2010. október 28. csütörtök, 16:04

 

A világ egyik, a haszonjárművek terén is legpatinásabb autómárkája, a Mercedes-Benz nemcsak saját tudáskincsét sűríti bele egy-egy új modell fejlesztésébe, hanem nagyon alaposan feldolgozza és figyelembe veszi a járműveit használó ügyfelek észrevételeit.

 

uj mercedes viano

A márka két testvértípusával, az elsősorban áruszállító, de kombi változatként komfortos utasszállítónak bizonyuló Vito, illetve a tágasság és kényelem etalonjának számító nagyterű személyautó, a Viano esetében. Mindkettőben messzemenően érvényesültek a vásárlói visszajelzések, amelyek egyben kifejezik az igényt a korábbinál is komfortosabb, csendesebb, kisebb fogyasztású és a kemény használatot nyom nélkül elviselő járművek iránt.

Új környezetkímélő Mercedes motorok BlueEfficiency technikával
Új futómű: elsőrangú menetkényelem és biztonság
Mercedes Viano belső tér: tökéletesített felszerelés
Mercedes Viano dizájn: új a Viano arca, és új a hátsó rész is


Környezetkímélő Mercedes motorok BlueEfficiency technikával

A Viano megújításának középpontjában a teljesen új fejlesztésű, különlegesen takarékos és környezetkímélő hajtómű állt. Valamennyi motor Euro 5-ös. A jelentősen lecsökkentett fogyasztás egyben mérsékli a CO2-kibocsátást is – motorváltozattól függően akár 15 százalékkal. Rendkívül sima és halk, kulturált működésről kiegyensúlyozó tengelyek gondoskodnak.
A vezértengelyeket fogaskerekek és egy rövid lánc kombinációja hajtja – ez a szinte elnyű¬hetetlen megoldás rendkívül hosszú élettartamot garantál. Nagy súlyt helyzetek a tervezők a segédberendezésekre is. A szárnylapátos olajszivattyút éppúgy szükség szerint vezérli az elektronika, mint az üzemanyag-szivattyút, a vízpumpát és a generátort. Az új, hatfokozatú Eco Gear sebességváltó mellett különleges jelentőségű az alapfelszereléshez tartozó BlueEfficiency technika, Start-Stop funkcióval.
Az új motornemzedék középpontjában a soros négyhengeres (OM 651) áll, amely kétféle teljesítménnyel kapható a Mercedes-Benz Vianóhoz:

Mercedes Viano CDI 2.0
Teljesítmény 100 kW (136 PS) 3800/percnél
Nyomaték 310 Nm 1400–2600/percnél
Fogyasztás 7,2 l/100 km
CO2-kibocsátás 190 g/km
Csúcssebesség 174 km/h
Gyorsulás 0–100 km/h 14,1 s
Rugalmasság 60–100 km/h ötödikben, illetve 80–120 km/h hatodikban: 12,5/18,2 s

Mercedes Viano CDI 2.2
Teljesítmény 120 kW (163 PS) 3800/percnél
Nyomaték 360 Nm 1600–2400/percnél
Fogyasztás 7,2 l/100 km
CO2-kibocsátás 190 g/km
Csúcssebesség 188 km/h
Gyorsulás 0–100 km/h 12,1 s
Rugalmasság 60–100 km/h ötödikben, illetve 80–120 km/h hatodikban: 10,8/14,6 s

Valamennyi dízelmotorhoz oxidációs katalizátor, részecskeszűrő és hűtött kipufogógáz-visszavezetés tartozik. Az új hatfokozatú Eco Gear sebességváltónak széles az áttételskálája, ami mind a menetdinamika, mind a fogyasztás és az emisszió szempontjából előnyös.

Minden tekintetben fokozott elvárásoknak felel meg a Viano 122 CDI V6-os motorja: rendkívül kulturáltan jár, teljesítménye (165 kW; 224 LE), húzóereje, gazdaságossága és környezet¬kímélete egyaránt kiemelkedő. Hasonló színvonalat képvisel benzinmotoros párja, a nagyteljesítményű és komfortos Viano 3.5, amelynek V6-osa 190 kW-ot (258 LE) ad le.


mercedes viano belso ter

BlueEfficiency technika

Még jobban leszorítható a fogyasztás és az emisszió a BlueEfficiency technikával. Ez az innovatív intézkedéscsomag egyedülálló a nagyterű autók világában, csomag tartalma a következő: Eco start-stop funkció (automatikus váltóhoz nincs), csökkentett gördülési ellenállású gumiabroncs, Eco kormányszivattyú, felkapcsolás-jelző és néhány konstrukciós változtatás a motorban.
A BlueEfficiency csomag, modelltől és motorváltozattól függően, további 0,2–0,3 liter/100 km-¬rel (6,6 g/km CO2) csökkenti a Viano fogyasztását.

Hozzájárul a gazdaságossághoz a hosszú szervizperiódus is. Az alapfelszereléshez tartozó Assyst rendszer a tényleges igénybevételnek megfelelően számítja ki az olajcsere intervallumát, amely átlagosan 30000 km, illetve két év, de kíméletes használat esetén hosszabb is lehet.

Új Mercedes Futómű

A jelenlegi típussorozat gyártásának kezdete óta hátsókerék-hajtás javítja a Mercedes-Benz Viano menetdinamikáját és komfortját. Az új Viano teljesen újonnan kifejlesztett és optimáli¬san hangolt futóművet kapott. Mind az első-, mind a hátsó felfüggesztésnek csak az alap¬konstrukciója egyezik meg az eddigi modellekével. Ezáltal a Viano a menetkényelem és
a biztonság etalonja lett a maga kategóriájában.

Mercedes Viano belső tér

A sok újdonság két fogalomhoz köthető: fokozódott a komfort és még tovább javult a minőségi hatás.

Akár az új váltókart, akár a középkonzol felső mezőjében elhelyezett nyomógombokat, vagy a tökéletesített opcionális mennyezeti kezelőpanelt nézzük, azt látjuk, hogy minden korábbinál könnyebben kezelhető lett a Viano. Számos új felszerelés fokozza értékét, ad lehetőséget egyedi kialakításra, és ami a legfőbb, segíti a vezető munkáját. A Viano Trend kiviteltől kezdve alapfelszerelés a multifunkciós kormánykerék, új kezelőgombokkal és matt krómbetétes küllőkkel. A kormánykereket és a váltókart különösen kellemes fogású nappabőrrel vonták be.
Az első utasülés alatt egy további 12 voltos dugaszoló aljzat látja el a különféle elektromos készülékeket, de ennek alternatívájaként lehet rendelni ugyanoda széfet is (széria a Viano Marco Polo modellben). A Comand rendszert egészítheti ki a praktikus tolatókamera, amelynek „szemét” a hátsó rendszámtábla keretébe süllyesztették. A hátramenet bekapcsolásakor a Comand képernyőjén jelenik meg a kamerakép, a manőverezést megkönnyítő segédvonalakkal ellátva.

mercedes viano muszerfal

A Viano valamennyi kivitelébe bevonult egy új rádió-nemzedék. Bluetooth kihangosító, CD- és DVD-lejátszó, valamint külső készülékek részére Aux-csatlakozó tartozik hozzá. A csúcskivitel kezelését új generációs Linguatronic hangvezérlés könnyíti meg, amely az előbb említetteken kívül a navigátort is vezérli. A Bluetooth kihangosító alternatívájaként lehet megrendelni a komfort-telefont, fixen beépített telefontartóval, tetőantennával és természetesen a lehető legjobb hangminőséggel.

A hátsó részben helyet foglaló utasokat a „Rear Seat Entertainment” berendezés szórakoztatja és tájékoztatja. Akár a családnak játszanánk le egy filmet, vagy üzleti partnereknek mutatnánk be egy prezentációt, a Viano minden kívánságot teljesít. Igény esetén gyárilag beépítik a kábelezést és a mennyezeti tartót a készülékeknek. A Mercedes-Benz Accessoires révén lehajtható tetőkészülékek, monitorok, DVD-lejátszók és infravörös fejhallgatók kaphatók. Mindezeket a márka műhely-partnereinél lehet beszereltetni.

Új belső burkolatok értékelik fel optikailag a Viano Trend és Ambiente, illetve opcionálisan a Viano Fun modellt, tovább fokozva az eleve nagyfokú funkcionalitást. Kiváló minőségű nappabőr, krómbetétek és új felületképzések teremtik meg a kellemes tartózkodás atmoszféráját a fedélzeten. A Viano új belső világítási koncepciójának középpontjában az átgondolt hangulatvilágítás hat lábtéri lámpája, illetve a hátsó kapaszkodók mélyedésében elhelyezett fénycsíkok állnak.

Nagy figyelmet szenteltek a tervezők a zajcsillapításnak. Nagyszabású számítógépes modellezéssel és az eredmények megismételt gyakorlati ellenőrzésével sikerült jelentősen csende¬sebbé tenni az utasteret. A sokféle intézkedésnek, például a bőségesebben alkalmazott hangszigetelő betéteknek, a karosszéria-struktúra céltudatos merevítéseinek és az ajtótömítések módosításának köszönhetően szinte nesztelen autóban utazhatunk.

Új Lugano bőrkárpit

A Viano vezetője és utasai új huzattal ellátott üléseken foglalhatnak helyet. A különféle színekben kapható attraktív szöveteken és nemes nappabőrön kívül különös figyelmet érde¬mel az új Lugano nappabőr-kárpit: háromféle színárnyalata és felületének textúrája nagyszerűen járul hozzá a berendezés stílusosságához. Diófa betétek járnak hozzá. A Lugano bőr alapfelszereltség a Viano Ambiente kivitelben, és opcióként áll rendelkezésre a Viano Trendhez. A Viano Fun és a Marco Polo bőrgarnitúrája Orion-szürkében kapható.

Új kivitelek és csomagok

A Mercedes-Benz részben újraértelmezte a különböző kiviteleket és felszereltségi csomagokat.
A már eddig is gazdag felszereltségű Viano Ambiente szériafelszereltsége bővült 7J517 méretű könnyűfém keréktárcsák, a bi-xenon fényszóróval, beépített befordulást segítő világítással/kanyarvilágítással, LED lámpás nappali menetjelző fény és fényszórómosóval.

A Viano Fun eddigi Komfort Plus csomagját mostantól a Comfort Fun váltja fel, újdonságként multifunkciós kormánykerékkel és fedélzeti számítógéppel.

Mercedes Viano dizájn: új a Viano arca, és új a hátsó rész is

mercedes viano elejemercedes viano hatulja


Számos új vonást mutat a Viano külleme is, a hűtőmaszktól a hátsó lámpáig.
Arculata markánsabb lett, az aktuális Mercedes-Benz személyautók stílusában. A hűtőt három ezüstös lamella tagolja, krómozott díszlécekkel. Új, reflexiós fényszórók szegélyezik a hűtőmaszkot, egybeépített nappali menetfénnyel és ködfényszóróval. Opcióként rendelhető meg a Viano új generációjához a bi-xenon fényszóró, a LED nappali menetjelző fény, a kanyarvilágítás és a befordulást segítő világítás, illetve a fényszórómosó. A kanyarvilágítást az irányjelző-karral lehet bekapcsolni, 40 km/óra sebességig. A kanyarvilágítás az elkormányzástól függően, 70 km/óráig aktív. A különösen igényes felszereltségű Viano Ambiente modell esetén szériafelszereltség a bi-xenon fényszóró.

Szintén átformálták a Viano minden esetben színre fényezett lökhárítóit, amelyek közül az elsőt rácsos kiképzéssel értékelték fel. A hátsó lökhárító felett új lámpaegységek csillognak – az egyrészes lámpák integrált fekete, üveghatású betétje keretezi a Viano farát. Ezen változtatások révén a Mercedes-Benz Viano határozottabban megkülönböztethető a Vitótól, amelynek hátsó lámpái változatlanok maradtak.

A karosszéria két vége között is történt egy s más a Vianón: az új, teljesen horganyzott első acél-sárvédő nagyobb méretpontossággal készül, így precízen passzítható be. Az irányjelző-villogóval ellátott külső tükör látószögét pedig megnövelték. Kívánságra rendelhetők az automatikusan behajtható külső tükrök, melyek a jármű bezárásakor automatikusan behajtódnak.

Az új Viano számos változatban kapható

Akárcsak eddig, kategóriájában egyedüliként háromféle hosszúságú karosszériával készül a Mercedes-Benz Viano:

– Viano kompakt, hossza 4763 mm, tengelytávja 3200 mm,
– Viano hosszú, hossza 5008 mm, tengelytávja 3200 mm,nagyobb túlnyúlás,
– Viano extra-hosszú, hossza 5238 mm, tengelytávja 3430 mm, nagyobb túlnyúlás.

Ezekhez járul a Mercedes-Benz Viano Marco Polo lakóautó, elöl felállítható tetővel, a hosszú kivitelű Viano alapján. Ez a tető egyébként kívánságra kapható a többcélú Viano Fun hosszú változatához is.

Közös előnyük a Mercedes-Benz Viano korlátlan alkalmassága a mindennapi használatra. Mindössze 1875 milliméteres magasságával a Viano probléma nélkül hajthat be garázsba, parkolóházba, autómosóba. Ugyanez érvényes a lecsukott tetejű Viano Funra és Viano Marco Polóra is, amelyek magassága 1960 milliméter. Hátsókerék-hajtásának köszönhetően nagyon fordulékony is a jármű.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

Autóspanasz.hu

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER