2010. október 28. csütörtök, 22:50


Az Audi új, kiemelkedően gazdaságos modellváltozattal bővíti Q7-családját. A 150 kW (204 LE) teljesítményű Q7 3.0 TDI átlagos üzemanyag-fogyasztása 100 kilométerenként mindössze 7,2 literre adódik, ami messze a legjobb értéknek számít közvetlen vetélytársai körében.

 

uj Aud Q7

Új Audi Q7 3.0 TDI quattro (150 kW)
7,2 l/100 km átlagfogyasztás
Nyolcfokozatú tiptronic sebességváltó és quattro állandó összkerékhajtás


A 3,0 literes V6-os motort emellett különösen kulturált járás jellemzi, miközben erőteljes és dinamikus menettulajdonságokkal ruházza fel az Audi nagyméretű SUV-modelljét. A pazar kényelem jellemezte korszerű hajtásrendszert nyolcfokozatú tiptronic sebességváltó és quattro állandó összkerékhajtás teszi teljessé.

A Q7 új V6-os TDI-motorja egy igazi high-tech erőforrás. Saját tömege jóval a 200 kilogrammos határ alatt marad, míg belső súrlódásait nagy gonddal mérsékelték tervezői. A 3.0 TDI innovatív hőmenedzsment-rendszere – számos Audi-motor új megoldása – ez esetben különösen komplex felépítésű: forgattyúházát és hengerfejeit különválasztott körök látják el hűtéssel, így a felmelegedési fázis során a motorblokkban egyáltalán nem kering a hűtőfolyadék.

A common-rail befecskendező rendszere villámgyors működésű piezo-injektoraival akár 2.000 bar befecskendezési nyomással is működhet; miközben a turbófeltöltő karakterisztikáját és a szelepvezérlés időkeresztmetszeteit egyaránt a gazdaságosság jegyében alakították ki. A jármű megállásakor az automatikus motorleállítás és -indítás rendszere (Start-Stop System) állítja le az erőforrást, a rekuperációs rendszer pedig a fékezési és a motorfék-fázisok során nyeri vissza a jármű mozgási energiájának egy részét, elektromos energia formájában táplálva vissza a fedélzeti hálózatba.

Az EU 5 emissziós besorolás éppúgy magától értetődő a Q7-család legújabb belépőmodellje számára, mint alacsony üzemanyag-fogyasztása, amely – az európai márkák minden más nagyméretű SUV-modelljénél kedvezőbben – 100 kilométerenként átlagosan csupán 7,2 literre adódik, kilométerenként 189 gramm kombinált széndioxid-kibocsátás mellett. A különösen gazdaságos TDI teljesítménye 150 kW (204 LE), 450 newtonméter maximális forgatónyomatéka pedig már csaknem az alapjárati fordulatszám-tartománytól, 1.250 és 2.750 percenkénti fordulatszám között mindvégig a vezető rendelkezésére áll.

A nagyméretű SUV-modell álló helyzetből 9,1 másodpercet igényel a 100 kilométer/órás tempóig, csúcssebessége az extrafelszerelésként rendelhető légrugózással 205, acélrugózással 202 kilométer/óra.

A 150 kilowattos (204 LE) Q7 3.0 TDI a sorozat további modelljeivel megegyező hajtásrendszerrel készül. A motor teljesítményét a széles áttételi tartományú, nyolcfokozatú tiptronic sebességváltó továbbítja a sportos - enyhén hátsótengely-hajtást idéző - hangolású quattro állandó összkerékhajtás felé. Mind a négy kereket alumínium kettős-keresztlengőkaros felfüggesztés vezeti, a futóművet agilis menettulajdonságok és magas fokú stabilitás jellemzi. Terepen offroad-üzemmód és a lejtőn ereszkedést szabályzó asszisztens-funkció segíti a vezetőt.

Az 5,09 méter hosszú Q7 utastere a 3,00 méteres tengelytávnak köszönhetően bőséges térrel szolgál, s öt-, hat- vagy hétüléses kivitelben is rendelhető, csomagtartója pedig akár 2.035 literig is bővíthető. Az új belépőmodell szériafelszereltségében a kétzónás komfort automatikus légkondicionáló, a távolsági fényszóró asszisztens és az MMI rádió rendszere egyaránt megtalálható.

Az extrafelszerelések palettáján a klímakomfort-ülések, a panoráma-üvegtető, az elektromos mozgatású csomagtér-ajtó és a csomagtartó sínes rögzítőrendszere is szerepel, akárcsak a fejlett vezetői segédrendszerek és a legkorszerűbb modulokat felsorakoztató infotainment-rendszer.

Bőséges felszereltsége ellenére a Q7-sorozat legújabb belépőmodelljének alapára 15.612.250 Ft, amivel a Q7 3.0 TDI szintén egyedülállónak bizonyul közvetlen vetélytársai körében.  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

Autóspanasz.hu

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER