2012. március 03. szombat, 13:58

 

A SEAT a Genfi Autószalonon mutatja be termékoffenzívája következő fázisát képviselő széria-közeli tanulmány autóját. A Toledo Concept a klasszikus limuzinok arányait kifejezetten elegáns és sportos, a kupék világát idéző formavilággal ötvözi.


A SEAT Toledo következő generációja – amint az a genfi tanulmány modellről már első pillantásra is egyértelmű – az érzelemgazdag dizájn, a színvonalas formatervezés és a gyakorlati funkcionalitás kivételes kombinációját testesíti meg. Formai nyelvezete a karakteres SEAT dizájn legfrissebb továbbfejlesztése, erőteljes és határozott kiállással, letisztult és precízen kidolgozott vonalakkal illetve felületekkel, a SEAT új formai génjeinek emlékezetes stíluselemeként megjelenő újszerű fényszórókkal. A tekinteteket vonzó formája azonban nem a funkcionalitás kárára kötött kompromisszumok mentén született. A Toledo Concept a kompakt kategóriában megszokott külső méretek mellett szolgál bőséges térkínálattal és kiváló használhatósággal.
A genfi tanulmányautó hiteles betekintéssel szolgál a SEAT jövőképébe is, sorozatgyártású változata ugyanis a tervek szerint még 2012 folyamán megérkezik a márkakereskedőkhöz. Az új modell egyértelműen a Toledo, azaz a SEAT története egyik rendkívül sikeres mérföldkövének számító modell hagyományainak hű folytatója. A középkategóriájú limuzin első és második nemzedékéből 1991-es bemutatkozása óta több mint 860 ezer példányt értékesítettek Európa-szerte. Vonzó formavilága mellett a Toledo számos praktikus előnyének köszönhette nagy népszerűségét.

seat-toledo

A SEAT a korábbi európai autószalonokon IBE, IBX és IBL tanulmányautóival mutatta be új formai nyelvezetét, a 2012-es Genfi Autószalonon bemutatkozó Toledo Concept pedig már ezek sorozatgyártású limuzinná fejlesztésének folyamatát szemlélteti. Az újdonságot nem csupán különösen vonzó karakter, hanem kiváló ár-érték arány is jellemzi majd. Az új Toledo 4,48 méteres hosszúságával nagyvonalúan méretezett, akár öt személy számára is kényelmes utastere, több mint 500 literes csomagtartója, nagyméretű csomagtér-ajtaja és lehajtható hátsó ülése számos variációs lehetőséget kínál. A következő SEAT Toledo így sikerrel egyesíti az első pillantásra egymást kizárónak tűnő erényeket: szinte kupészerű sziluett a kombikéval összevethető funkcionalitással.

„A SEAT Toledo Concept a tökéletes középkategóriájú limuzinról alkotott elképzeléseink megtestesítője, mégpedig az érzelmekben gazdag formatervezés, a csúcsszínvonalú funkcionalitás és a vezetés dinamikus élményének harmonikus kombinációjaként” – fogalmazott James Muir, a SEAT elnöke. „Következő sorozatgyártású modellünk, az új Toledo egyértelmű és letisztult SEAT-identitásával, kiváló minőségével és kiemelkedően kedvező ár-érték arányával új sikertörténetet írhat majd. A Mii és az új Ibiza nyomdokain az új Toledo modelloffenzívánk és növekedési stratégiánk újabb hullámát jelenti.”


A Concept – Élvezetes vezetés és kiváló használhatóság kompakt formában
Mindössze 4,48 méteres hosszúságával az elkövetkező SEAT Toledo a praktikus városi használathoz is kompakt külső méretekkel rendelkezik. Tágas utastere és csomagtartója révén azonban a hosszabb utazásokra és a családi programokra is kiváló adottságok jellemzik, 2,60 méteres tengelytávja öt személy számára is bőséges helyet biztosít. Csomagterét kellően nagyvonalú térkínálat, meggyőző méretek és kiváló kihasználhatóság határozza meg, s még ha az első pillantásra nem is egyértelmű, az új Toledo nagyméretű csomagtér-ajtóval könnyíti a pakolást. Lehajtható hátsó ülései révén különösen hosszú rakfelület alakítható ki, már-már a kombi modellekével összevethető funkcionalitást kölcsönözve a Toledo számára, hátsó üléstámlái előrebillentésével ugyanis más gyártók számos „normál” kombijánál is nagyobb csomagteret kínál.

seat-toledo-utaster

A Toledo Concept révén egyértelmű betekintést kínálunk középkategóriájú limuzinunk jövőjébe. Az új Toledo vérbeli SEAT modellként érkezik majd, azaz a mindennapos használat igényeit is tökéletesen kielégítő, a legmagasabb minőségi színvonalat képviselő, igen megbízható autóként” – emelte ki Dr. Matthias Rabe, a SEAT kutatás-fejlesztési elnökhelyettese. „A motorjait és futóművét egyaránt jellemző legkorszerűbb technikák kiemelkedő gazdaságosság mellett kínálják majd a vezetés élményét, félreérthetetlenül sugározva márkánk alapvető értékeit. A Toledo a Volkswagen Csoport legkorszerűbb technikáit tartalmazza majd.”

Dizájn – Erőteljes és sportos karakter
A SEAT a Toledo Concepttel immár új szintre fejleszti karakteres formai nyelvezetét, melyet még több elegancia jellemez majd. A széria-közeli tanulmányautót megnyújtott arányaival, precízen kiformált felületeivel és letisztult vonalvezetésével már az első pillantásra kimondottan tetszetős formák jellemzik. Egyetlen motívuma sem bizonyul túl soknak vagy éppen kevésnek, a Toledo modern és előremutató, mégpedig anélkül, hogy hétköznapi értelemben véve „trendi” lenne. A Toledo Concept orr-kialakítását erőteljes dinamizmus és érett nyugalom jellemzi. A SEAT méhsejt-mintájú betéttel ellátott, jellegzetes hűtőrácsa megőrizte trapéz alakját, ám ezúttal igen széles és lapos megjelenítésben, ami a lökhárító légbeömlő nyílásaira is érvényes. A szintén hangsúlyosan széles fényszórók ötszög-alakzata a SEAT új modellgenerációinak egyik meghatározó stílusjegye lesz. Hasonlóan karakteres a világítóegységek kifinomult szerkezete, a főfényszóró és a nappali menetfény között húzódó „szárnymotívummal”. Széles hátsó lámpái szintén a SEAT új limuzinjának letisztult és érett formavilágát emelik ki, míg hátsó részének kialakítása viszonylag kevés, ám rendkívül pontosan kidolgozott vonalával a minőség és a szilárdság benyomását kelti. A Toledo oldalnézete feszes és dinamikus látványt nyújt. A fényszóróktól pontosan kidolgozott él vezet a vállövön át, egészen a hátsó lámpatestekig, míg a küszöbök környezete szintén letisztultan, már-már szoborszerűen kidolgozott. A legfontosabb elem azonban egyértelműen a tetővonal, amely elegáns ívben nyúlik az erőteljesen széles C-oszlopokig, amelyek harmonikus átmenettel simulnak a hátsó sárvédőkbe. A kifejezetten erősen megdöntött hátsó szélvédő szintén a kupékat idéző megjelenést erősíti, a konstruktőrök és a formatervezők azonban mindvégig a magas fokú funkcionalitásra is fokozott hangsúlyt fektettek. A hátsó ajtók nagyméretű nyílásai nagyban megkönnyítik a be- és kiszállást.

A Toledo Concept utastere külseje a modern  vonalvezetést viszi tovább, mégpedig könnyed, világos és tágas térérzetet teremtve. A műszerfal a harmonikus ergonómiát sugároz, miközben a műszerfal felső része mintha súlytalanul lebegne a légbefúvó nyílások és a díszítőelemek felett. A Toledo Concept-et a műszerfalon éppoly nyugodt és kiegyensúlyozott formák jellemzik, mint az audio-rendszer és a légkondicionáló berendezés kezelőelemeinek helyet adó középkonzolon. A belső tér világos alaptónusa, az ülések bőr kárpitjának igényes díszvarrása illetve a vezetőtér és az ajtók bőrbetétjei egyaránt a Toledo Concept kifinomult prémium karakterét tükrözik.

„A Toledo Concept igazán erőteljes karakterű autó, amelyet egyben időtlen elegancia is jellemez – az új SEAT igazi egyéniség, ebben a tulajdonságaiban a Toledo előző nemzedékének vásárlóit érinti meg” – hangsúlyozta Alejandro Mesonero, a SEAT Design igazgatója. – „A Toledo a klasszikus és modern vonalakat sportos tónussal ötvöző, precízen kidolgozott formák és a kiváló mindennapos kihasználhatóság egyedi kombinációja.”


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER