittas Vezetést Szimuláló Öltözet meghökkentő élményét már sokan megtapasztalhatták, akik beültek vele a volán mögé. Meggyőződésünk, hogy a Kábítószeres Vezetést Szimuláló Öltözetnek is hasonló hatása lesz.”

oltozet-szerkezete

Egy európai felmérés szerint harmincszor nagyobb eséllyel szenvednek súlyos balesetet azok, akik kábítószer hatása alatt vezetnek. A kockázatok ellenére minden tizedik ember beismerte, hogy ült már be olyan ember mellé az autóba, aki megítélésük szerint kábítószerek hatása alatt állt.

A Driving Skills for Life programba bekerült Ittas Vezetést Szimuláló Öltözethez hasonlóan az új Kábítószeres Vezetést Szimuláló Öltözet is bokasúlyokkal, speciális szemüvegekkel és fejhallgatókkal szimulálja majd a korlátozott mozgást, látást és koordinációt. A fejlesztői csapat olyan új tulajdonságokkal is kiegészítette az öltözetet, amelyek kifejezetten az illegális kábítószerek hatásait hivatottak szimulálni.

”Tudjuk, hogy bizonyos kábítószerek hatására a kezek remegnek, ezért az öltözetbe beépítettünk egy hasonló hatást előidéző szerkezetet,” mondta el Gundolf Meyer-Hentschel, a Meyer-Hentschel Intézet vezérigazgatója. ”Drogok hatása alatt előfordul, hogy a perifériás látómezőn villogó fények jelentkeznek. Ezt a hatást a szemüveg segítségével érjük el, amely látászavart is okoz majd, és színes vizuális élményt produkál – ez az LSD egyik mellékhatása. A fejhallgatók emellett valótlan hanghatásokkal nehezítik a vezetést.”

A Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának becslése szerint tavaly Európában 8,8 millió 15-24 év közötti fiatal használt cannabist, és 2,3 millióan használtak kokaint ebben a korcsoportban. Az Egyesült Királyságban havonta átlagosan 400 embert tartóztatnak le kábítószeres vezetés miatt, az illegális kábítószerek pedig évente mintegy 200 halálesetben játszhatnak főszerepet. A Francia Közlekedésbiztonsági Delegáció szerint tavaly a halálos közúti balesetek 23 százalékában volt szerepe kábítószereknek, és 44 százalékkal emelkedett a drogteszteken megbukó vezetők száma.

A Ford 2008-ban terjesztette ki a Driving Skills for Life programot az ázsiai és csendes-óceáni térségre is, beleértve Kínát, Indiát, Indonéziát, a Fülöp-szigeteket, Dél-Afrikát, Tajvant és Vietnamot is. 2013-ban zajlott le az első Driving Skills for Life képzés a Közel-Keleten, az Egyesült Arab Emírségekben, és a programot hivatalosan is útjára indították Európában. A Driving Skills for Life azóta több mint 9.000, 18-24 év közötti vezetőnek nyújtott tréninget Európában, bemutatva a fiatalkorúak közúti baleseteinek legfőbb okait. Az oktatások során kiemelten fontos a veszélyfelismerés, a járműkezelés, a sebesség- és térérzékelés, valamint a zavaró tényezők kezelése.

 

beoltozve

 

A vállalat a belga National Road Safety Association, a francia Association Prévention Routière, a német Deutscher Verkehrssicherheitsra, az olasz ACI, az orosz Road Safety Russia, a spanyol Dirección General de Tràfico és a brit Royal Society for the Prevention of Accidents és az AA Driving School vezetésbiztonsági szakértőivel közösen dolgozta ki a programot. A Romániában is futó projekt idén már 11 országra bővül Európában, miután csatlakozik Dánia, Hollandia és Törökország is.

Tavaly az Ittas Vezetést Szimuláló Öltözet mellett a Ford olyan képzést is bemutatott, amely a közösségi média zavaró hatásait emelte ki, köztük a vezetés közbeni szelfizést.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER