2012. február 23. csütörtök, 21:12

 

A Genfi Autószalonon mutatkozik be az újszerű megjelenésű Ford Tourneo Custom koncepcióautó, bepillantást engedve az európai és ázsiai piacra szánt, egytonnás Ford Transit személy- és áruszállítók vadonatúj termékkoncepciójába: a vásárlók új generációját megcélzó, dinamikus és modern külsejű Tourneo Custom karosszériáját a kinetikus dizájn jellemzi, vagyis ugyanaz a formanyelv, ami a Ford legújabb személyautóiban is meghonosította a tér, a stílus és a funkcionalitás újszerű megközelítését.

ford-tourneo-custom

A stílusos, nyolcüléses tanulmányautó új energiával tölti fel a személyes használatú, szabadidős célú és exkluzív személyszállítási céllal üzemeltetett autók világát: a koncepció személyautós dinamikát és komfortot, vezetőközpontú belső kialakítást és újszerű, luxusszínvonalú utasteret kínál. A többféleképpen állítható és kivehető hátsó ülésrendszer kiválóan alkalmazkodik az üzleti vagy szabadidős felhasználás céljaihoz, emellett az autóban számos innovatív technológia is működik, például a hangvezérléses SYNC csatlakozási rendszer Vészhelyzeti Asszisztenssel. A tanulmányautóban megtalálhatók a legmodernebb vezetősegítő rendszerek is, míg a kategóriaelső fogyasztásról a Ford alacsony CO2-kibocsátású ECOnetic Technológiái gondoskodnak.

“Elég egyetlen pillantást vetnünk az autóra, hogy lássuk: a Tourneo Custom koncepcióautó izgalmas, újfajta szellemiséggel tölti fel a személyes használatú haszongépjárművek szegmensét.” - fogalmaz Stephen Odell, a Ford Európa elnök-vezérigazgatója. “Hamarosan bemutatkozó, új termékcsaládunk lehetőséget biztosít számunkra, hogy friss irányvonalunkkal új vásárlói rétegeket nyerjünk meg, s mi igyekszünk két kézzel megragadni ezt a lehetőséget. Nagy várakozással mutatjuk be Genfben ezt a fontos, új tanulmányautót. A Tourneo Custom személyautós vonásai alighanem vonzók lesznek mindazok számára, akik üzleti vagy szabadidős célra vásárolnak autót, és ez az autószalon igazán méltó helyszín egy ilyen jármű bemutatkozására.” – teszi hozzá.

ford-tourneo

A Tourneo Custom koncepcióautó számos érdekes és új jellemzője révén a jármű erősen személyautós benyomást kelt. Ezek közé tartozik a vadonatúj belső kialakítás a vezetőközpontú cockpittal, a luxuskivitelű, teljes egészében kárpitozott kabin, valamint a kiváló minőségű anyagok használata, amelyek egy modern személyautó hangulatát idézik. A tanulmányautóban egy sor innovatív megoldással találkozhatunk, többek közt a sokféleképpen állítható és kiemelhető hátsó üléssorokkal, a Vészhelyzeti Asszisztenssel is kiegészített, hangvezérléses SYNC csatlakozási rendszerrel és a Ford legújabb, alacsony CO2 kibocsátású ECOnetic Technológiáival.

Új formanyelv
A Tourneo Custom tanulmány igen világosan mutatja be, milyen drámaian újszerű formanyelv határozza majd meg a Ford új, még az idén bemutatkozó haszonjármű-családjának megjelenését. Modern, áramvonalas külsejével a tanulmányautó ugyanazzal a dinamikus karakterrel bír, ami a kinetikus dizájn elvei alapján megformált személyautókat is jellemzi; a jármű még álló helyzetben is a mozgás érzetét kelti a szemlélőkben.

“Olyan formatervet akartunk alkotni, ami letisztult, futurista vonalvezetésével rabul ejti a tekinteteket.” - magyarázza Paul Campbell, a Ford Európa vezető dizájnere. “Sportos kiállásával és látványosan emelkedő övvonalával a Tourneo Custom tanulmány friss és izgalmasan újszerű szemléletet honosít meg a személyszállító járművek világában. A kinetikus dizájn legújabb elveinek alkalmazásával az autó egészen új formai stílust hordoz.” – mutat rá a szakember.

ford-tourneo-muszerfal

A kinetikus dizájn formai elemei – a látványos, trapéz alakú hűtőrács, az erőteljes, izmosan kiugró vállvonal, a határozott vonalú kerékdobok és ablakkontúrok, valamint a különleges farkialakítás – valóban különleges karaktert biztosítanak a Tourneo Custom tanulmányautónak. A koncepció izgalmas megjelenését tovább fokozzák a stílusos részletmegoldások, például a krómozott hűtőrácskeret, az első LED-világítás vagy a 18 colos, dinamikus rajzolatú könnyűfém keréktárcsák.

Luxusszínvonalú, személyautós belső tér
A Tourneo Custom tanulmányautó személyautós stílusú, rendkívül kifinomult belső teret kínál.

„Olyan utasteret akartunk alkotni, amiben mind a vezető, mind pedig a hátul utazók ugyanolyan színvonalú formavilágot és minőségi kidolgozást élveznek, mint egy modern, soküléses személyautóban, ugyanakkor hihetetlenül tágas utas- és csomagtérrel gazdálkodhatnak.” – árulja el hozzá Campbell. „A modern, vezetőközpontú cockpittől kezdve a bőrrel kárpitozott, luxuskidolgozású kabinig a Tourneo Custom koncepcióautó minden részlete azt bizonyítja, hogy az ilyen jellegű autók utastere nemcsak funkcionális, hanem mutatós is lehet.”

A stílusos, jól formázott műszerfal szinte körülöleli a vezetőt, és olyan technológiákat hordoz, amelyek egyértelműen a Ford személyautó-kínálatát idézik. A külsőhöz hasonlóan az utastér formavilágát is a kinetikus dizájn határozza meg: jellegzetes formai elem például a műszerfal felső részén látható szárny-motívum. A hátul ülők tágas térben és teljes kényelemben utazhatnak a teljes egészében kárpitozott kabinban, amelynek számos látványos részletmegoldását a kinetikus dizájn alapján alkották meg a formatervezők: jó példa erre az oldalsó panel, amelyen organikusan folytatódik a műszerfalról induló mintavilág. A teljesen új tervezésű hátsó ülések könnyedén, számos konfiguráció szerint beállíthatók, sőt ki is emelhetők az autóból. E megoldás révén a jármű a mindenkori feladathoz szabható – munkához vagy szabadidős tevékenységhez egyaránt. A tanulmányautó kabinjának tér- és minőségérzetét tovább fokozza a kézzel varrott bőr üléskárpitok mutatós szövetbetéteinek kéttónusú színvilága.

Új, intelligens szolgáltatások
A Tourneo Custom tanulmányautó vezetője ugyanazt a magas szintű technológiát élvezheti, amit a Ford személyautók tulajdonosai, hiszen a tanulmányautó számos innovatív szolgáltatást kínál:

- ECOnetic Technológiák – a Ford modern, alacsony CO2 kibocsátást biztosító megoldásai, köztük az Auto-Start-Stop rendszerrel és az Intelligens Regeneratív Töltéssel
- SYNC hangvezérléses, fedélzeti csatlakozási rendszer – segítségével mobiltelefonok és zenelejátszó eszközök csatlakoztathatók és hangvezérléssel kezelhetők
- Vészhelyzeti Asszisztens – a SYNC részét képező új berendezés révén egy baleset után az autóban ülők kapcsolatba léphetnek a segélyszolgálatokkal: a rendszer pontosan megadja az operátornak a jármű helyzetét
- Fejlett védelmi rendszer – vezető- és utasoldali, valamint oldal- és függönylégzsákokkal
- Tolatókamera – a visszapillantó tükörbe integrálva
- Sávelhagyásra Figyelmeztető Rendszer és Vezetőfigyelmeztető Rendszer –  a legmodernebb vezetősegítő rendszerek figyelmeztetik az autóst, ha a jármű akaratlanul kitér a sávból, vagy ha az autóson a kifáradás jelei mutatkoznak

ford-tourneo-custom-koncepcio

A kiemelkedő szolgáltatásokat kínáló technológiák mellett a tervezők az élvezetes menetteljesítményre és az alacsony fogyasztásra is gondoltak: az autót a Ford 2,2 literes Duratorq dízelmotor-családjának továbbfejlesztett, 155 lóerős változata mozgatja. A Tourneo Custom koncepció a Ford új, globális platformjára épül, amely személyautós menetdinamikát, agilis, készséges irányíthatóságot, magas szintű gördülési kényelmet és alacsony zajszintet biztosít.

“A személyes célokra is használt haszonjárművek piacának vásárlói ma már magas szintű technológiát, nagy teljesítményt és élvezetes vezethetőséget igényelnek.” - vélekedik Barry Gale, a Ford Európa főmérnöke. “Ez a tanulmányautó világosan megmutatja, milyen komolyan vettük ezeket az elvárásokat, s hogy arra törekedtünk: vásárlóink egy személyautó vezetési élményét élvezhessék.”

A Ford haszongépjárművek új generációja
A Tourneo Custom tanulmányautó debütálása a Ford haszongépjárművek vadonatúj generációjának megjelenését vezeti be. A teljes termékkínálat még idén bemutatkozik. E fontos termékbevezetési sorozat részeként már maga a Tourneo Custom tanulmány is egy új járműosztály feltűnését harangozza be: az új termékcsalád személyszállítói és egytonnás kisteherautói az európai és egyéb globális piacokon jelennek majd meg, Észak-Amerikában azonban nem kerülnek forgalomba.

“Vadonatúj személyszállítónk és kisteherautónk küszöbön álló bemutatkozása rendkívül fontos a vállalat számára.” – avat be Gale. “Az új modell rendkívül sok beszédtémát szolgáltat számunkra, és hamarosan újabb részleteket osztunk majd meg a nagyközönséggel.”

Az új modellcsalád motorházába az új, 2,2 literes Duratorq TDCi dízelmotorok továbbfejlesztettford-tourneo-custom-koncepcio-auto változatai kerülnek, amelyek 2011-ben tűntek fel először: a Ford kategóriaelső fogyasztási értékeket tűzött ki célul, ezért minden erőforráshoz alapáron jár az Auto-Start-Stop technológia. A vásárlók háromféle, 100,125 és 155 lóerős teljesítmény közül választhatnak. Mindegyik blokkhoz hatfokozatú, manuális kapcsolású váltómű csatlakozik, és az erőforrások az első kerekeket hajtják. A modellcsalád bőséges felépítmény-kínálattal és kétféle tengelytávval (SWB és LWB) érkezik majd.

Ugyancsak 2012-ben mutatja be a Ford a nagyobb méretű és nagyobb teherbírású Tranzit-változatokat is. Ezek a modellek a globális piacra készülnek – Észak-Amerikát is beleértve –, és hátsókerékhajtással készülnek.

“A 2012-es esztendő rendkívül fontos év lesz a Ford számára, hiszen idén kezdjük meg vadonatúj haszonjármű-kínálatunk forgalmazását.” – foglalje össze Odell. “Piacvezető modelljeink híresek használati értékükről és tartósságukról, új termékcsaládunk pedig még magasabb szintre emeli majd e megítélésünket.”


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER