2013. május 16. csütörtök, 13:03

 

A Citroën 1968-ban 45 évvel ezelőtt május 16-án mutatta be a Méhari modelljét, melyet eredetileg Diane 6 Méhari néven forgalmaztak. A méhari észak-afrikai dromedárfaj, a Szaharában személy- és áruszállításra használják.

mehari

A Méhariból 1968-tól 1987 között 150 ezer darab készült. Az autó is egyszerű és strapabíró kívül-belül átmosható egy slaggal is. Praktikus, de strandautónak is használható. Bemutatója a deauville-i öbölben volt, a hosstesek az autó színével egyező tűzoltó munkaruhában, illetve élethelyzeteket megjelenítő öltözetekben jelentek meg, így a rendhagyó autószalonon parasztasszonyok, strandoló hölgyek és szafariruhában pózoló kisasszonyok jelezték az autó felhasználásának sokoldalúságát.

Akrilnitril-butadién-sztirol műanyagból készült karosszériáját Roland de La Poype tervezte. Bár ez a műanyag hőre lágyul, azonban igen tartós. Teteje és szélvédője az övvonalig teljesen lehajtható volt.

citroen-mehari

muszerfal


Terepjárásra is kiválóan alkalmas volt, mivel alváza magasépítésű 1979-ben megjelent négykerék-meghajtású változat, akár 60%-os emelkedőket is megbirkózott.
A francia hadseregnek és csendőrségnek is használtai, egyrészt terepjáró képességei miatt, másrészt, mivel igen könnyű volt ejtőernyővel is célba lehetett juttatni.

Gyártásának 19 éve alatt két limitált széria jött ki.1983-ban Spanyolországban a Méhari Plage, Franciaországban, Olaszországban és Portugáliában pedig a Méhari Azur, amely kizárólag fehér színben készült, azúrkék ajtókkal, hűtőráccsal, tetővel és fényszórókerettel, kék-fehér kárpitozással.
Speciális piacokra, felhasználási módokra fejlesztették a Baby-Brousse, a Pony, a Dalat vagy az FAF változatokat.

Filmszerepet A Saint Tropez-i csendőr filmben vállalt.

saint-tropez-csendor


Tereprally versenyeken is indult
1969. Liège – Dakar – Liège
1970. Párizs – Kabul – Párizs
1971. Párizs – Perszepolisz – Párizs
1980-ban Méharikkal biztosították a Dakar Rally orvosi ügyeletét.

dakar-orvos-mehari

A párizsi Champs Elysée-i Citroen C_42 kiállítóteremben felelevenítik a modell bevezető eseményeit, a vendégek pedig egy tesztkörre is beülhetnek a Méhariba


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER