Címkék: Genfi Autószalon | KIA | Kia Optima

2016. február 29. hétfő, 17:24

 

Divatos és tágas: a vadonatúj Kia Optima Sportswagon a Genfi Autószalonon tartja világpremierjét

A vadonatúj Kia Optima Sportswagon, a Kia első középkategóriás kombi modellje a 2016-os Genfi Autószalonon (Salon International de l’Automobile), március elsején tartja világpremierjét.

A 2015-ös Genfi Autószalonon leleplezett SPORTSPACE tanulmányautó által ihletett Optima Sportswagon a 2016-os Optima szedán formavilágát és kiváló minőségű belső kialakítását a kombi karosszériastílus fokozott praktikumával társítja.

„Az Optima mára a Kia szinonimájává vált világszerte, annak idején ezzel a modellel indult útjára a márka dizájn-vezérelt megújulása.” – mondta Michael Cole, a Kia Motors Europe ügyvezető igazgatója. „A 2015-ös SPORTSPACE tanulmányautó egyértelműen kijelölte, hogy milyen irányba szeretnénk tovább fejleszteni az Optimát, és a Sportswagon modell a divatos megjelenés és a hétköznapi praktikum új szintjére emeli a népszerű szedánt.

kia-optima-oldal

A Kia európai jelenléte szempontjából rendkívül fontos a modell, amely megerősíti jelenlétünket ebben a meghatározó jelentőségű piaci szegmensben. A középkategóriás eladások kétharmadát (a flottapiacon a forgalom háromnegyedét) a kombi modellek teszik ki Európában, ezért az Optima Sportswagonra létfontosságú feladat vár: új magán- és céges ügyfeleket kell a márkához csábítania. A modell az ügyfélhódítás stratégiai eszköze a Kia számára.”

Az Optima Sportswagon számos takarékos és sportos benzin-, illetve dízelmotorral, köztük a nagyteljesítményű GT kivitelben választható. Az Optima Sportswagon innovatív biztonsági segédrendszerek és infotainment funkciók bőséges választékát kínálja, ezzel szavatolva az utasok a lehető legmagasabb színvonalú védelmét, kényelmét és szórakoztatását.

Az Optima Sportswagon 2016 negyedik negyedévében kerül forgalomba Európában.

A vadonatúj Kia Optima Sportswagon, a Kia első középkategóriás kombija
A 2015-ös Genfi Autószalonon leleplezett Kia SPORTSPACE tanulmányautó által ihletett Optima Sportswagon a Kia legelső próbálkozása a középkategóriás kombik népes szegmensében A rendkívüli hétköznapi használati értékkel bíró Optima Sportswagon nyújtott, kecses és dinamikus profiljával kategóriájának egyik legtetszetősebb képviselője. A Sportswagon megőrizte a szedán modell szélességét (1860 mm) és hosszúságát (4855 mm), míg a megnövelt csomagtartónak köszönhetően az autó magassága 5 mm-rel nőtt (1470 mm).

Az új Optima Sportswagon a legújabb Kia modellekről már ismert határozott, karakteres vonalvezetést és finoman kidolgozott idomokat alkalmaz. Az autó orrkialakítása megegyezik az Optima szedánéval, ugyanakkor erőteljes, emelkedő válla, valamint finoman ejtett tetővonalú, messze elnyúló utastere jellegzetesen sportkombis vonalakkal ruházza fel.

A hátsó túlnyúlás ráirányítja a figyelmet a farra, habár a döntött hátsó szélvédő és a szűkülő tetővonal elegánsan leplezi a csomagtartó nagyobb optikai tömegét. Ennek köszönhetően a Sportswagon hamisítatlanul sportautós kiállással bír ebben a jellemzően konzervatív hangvételű szegmensben.

Hátul szélesen elhúzott LED-es lámpatesteket találunk, amelyek átnyúlnak az oldalfalakra. A hátsó lökhárítóba illesztett, ovális kipufogó és az integrált diffúzor még sportosabbá teszi az autó megjelenését.

Az Optima Sportswagon kilencféle karosszériaszínben, 16-18 colos könnyűfém keréktárcsákkal lesz megrendelhető Európában.

Kiváló minőségű utaskörnyezet Android Auto és Apple CarPlay funkciókkal
A vadonatúj Kia Optima Sportswagon prémium minőségű, vezetőközpontú utastere bővelkedik olyan funkciókban és technológiákban, amelyekkel rendszerint felsőbb kategóriákba tartozó típusokban találkozhatunk.

A vízszintes tájolású, széles műszerfal a tágasság és modernség érzetét kelti, és ugyanazokat az anyagokat és formákat vonultatja fel, mint amelyeket az Optima szedánból már ismerhetünk. A kiváló minőségű környezetet erősíti a puha tapintású anyagok nagy száma, a természetes árnyalatú szövet- és bőrkárpitok, valamint az ízléses fémhatású díszítőelemek. A fokozott hangszigetelés pihentetőbbé teszi a hosszú utazásokat, illetve a rossz minőségű útfelületen történő haladást.

Az új Sportswagon egy- vagy kéttónusú színvilággal rendelhető: a szövet vagy bőrkárpitozás választható fekete, illetve világosszürke/sötétszürke kivitelben. A középkonzol fényes fekete és króm kidolgozást kapott.

Azok a technológiák, amelyek az Optima szedánt kategóriája egyik legmodernebb képviselőjévé teszik, a Sportswagon fedélzetén is megtalálhatók: ezek a megoldások könnyebb használhatóságot, fokozott kényelmet és nagyobb praktikumot kínálnak.

Az Optima Sportswagon a Kia legmodernebb audiovizuális navigációs (AVN) rendszerét kapta meg, amelyhez 7 vagy (műholdas navigációs rendszer rendelése esetén) 8 colos érintőképernyős infotainment rendszer társítható. A Kia AVN rendszere támogatja a több európai piacon elérhető digitális rádióadások vételére alkalmas DAB rádiót.

Az Optima Sportswagon az egyik első olyan Kia modell, amely megkapja az Android 5.0 (Lollipop) vagy annál frissebb operációs rendszert alkalmazó okostelefonokkal kompatibilis Android Auto funkciót, illetve az iPhone 5 vagy annál későbbi termékeket támogató CarPlay szolgáltatást. Mindkét rendszer hangvezérlés segítségével teszi lehetővé, hogy a vezető anélkül vezérelhesse telefonját, hogy kezét levenné a kormányról, vagy tekintetét az útról.

A modell piaci bevezetésétől elérhető Android Auto összekapcsolódik a felhasználó telefonjával, majd lehetővé teszi, hogy az okostelefonos alkalmazásokhoz és egyéb funkciókhoz (pl. Google Maps navigációs szóbeli útmutatással, telefon kihangosító, szöveges üzenet felolvasása, hangfelismerés) az autó fedélzeti infotainment rendszerének képernyőjén keresztül férjenek hozzá. Az Android Auto azt is lehetővé teszi, hogy streaming kapcsolaton keresztül zenét hallgassunk a Google Play Music szolgáltatásból.

Az Optima Sportswagon modellekhez 2016 végétől rendelhető Apple CarPlay funkcionalitás teljes körű Siri hangvezérlést biztosít, amellyel a telefonkészülék számos funkciója és alkalmazása irányítható, beleértve az Apple Maps alapú navigációt, a híváskezelést, vagy a szöveges üzenet diktálását. Az Apple CarPlay további olyan audio alkalmazásokat is támogat, a zenei streamingtől a hangoskönyvekig, amelyeket a felhasználó korábban iPhone készülékére letöltött.

Az AVN rendszer a teljes Kia Connected kapcsolódási szolgáltatási csomagot is tartalmazza, mindig aktuális, vezető-orientált információkkal. A TomTom® technológiáját hasznosító szolgáltatás a kapcsolódási funkciók széles körét kínálja, az élő forgalomtájékoztatástól a trafipax-információkig, a helyi kereséstől az időjárás előrejelzésig. Az Optima Sportswagon európai tulajdonosai a gépkocsi megvásárlását követő hét éven át ingyenesen használhatják a rendszert.

Az érintőképernyős infotainment rendszerhez alapkivitelben hathangszórós audiorendszer társul, míg az igazi zenerajongók megrendelhetik az 590 W teljesítményű Harman Kardon Premium Sound audiorendszert, amely nyolc hangszóróval, külső erősítővel, mélynyomóval, valamint Clari-Fi MP3 zenei helyreállító technológiával rendelkezik.

Az Optima Sportswagont a Kia új, vezeték nélküli töltőrendszerével is felszerelték; a hordozható elektronikus készülékekhez tervezett rendszer a középkonzol tövénél található. Az 5W teljesítményű vezeték nélküli töltővel a felhasználók menet közben tölthetik telefonjuk akkumulátorát, anélkül, hogy csatlakoztatniuk kellene a töltőkábelt. Az 'idegen tárgy felismerés' funkcióval felvértezett, 5 watt teljesítményű töltőrendszer azonnal aktiválódik, amint a felhasználó kompatibilis készüléket helyez a töltőfelületre, illetve figyelmezteti a vezetőt, ha a járműből kiszállva a töltőn felejti telefonját. A rendszer a műszerfali kijelzőn jeleníti meg a töltöttségi szintet; a használat közbeni túlmelegedést biztonsági rendszer akadályozza meg.

Az Optima Sportswagon emellett felszereltségi szinttől függően kettő darab USB töltőportot is kínál; egyet elöl, és egyet hátul, így az utasok menet közben tölthetik készülékeiket.

Piactól függően olyan további funkciók is elérhetők, mint a 360 fokos panoráma monitor, amely négy kamerát alkalmazva biztosít a központi érintőképernyőn megjelenő madártávlati képet az autó környezetéről, így segítve a vezetőt a manőverezésben; az intelligens parkolástámogató rendszer (SPAS), amely önállóan képes beállni a párhuzamos és merőleges parkoló helyekre, vagy a kanyarkövető fényszórók, amelyek a kormánykerék elfordításához igazodva bevilágítanak a kanyarba, ezzel kedvezőbb látási viszonyokat teremtve, és javítva az esti vezetés biztonságát.

Sokoldalú és praktikus megoldások, 553 literes csomagtartó
A vadonatúj Optima Sportswagon minden idők legpraktikusabb Optima modellje, amely tágas csomagteret és egy sor innovatív, hasznos funkciót kínálva garantálja a rendelkezésre álló hely optimális kihasználását.

A kombi karosszéria-formából adódó extra csomagszállító kapacitás a kategória egyik legpraktikusabb képviselőjévé teszi az Optima Sportswagont: a második üléssor mögött 553 liternyi (VDA) üreg várja a csomagokat, 48 literrel több, mint az Optima szedán esetében.

kia-optima-belul

A csomagtartóban alkalmazott, kiemelkedően ergonomikus megoldások révén az autó használati értéke meghaladja számos egyéb, középkategóriás kombiét. Ilyen a hátsó ülések háttámlájába beépített elválasztó háló, vagy a kiemelkedő rakomány-határoló sínek, amelyekkel biztonságosan rögzíthetők a kisebb csomagok, megakadályozva azok csúszkálását. Az új, mélyen húzódó rakodóperem és az intelligens motoros mozgatású csomagtérajtó (amely automatikusan felnyílik, amint az indítókulcsot a hátfal közelében észleli) révén a legnehezebb csomagok is könnyen rakodhatók be.

Különösen sokoldalúvá teszi a modellt a 40:20:40 osztású hátsó ülés (alapfelszerelés): a középső szegmenst lehajtva könnyedén behelyezhetők hosszabb tárgyak (sílécek, hódeszkák), miközben a két szélső ülésen továbbra is kényelmesen lehet utazni.

Nagy szilárdságú karosszéria, aktív biztonsági technológiák
Az új Optima Sportswagon könnyű, rendkívül szilárd karosszériájának, valamint széles körű passzív és aktív biztonsági rendszereinek köszönhetően kiemelkedő szintű utasvédelmet biztosít. A modell fejlesztési programja során a Kia mérnökei ötcsillagos Euro NCAP minősítést céloztak meg. Az Optima szedán a közelmúltban maximális, ötcsillagos eredményt ért el a független biztonsági szervezet töréstesztjén.

Az Optima Sportswagon vázszerkezete 51 százalékban tartalmaz fejlett, nagy szakítószilárdságú acélokat (AHSS). AHSS acélokkal merevítették az autó A- és B-oszlopait, küszöbjeit, padlólemezét, valamint első kerékíveit. A mérnökök különös figyelmet szenteltek a tetőlemeznek, a C-oszlopoknak és a hátsó tűzfalnak, amelyeket az Optima szedánból kombivá történő átalakítása során módosítottak.

Az erősebb vázszerkezeten belül, az utastérben vezető- és utasoldali légzsák, vezetőoldali térdlégzsák, két első oldallégzsák, és két függönylégzsák.

A Kia Optima Sportswagon továbbra is kiváló eredményre számíthat az Euro NCAP egyre nagyobb jelentőségű Biztonsági segédrendszerek kategóriájában, hála a balesetek elkerülésére és a sérülések mérséklésére szolgáló aktív biztonsági technológiáknak.

Alapfelszerelés a Kia VSM járműstabilitás-szabályozó rendszere, amely fékezés és kanyarodás esetén a gépkocsi menetstabilizáló rendszerének (ESC) és elektromos szervokormányának szabályozása révén tapadásvesztés esetén segít a vezetőnek megőrizni az uralmat járműve felett.

Az Optima Sportswagon piactól függően az opciós aktív kockázat-elkerülő technológiák széles körét kínálja. Ezek között említést érdemelnek a következő funkciók:

  • Intelligens sebességtartó automata (SCC): az Optima sebességét automatikusan szabályozva tart biztonságos követési távolságot.
  • Önműködő vészfékrendszer (AEB)*: hosszú távú radar segítségével észleli az ütközés vagy gázolás veszélyét, és segít megállítani az autót
  • Sávelhagyást gátló rendszer (LKAS): felismeri az Optima sávhatárokhoz viszonyított helyzetét, és automatikusan korrigálja a jármű nyomvonalát, ha azt érzékeli, hogy a gépkocsi irányjelzés nélkül kezdi elhagyni a forgalmi sávot
  • Adaptív távolsági világítás (HBA): az egyéb járművek helyzetétől és az útviszonyoktól függően automatikusan igazítja a fényszóró hatótávolságát.
  • Sebességkorlátozás információ (SLIF): kamerák segítségével felismeri az út menti jelzőtáblákat, és azok információi alapján a műszeregységben megjeleníti a sebességkorlátozásokat
  • Holttér-felügyelet (BSD); a külső tükörben megjelenített optikai jelzéssel figyelmezteti a vezetőt, ha egy jármű belép az Optima holtterébe.
  • Mögöttes keresztirányú forgalom-felügyelet (RCTA): parkolóban történő tolatás esetén figyelmeztet az Optima mögött elhaladó gépkocsikra.

Az Optima Sportswagon AEB rendszer egyedülálló a modell európai piaci szegmensében, mivel nem csupán rövid hatótávolságú radart alkalmaz, de egy hosszabb távú egységet is, amely nagyobb távolságra lévő, gyorsabban mozgó gyalogosok és járművek észlelésére képes, mint a legtöbb konkurens.

A rövid távú „belvárosi” radar 50 km/óra sebesség alatt segít a vezetőnek elkerülni a frontális ütközést, vagy enyhíteni annak következményeit, míg a hosszú távú „külvárosi” érzékelő 30-80 km/óra sebességtartományban teszi lehetővé az akadályok észlelését Az AEB rendszer gyalogos-érzékelő rendszere akár 60 km/óra sebességnél is azonosítja a gyalogosokat, és mérsékli a gázolás kockázatát.

* Az önműködő vészfékrendszer (AEBS) vezetőtámogató rendszer, és mint ilyen, nem mentesíti a vezetőt azon felelősség alól, hogy minden körülmények között biztonságosan működtesse gépkocsiját. A vezetőnek mindenkor személyes vezetési képességeihez, a törvényi előírásokhoz és az általános forgalmi és útviszonyokhoz kell igazítani vezetési stílusát. Az AEBS nem a gépkocsi önálló működtetésére szolgál. További információkért kérjük, lapozza fel a kezelési kézikönyvet.

Finom rugózás, dinamikus vezethetőség, opciós elektronikus szabályozású felfüggesztés
Az új Optima szedán nem kis mértékben kényelmes rugózásának, fokozott nagysebességű stabilitásának és magával ragadó vezethetőségének köszönheti vonzerejét. Az Optima Sportswagon felfüggesztését úgy hangolták, hogy kiszűrje a rossz minőségű útfelületen ébredő rezgéseket és ütéseket, miközben még kedvezőbb menetstabilitást nyújt.

Az Optima szedán elöl-hátul független felfüggesztése került az új Sportswagonba, ám a rugókat, a lengéscsillapítókat és a kerékgeometriát kifejezetten az új kombihoz hangolták, igazodva annak eltérő, kissé farnehéz tömegelosztásához.

Az Optima teljesen független felfüggesztésének fejlesztése során a mérnökök az első és hátsó segédvázkereteinek bekötési pontjait az előző generációs modellhez viszonyítva kifelé költöztették. Az így optimalizált futómű-geometria kényelmesebb rugózást biztosít egyenetlen útfelületen. Elöl kettő helyett immár négy rögzítőperselyt alkalmaztak, fokozva a szerkezet oldalirányú merevségét, az első kerekeknél robusztusabb kerékcsapágyakat alkalmaztak. Az eredmény nyilvánvaló: az Optima Sportswagon közvetlen kormányreakciókkal, remek ívmeneti tapadással ás nagy sebességnél, illetve rossz minőségű útfelületen mutatott stabilitással kényezteti vezetőjét.

Hátul az Optima multilink felfüggesztése nagyméretű kettős alsó lengőkarokat alkalmaz, fokozott energiaelnyelő képességű, vastag perselyekkel. Az Optima rugózására és vezethetőségére jellemző a futómű kiemelkedő stabilitása és ütéselnyelő képessége.

Az Optima Sportswagon fogaslécre illesztett, új villanymotoros rásegítése (R-MDPS) alapfelszerelés az 1.7 CRDi dízelmotoros, illetve a 2,0 literes T-GDI motorral szerelt GT kivitelű európai modelleknél.. A kormányoszlop helyett közvetlenül a fogaslécre szerelt R-MDPS rendszer fokozott kormányérzetet és gyors, lineáris kormányreakciókat biztosít, különösen középállása körül. Az R-MDPS még precízebbé teszi a Sportswagon vezethetőségét, ami így a középkategória abszolút élvonalába sorolható.

Opcióként elektronikus vezérlésű, belső szelepekkel szerelt, adaptív felfüggesztés (ECS) is rendelhető, amely kifejezetten az európai vevők ízléséhez hangolt rugózást és vezethetőséget kínál. Az ECS rendszer mind a négy lengéscsillapítónál belső szelepeket alkalmaz, és kapcsolatban áll az ECU motorvezérlő egység gyorsulásérzékelőjével, valamint az első kerekekbe beépített, egy-egy további gyorsulásérzékelővel. Ezek szenzorok jelei alapján az ECS felismeri a kormányparancsokat és a gázpedál állását, valamint ellenőrzi az útminőséget, és ezekhez igazodva módosítja a felfüggesztés hangolását, igény szerint sportosabb, feszesebb rugózást vagy kényelmesebb csillapítást alkalmazva. A vezető ezekhez kapcsolódóan 'normál' vagy 'sport' állásba kapcsolhatja a rendszert. Az ECS minden keréknél egyedi módon szabályozza a csillapítási erőt, méghozzá minden eddiginél gyorsabban. Az ECS a modell bevezetésétől fogva rendelhető az 1,7 literes CRDi dízelmotorral szerelt típusokhoz, illetve alapfelszerelés a 2.0 T-GDI motoros GT kivitelek esetében.

Benzines vagy dízelmotorok, kézi vagy automata sebességváltóval
Az elsőkerékhajtású Optima Sportswagon európai bevezetésekor számos Euro6-os benzin-, illetve dízelmotorral lesz megrendelhető. Az Optima Sportswagon 1,7 literes CRDi dízelmotorral, illetve 2,0 literes CVVL benzinmotorral rendelhető, míg a GT kivitel a Kia új, nagyteljesítményű 2,0 literes, közvetlen befecskendezéses turbómotorját kapja.

Az Optima szedánhoz hangolt, a Sportswagonba vátozatlan formában átvett 1.7 CRDi dízelmotor a várakozások szerint a legnépszerűbb erőforrás lesz az európai piacokon. A motort számos ponton módosították, és ennek eredményeként nagyobb teljesítményt és forgatónyomatékot, illetve szerényebb károsanyag-kibocsátást kínál. A 141 lóerős, 340 Nm nyomatékú, átdolgozott 1,7 literes dízelmotor kedvező CO2-kibocsátást és alacsony üzemanyag-fogyasztást kínál, a pontos adatokat a végleges homologizáció fényében, 2016 vége előtt hozzák nyilvánosságra.

Az 1.7 CRDi dízelmotor hatfokozatú kézi sebességváltóval vagy a Kia új hétfokozatú duplakuplungos sebességváltójával választható. utóbbi képes megbirkózni a turbódízel erőforrás megnövelt nyomatékával, és sportosabb vezetési élményt kínál, finom és azonnali váltásokkal.

Az Optima Sportswagon emellett egy 2,0 literes CVVL benzinmotorral is megrendelhető. A változó szelepemelésű technológiát alkalmazó motor finoman adja le 163 lóerejét, és intenzív gyorsítási képességet mutat. A 2,0 literes CVVL benzinmotor hatfokozatú kézi vagy automata sebességváltóval rendelhető. Az Optima Sportswagon GT a Kia új 2.0 T-GDI GT benzinmotorjával, hatfokozatú automata sebességváltóval kerül forgalomba.

A Kia Optima Sportswagon értékesítése 2016 negyedik negyedévében veszi kezdetét
Az Optima Sportswagon 2016 negyedik negyedévében kerül forgalomba Európában, a Kia Europe egyedülálló hétéves, 150 000 kilométeres garanciájával. Az Optima Sportswagon a koreai Hwasungban működő üzemből érkezik majd Európába.

Szerkesztői jegyzet: A sajtóközleményben feltüntetett összes műszaki számadat az Optima szedán adatain alapul, így azok eltérhetnek az Optima Sportswagon végleges adataitól. A Kia az Optima Sportswagon-ra vonatkozó, további műszaki részletekről a piaci bevezetést megelőzően nyújt tájékoztatást.


Kia Optima műszaki adatok



  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER