2010. július 16. péntek, 11:05

 

Zéró üzemanyagfogyasztás, zéró CO2 kibocsátás, zéró zaj.

 

 

Citroen C Zero

Citroen C-Zéro ára
Citroen C-Zéro elektromos autó műszaki adatai
Citroen C-Zéro feltöltése, használata
Kiknek ajánlják a C-Zérót
Citroen C-Zéro technikai adatai

 

Citroen C-Zéro ára

A C-Zéro megépítésével a Citroen egy 100 százalékosan elektromos hajtású modellel gazdagítja kisautó kínálatát. Az új kisautót arra tervezték, hogy megkönnyítse a városban való közlekedést. Mérete kicsi, az akkumulátorai gyorsan feltölthetők és hatótávolsága a mindennapi útvonal megtételéhez elegendő.

A Mitsubishi Motors Corporationnel (MMC) közösen kifejlesztett, 2010 végén forgalomba kerülő Citroen C-Zéro, a Venturival közösen kifejlesztett Berlingo First Electrique mellett a CITROËN második elektromos autója. A francia piacon ezek a modellek 5000 euró kormánytámogatást élveznek.
Magyarországon a Citroën C-Zérót 2010 végétől forgalmazzák. A 2010 április 26-i sajtótájékoztatón elhangzott, várható nettó ára 7850000,-Ft.


Citroen C-Zéro elektromos autó műszaki adataicirtoen elektromos auto

A 100 %-osan elektromos meghajtású Citroen C-Zérót egy állandó mágneses szinkronmotorral szerelték fel, amely 3000–6000 percenkénti fordulatszámon 47 kW, ill. 64 LE CEE teljesítményt ad le. Már 2000 percenkénti fordulatszámon eléri 180 Nm maximális nyomatékát. A teljesítmény hátsó kerekekre történő átadását egy egyfokozatú áttétellel oldották meg.
A motor áramellátását az utasülések alatt elhelyezett, új generációs lítium-ion akkumulátorok biztosítják. A 88 db 50 Ah-s cellából álló telep (16 kWh energiának felel meg) 330 V feszültségű tápellátást biztosít.
A lítium-ion technológia a hagyományos technológiákkal készült akkumulátorokhoz viszonyítva kisebb tömegű akkumulátorok alkalmazását teszi lehetővé, megőrizve a szolgáltatások korábbi szintjét. Ugyanakkor részlegesen is feltölthető, és ez nem csökkenti az akkumulátorok élettartamát.


Citroen C-Zéro feltöltése, használataelektromos uzemanyag tolto

A Citroen C-Zéro akkumulátorait könnyű feltölteni, be kell dugni a tápkábelt egy 220 V-os konnektorba. A teljes feltöltés 6 órát vesz igénybe.
Egy 125 amperes, 400 V-os egyfázisú csatlakozóval az akkumulátorok 80 %-os feltöltése mindössze 30 perc alatt is elvégezhető.
A gépkocsi használata rendkívül egyszerű: csak el kell fordítani a gyújtáskulcsot és ekkor egy
sípoló hang jelzi, az indítást. A Citroen C-Zérót ugyanúgy kell vezetni, mint bármely más automata sebességváltóval felszerelt gépkocsit.
A hagyományos üzemanyag szintmérőt ezen a modellen egy akkumulátor töltésjelző helyettesíti.


Citroen C-Zérót ajánlják;
Citroen C Zero belso ter
A Citroen C-Zérót cégeknek közintézményeknek ajánlják, akár flottabérlésben is, továbbá gazdaságos üzemű autót kereső magánszemélyeknek. A 2,55 m tengelytávnak köszönhetően 4 teljes értékű üléssel és 166 literes kapacitású csomagtérrel rendelkező modell számtalan kényelmi és biztonsági berendezést is kínál: szervokormány, ABS, ASR, ESP, elektromos ablakemelők, 6 légzsák, önálló telematikai egység (egy esetleges segélyhíváshoz), klímaberendezés.


Citroen C-Zéro technikai adatai

A 3,48 m hosszú kisutó fordulóköre 9 m
Teljesítményértékei alapján (130 km/h végsebesség, gyorsulás 0–100 km/h-ra kb. 15 mp alatt és  60–90 km/h-ra 6 mp alatt) teljesen alkalmas a városi közlekedésre, de a városból is nyugodtan kimerészkedhet, mivel egy feltöltéssel normalizált vegyes ciklusban kb. 130 km-t tud megtenni, - a sofőr vezetési stílusától függően.
Franciaországban hétköznapi autózás során a gépkocsi jellemzően, átlagosan 40 kilométernél rövidebb utakat tesz meg. Ezek 70 %-a általában még a 30 kilométert sem éri el.  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

Autóspanasz.hu

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER