2013. június 03. hétfő, 14:13

 

Dinamika, kényelem, gazdaságosság, esztétikum és innovatív megoldások sokasága a vezetés élménye szolgálatában – a BMW 5-ös sorozat minden olyan adottsággal rendelkezik, amelyek a felső középkategória prémiumszegmensének „bestsellerét” csak jellemezhetik.

uj-bmw-5

Folyamatosan emelkedő értékesítési darabszámaival e sorozat továbbra is globális piacvezető vetélytársai körében. Az aktuális generáció bemutatkozása óta világszerte már több mint egymillió példány talált gazdára a BMW 5-ös Limousine, a BMW 5-ös Touring és a luxuskaraktere révén szegmensében egyedülálló BMW 5-ös Gran Turismo modellekből. E sikertörténet most újabb fejezetéhez érkezett, s formavilága precíz módosításai, bővülő motorválasztéka, valamint felszereltségi kínálata és a BMW ConnectedDrive szolgáltatásainak innovatív kiegészítései nyomán a BMW 5-ös modellcsalád még vonzóbbá vált.

bmw-5-uj


Dizájn
Elején a „BMW-vesék” szegélyének további kontúrvonalai és átdolgozott alsó légbeömlő nyílásai emelik ki még inkább az új BMW 5-ös Limousine és az új BMW 5-ös Touring sportos karakterét. Hátul a lökhárító újabb fénytörési éle, illetve hátsó lámpáik keskeny és határozott szegélyű, így még kifejezőbb fénycsíkjai hangsúlyozzák a két modell szélességét.

bmw-5-touring


Az új BMW 5-ös Gran Turismo szintén áttervezett - tekintélyt parancsoló fellépést és masszivitást sugárzó - lökhárítót kapott. Ugyancsak átdolgozott hátulja immár jóval hosszabbnak és laposabbnak hat. A rendszámtábla-tartó környezetének hangsúlyosan háromdimenziós hatást keltő felületei és a hátsó lökhárító krómléce tovább erősítik e dinamikus benyomást.

A xenon-fényszórók mindegyik modellben az alapfelszereltséget bővítik, de extrafelszerelésként első ízben Adaptív LED-fényszórók, illetve ugyancsak LED-technikájú ködfényszórók is rendelhetők. Az oldalsó irányjelzők a külső visszapillantó tükrök házába integráltan jelennek meg. Ugyancsak újdonság a BMW 5-ös sorozat palettáján a BMW Luxury Line és a BMW Modern Line exkluzív dizájn- és felszereltségi csomagja, amelyeket modell-specifikus M-sportcsomag egészít ki a palettán.

bmw-5-muszerfal


Továbbfejlesztett funkcionalitás és még határozottabb prémium karakter

Az utastérben egészen a legapróbb részletekig menő fejlesztések gondoskodnak a még kifinomultabb prémiumhatásról és a fokozott funkcionalitásról. A szériafelszereltséghez tartozó iDrive kezelési rendszer központi kijelzője a Limousine és a Touring modellekben már egyaránt krómozott szegélyű. A középkonzol rakodórekeszei és pohártartói megnövelt térfogatúak.

Az új BMW 5-ös Gran Turismo csomagtartója a hátsó traktus teljes áttervezése eredményeképpen 60 literrel, összesen 500 literesre bővült. Új külső színek, könnyűfém keréktárcsák, kárpitszínek és díszítő berakások avatják még vonzóbbá a BMW 5-ös sorozat mindegyik modellcsaládját, illetve bővítik tovább egyéni kialakítási lehetőségeiket.

bmw-5-gran-turismo

Motorok

Gyorsabbak, takarékosabbak és tisztább üzeműek – a számos, egészen a részletekig menő fejlesztés eredményeképpen a BMW 5-ös sorozat minden kivitele változatlanul sportos, sőt, egyes modellek még dinamikusabb menetteljesítmények mellett kínálnak jelentősen mérsékelt üzemanyag-fogyasztási értékeket. Mindemellett minden motorváltozat már most teljesíti a csupán 2014 szeptemberében hatályba lépő EU6 kipufogógáz-szabvány előírásait. A dízelmodellek nitrogénoxid-kibocsátásuk mérséklésére már alapkivitelben tartalmazzák a BMW BluePerformance technikáját.

A BMW EfficientDynamics szériafelszereltséghez tartozó számos műszaki megoldása között a Fékenergia-visszanyerés és az Automatikus motorleállítás és -indítás (a nyolcfokozatú automata sebességváltóval is) rendszerei, a Sebességváltást segítő kijelző és az „ECO PRO” üzemmód mellett immár a leválasztott hajtáslánccal működő „vitorlázó” üzemmód, a sebességkorlátozás változása előtt a tempót előrelátóan szabályzó asszisztens (Proactive Driving Assistant) és az extraként rendelhető „Professional” navigációs rendszer szolgáltatásaként választható „ECO PRO Route” funkció is megjelent. A gazdaságosság terén elért fejlődés azonban nagyban köszönhető az aerodinamikai tulajdonságok széles körű optimalizálásának is. Ezek eredményeképpen például a BMW 520d Limousine légellenállási együtthatója (cw) 0,25-ra csökkent.

bmw-5-gran-turismo-utaster


Az új BMW 5-ös modellcsalád piaci bevezetésével egyidejűleg hajtásrendszereik portfoliója is bővül. Új dízel belépőmodellként jelenik meg a palettán a BMW 518d, amelynek négyhengeres, 105 kW/143 LE teljesítményű dízelmotorja a BMW TwinPower Turbo technikájával működik, s az új BMW 5-ös Limousine illetve az új BMW 5-ös Touring számára egyaránt rendelhető. Akárcsak a BMW 520d Limousine, az új BMW 518d Limousine 100 kilométerenként mindössze 4,5 liter gázolajjal is beérte az EU-tesztciklus során, amihez kilométerenként 119 gramm széndioxid kibocsátása párosult. A BMW 520d xDrive immár Limousine és Touring kivitelben is szerepel a programban, összesen hétre (BMW 5-ös Touring) illetve nyolcra (BMW 5-ös Limousine) növelve a BMW intelligens összkerékhajtási rendszerével kínált változatok számát. Az új BMW 5-ös Gran Turismo négy motorváltozatával kombinálható az xDrive összkerékhajtás.

Az új BMW 5-ös modellcsalád minden tagjának csúcsmotorja a BMW TwinPower Turbo technikájával működő, 330 kW/450 LE teljesítményű, új V8-as aggregát. Az új BMW 5-ös Limousine és az új BMW 5-ös Touring motorpalettáján így összesen négy benzin- és hat dízelmotor sorakozik, a két BMW M Performance modellt – BMW M550d xDrive Limousine és BMW M550d xDrive Touring – is beleértve. Az új BMW 5-ös Gran Turismo vásárlói két benzines és három dízel erőforrás között válogathatnak.

Szintén jelentősen továbbfejlesztették a tervezők a BMW ActiveHybrid 5 intelligens energiamenedzsment-rendszerét is. E teljes hibrid limuzinban így a sebességkorlátozás változása előtt a tempót előrelátóan szabályzó asszisztens (Proactive Driving Assistant) modell-specifikus kivitele működik, amely a belsőégésű és az elektromos motor együttműködését is a következő útszakasz igényei szerint hangolja össze.

bmw-active-hybrid

A sportosság és a kényelem közötti egyedülálló harmóniát szolgálja a futómű tovább finomított technikája is, elöl kettős keresztlengőkaros, hátul „Integral” felfüggesztésekkel, illetve a Servotronic funkciót is kínáló elektromechanikus szervokormánnyal. A BMW 5-ös Touring és a BMW 5-ös Gran Turismo hátsó futóműve már alapkivitelben szintszabályzással ellátott légrugózással készül. Szintén az alapkivitel része mindegyik modellben a középkonzolon található „élménykapcsoló” (Driving Experience Control). A Dinamikus csillapítás-szabályzás (Dynamic Damper Control), az M-sportfutómű, valamint a vetélytársak körében egyedülálló Adaptive Drive futómű-szabályzás és az „Integral” aktív kormányzás egyaránt extrafelszerelésként szerepel a kínálatban.

Extrafelszerelések és a BMW ConnectedDrive
Az új BMW 5-ös modellcsalád extrafelszerelései, illetve a BMW ConnectedDrive szolgáltatásainak programjában egyaránt innovatív újdonságok egész sorával hangsúlyozza a fejlett hálózati kapcsolatok, az infotainment, a kényelem és a biztonság területein elfoglalt kivételes pozícióját. A csomagtérfedél illetve -ajtó a komfortnyitás opciójának részeként kínált érintésmentes elektromos nyitása most a megfelelő zárási funkcióval egészült ki, amely a nyitáshoz hasonlóan szintén a hátsó lökhárító alatt végzett lábmozdulattal aktiválható. Az új BMW 5-ös sorozat kínálatában emellett egy új, táblagép-stílusú monitorokkal működő hátsó szórakoztató rendszer (Rear-seat Entertainment System), a Harman Kardon Surround Sound System, valamint a hangulatvilágítás egy új, narancsszínű és fehér tónus között átváltható változata is megjelent.

Az extrafelszerelésként rendelhető „Professional” navigációs rendszer továbbfejlesztett menüszerkezettel bővült, illetve új, érintés-érzékeny felülettel kialakított központi kezelőgomb segíti az úticél megadásakor illetve az iDrive kezelési rendszer további funkcióinak használatakor az egyes írásjelek gyors és egyszerű bevitelét.

A vezetői segédrendszerek területén a BMW 5-ös sorozat a vakításmentes távfény-asszisztens, valamint a BMW személy- és állatfelismeréssel működő, illetve a Dynamic Light Spot funkcióval kiegészített Éjjellátó rendszere (BMW Night Vision) technikáival növeli tovább előnyét. 2013 novemberétől extrafelszerelésként már a Torlódás-asszisztens (Traffic Jam Assistant) is segítheti a vezetőt, jelentősen enyhítve a monoton autópálya-torlódások okozta feszültséget. A berendezés, amely kanyarban is önműködően tartja az éppen igénybe vett forgalmi sávot, a Driving Assistant Plus opció része, amelyben az Araszoló (Stop & Go) funkcióval kiegészített Aktív sebességszabályzás (Active Cruise Control) és az önálló fékezéssel működő Ráfutásos baleset veszélyére figyelmeztető funkció (Collision Warning) is szerepel. A radarérzékelők és kamera segítségével működő sebességszabályzás még pontosabban reagál a pillanatnyi menethelyzetre, beleértve a jármű körüli álló objektumokat is. Szintén 2013 novemberétől jelenik meg a Limousine és a Touring kínálatában a teljesen automatikus Parkoló-asszisztens.

uj-5-os-bmw


Dinamika, kényelem, gazdaságosság, esztétikum és innovatív megoldások sokasága a vezetés élménye szolgálatában – a BMW 5-ös sorozat minden olyan adottsággal rendelkezik, amelyek a felső középkategória prémiumszegmensének „bestsellerét” csak jellemezhetik. Folyamatosan emelkedő értékesítési darabszámaival e sorozat továbbra is globális piacvezető vetélytársai körében. Az aktuális generáció bemutatkozása óta világszerte már több mint egymillió példány talált gazdára a BMW 5-ös Limousine, a BMW 5-ös Touring és a luxuskaraktere révén szegmensében egyedülálló BMW 5-ös Gran Turismo modellekből. E sikertörténet most újabb fejezetéhez érkezett, s formavilága precíz módosításai, bővülő motorválasztéka, valamint felszereltségi kínálata és a BMW ConnectedDrive szolgáltatásainak innovatív kiegészítései nyomán a BMW 5-ös modellcsalád még vonzóbbá vált.

BMW 5-ös sorozat árlista letöltés




  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER