2013. február 16. szombat, 13:22

 

A Genfi Autószalonon mutatja be az Opel a teljesen új 1.6 CDTI Ecotec dízelmotort a Zafira Tourerben. Ez a legtisztább dízel a márka történetében: a “BlueInjection” szelektív katalitikus redukálás jóvoltából teljesíti az Euro 6 emissziós határértékeket. 100 kW/136 lóerős teljesítménye és 320 Nm nyomatéka ellenére takarékos a Zafira Tourer: mindössze 4.1 litert fogyaszt, az emisszió 109 g/km CO2, végsebessége 193 km/óra.

Az új 1.6 CDTI Ecotec tovább bővíti a Zafira Tourer hajtómű-választékát. Öt dízel  – köztük az új, nagy teljesítményű 2.0 BiTurbo CDTI (143 kW/195 LE) – és négy benzines mellett kapható cseppfolyós autógázzal, illetve sűrített földgázzal működő CNG Turbo változat is.

opel-zafira

A díjnyertes Opel Zafira Tourer – legutóbb a 2012-es Arany Kormánykerék díjat nyerte el az európai autós lapok olvasóitól – variálható utastérrel ötvözi a technikát. Kiemelendő például a mechatronikus FlexRide futómű, a második generációs Opel Eye frontkamera, az AFL+ adaptív fényszóró és az utasteret természetes fénybe borító panoráma üvegtető. Átrendezhetőségét az új generációs Flex7 klub-ülések fokozzák, nagy lábteret nyújtva a második sorban.

1.6 CDTI Ecotec opel-1-6-diesel-motor
Az alumínium-blokkra épülő, zárt hurkú égésszabályozású új 1.6 CDTI ECOTEC dízel, amely Genfben debütál a Zafira Tourerben, az eddigi 1.7-est, illetve a 2.0 literes család néhány kisebb teljesítményű kivitelét váltja fel. Fő fejlesztési célkitűzései az osztályelső csendesség, működési kultúra, fajlagos teljesítmény és nyomaték, valamint kis fogyasztás volt. A kezdetként kitűzött 100 kW/136 LE és 320 newtonméter 4,6, illetve 6,6 százalékkal múlja felül az előző generációs 1.7-est, a fogyasztás viszont 10 százalékkal csökkent az ugyanilyen erős 2.0 literes dízelhez képest.

A Zafira Tourer 1.6 CDTI mérsékelt fogyasztását és csekély emisszióját – amely a benzinmotoréhoz fogható – az Opel-féle “BlueInjection” szelektív katalitikus redukálás (SCR) tette lehetővé. Ez a környezetkímélő kipufogógáz-kezelés karbamid AdBlue® nevű vizes oldatát fecskendezi be a kipufogóba. Az oldat bomlásából felszabaduló ammónia megtapad a katalizátor felületén, ahol aztán a gáz nitrogénoxid-tartalma nitrogénné és vízzé redukálódik.

Az új Opel Zafira Tourer 1.6 CDTI Ecotec már rendelhető, és a vevők várhatóan még 2013 tavaszán megkapják autóikat. A típus különösen azokon a piacokon számíthat népszerűségre, ahol adókedvezmény jár a kivételesen csekély, 109 g/km-es CO2-emisszió jóvoltából.
Magyar szempontból fontos megemlíteni, hogy az új dízelmotor Szentgotthárdon az ősszel felavatott új motorgyárban készül. A sorozatgyártása ezeknek a motoroknak február 18-án indul.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER